avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie de invaliditate gradul III
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie de invaliditate gradul III

Buna seara.Astazi am fost la comisia de sector si am inaintat dosarul pentru pensie de invaliditate gradul III. Daca dosarul va fi aprobat care sunt primii pasi pe care eu va trebui sa ii fac la serviciu.? Mentionez ca medicalul dat tot de comisie expira pe 29.11.2015.Cred ca imi va spune si comisia ce va trebui sa fac ,dar ca sa nu am surprize de la contabila mea care este o persoana foarte aroganta si am avut numai probleme cu dumneaei dupa ce am fost operata, de si-au facut cruce si medicii din spital si cei din ambulatoriu de "reguli" facute de dansa,vreau sa stiu concret ce am de facut in momentul in care o sa o anunt ca am obtinut pensie de invaliditate gradul III. Nestiind care sunt procedurile in acest sens apelez la dumneavoastra pentru a ma indruma sa fac ceea ce este corect si sa nu fac vreo prostie si sa nu dau cu subsemnatul la cine stie ce acte imi va da contabila mea. Va multumesc. O seara buna.


Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:53, 22 Noiembrie 2015
Comisia de expertiza va va elibera o decizie de incadrare in gradul III de invaliditate, daca sunt indeplinite conditiile pentru acest lucru.
Dvs. trebuie sa prezentati aceasta decizie angajatorului, iar de la data respectiva contractul de munca inceteaza de drept. Daca doreste, angajatorul va poate incheia un alt CIM cu 4 ore/zi, intrucat nu mai puteti lucra cu norma intreaga.
Dupa primirea deciziei de la comisie, va intocmiti dosarul de pensie de invaliditate si il depuneti la casa de pensii de care apartineti.
Ca pensionar de invaliditate gradul III, aveti dreptul de a cumula pensia cu alte venituri, dar nu puteti lucra mai mult decat cu 4 ore/zi.

Codul muncii:

ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:

c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II;....

ART. 49
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.


Daca primiti decizia de la comisie inainte de terminarea concediului medical si o prezentati angajatorului, atunci CIM inceteaza de drept si concediul medical se intrerupe.
Cu scuzele de rigoare, rectific mesajul anterior, care e corect doar in cazul incadrarii in gradul I sau II de invaliditate.
Pentru gradul III de invaliditate, raspunsul de mai jos este cel corect.


Comisia de expertiza va va elibera o decizie de incadrare in gradul III de invaliditate, daca sunt indeplinite conditiile pentru acest lucru.
Dupa primirea deciziei de la comisie, va intocmiti dosarul de pensionare de invaliditate si il depuneti la casa de pensii de care apartineti. Totodata, prezentati decizia de incadrare in gradul III de invaliditate angajatorului, care ar trebui sa va reduca norma de lucru la 4 ore/zi.
Atunci cand veti primi decizia de pensionare, o veti comunica angajatorului dvs. si la data comunicarii acesteia va inceta de drept contractul dvs. de munca.
Ca pensionar de invaliditate gradul III, aveti dreptul de a cumula pensia cu alte venituri, dar nu puteti lucra mai mult decat cu 4 ore/zi.

E posibila si varianta ca angajatorul sa nu doreasca un angajat cu 1/2 norma si sa va concedieze sau sa incerce sa va convinga sa va dati demisia sau sa plecati din firma cu acordul partilor. Sa nu semnati nici un act in acest sens.




Buna seara.Va multumesc pentru informatiile primite,dar mai am o nelamurire,asta din vina mea deoarece nu am fost mai explicita si imi cer scuze.Deci mie pe 29.11.2015 imi expira concediul medical si ar trebui sa ma duc la serviciu.La locul meu de munca actual fiind operata de hernie cervicala si avand probleme cu lombara nu se mai pune problema sa lucrez acolo nici cele 4 ore pe zi. Deci momentan intentionez daca mi se aproba pensionarea de invaliditate sa raman acasa.Mentionez ca mai am de luat de la serviciu 20 de zile de concediu de odihna.Deci problema se pune in felul urmator:sa presupunem ca pe 27 când sunt chemata la comisia de sector sa mi se spuna ca s-a aprobat pensionarea de invaliditate gradul III. Prezint decizia de incadrare in gradul III de invaliditate angajatorului ,depun la casa de pensii dosarul,dar pana mi se va comunica decizia de pensionare cum rezolv problema cu serviciul?Din cate am inteles nu ma pot obliga sa lucrez cele 4 ore,Ei vor trebui sa imi plateasca concediul de odihna sau sa imi dea cele 20 de zile pe care le mai am de luat.Nu stiu in cat timp voi primi decizia de pensionare si de aceea sunt nelamurita cu ceea ce trebuie sa fac la serviciu. Deci va trebui sa imi dau demisia nu? Si cred ca nu se mai pune problema preavizului nu? Imi cer scuze daca am fost prea cicalitoare,dar mi-e teama sa nu fac vreo prostie necunoscând legile si sa semnez ceva gresit. Inca o data va multumesc pentru ajutorul dat. O seara buna.
1. - Puteti solicita cele 20 de zile lucratoare de concediu de odihna pe care le mai aveti de luat.
- Daca nu vi le da o sa vi le plateasca la data incetarii contractului individual de munca (CIM).

2. - Dupa ce primiti decizia de la comisia de expertiza medicala, in care scrie data cu care va puteti pensiona de invaliditate, faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea CIM cu acordul partilor (art.55, lit. b) din Codul muncii), caz in care nu mai este nevoie de preaviz.
- Apoi depuneti cererea si actele necesare la Casa de Pensii.
In cazul dvs., dupa ce primiti decizia favorabila de la comisie, puteti sa solicitati angajatorului incetarea CIM cu acordul partilor, in prima zi dupa terminarea concediului medical.
Daca nu e de acord, atunci va dati demisia, dar ar trebui sa efectuati perioada de preaviz, in cazul in care angajatorul nu renunta la aceasta.
Concediul de odihna neefectuat ar trebui sa vi-l plateasca la incetarea CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate si activitate RSB RSB Dupa primirea deciziei medicale(invaliditate grad III),un angajat poate sa lucreze conform contractului de munca,pana la primirea deciziei de pensionare? La ... (vezi toată discuția)
Incetare cim / invaliditate grad iii Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, angajat cu decizie de pensionare pt invaliditate grad III si cu recomandare medic specialist la program de 4 ore: ii inceteaza CIM de drept si ii ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca in cazul deciziei medicale ContSters236579 ContSters236579 in ce baza si cand inceteaza c.i.m. in cazul unui salariat care a primit decizie medicala asupra capacitatii de munca / gradul 2 sau 3 de invaliditate, fiindca ... (vezi toată discuția)