am un ssalariat care a savarsit o abatere disciplinara si i-am trimis convocare ptr data de 29.07.2009. Problema e ca seful meu nu mai vrea sa il primeasca la munca pana la data cercetarii si vrea suspendarea contractului .Intrebarile sunt?:
1. suspendarea este cuprinsa in perioada 23.07-29.07 cand este chemat la cercetare si cand o sa ii fac decizia de incetare?
2. se face prin decizie care tb trimisa acasa?
3. salariatul azi a semnat condica de prezenta?are vreo importanta ?
4. aveti model de suspendare ?
Smeagull, pot exista multe astfel de sesizari, insa angajatorul decide pentru care sa inceapa aceasta procedura(este un drept, si nu o obligatie, vezi art. 40 alin (1)Codul Muncii). De asta imi sustin punctul de vedere, ca procedura cercetarii incepe odata cu decizia de imputernicire a persoanelor desemnate.
Din interpretarea art 267. (2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii." eu una deduc faptul ca cercetarea prealabila nu a inceput, inceputul acestei cercetarii este practic data care a fost comunicata in notificare, pentru ca in caz contrar nu vad de ce leguitorul a folosit expresia In vederea desfasurarii, daca aceasta este deja inceputa..... nu ?.....Iar daca momentul de debut al cercetarii prealabile este legat de aceasta notificarea a angajatului inseamna ca Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; -- nu este aplicabila decat dupa data de incepere a cercetarii respectiv data la care angajatul trebuie sa se prezinte la cercetare ........intradevar prevederile sunt destul de confuze, si foarte interpretabile , dar consider ca in caz de litigiu instanta va da castig de cauza angajatului considerand momentul de debut al procedurii data comunicata in notificare ......este totusi favorabila angajatului aceasta prevedere :D.......
Dupa cum spunea si smeagull, putem spune ca procedura de cercetare disciplinara prealabila are si ea "momentele subiectului". Daca art. 267(2) ar fi prevazut "inceperea" si nu "desfasurarea", ti-as fi dat dreptate. Insa asa... nu pot :)
De acord cu @pakos, desi initial m-am gandit: uite un punct de vedere care mie mi-a scapat pana acum :)
desfasurarea unui proces de cercetare disciplinarea nu incepe doar la data cand are loc intalnirea comisie/angajat
Pana atunci se desfasoara o multume de alte actiuni fara de care intalnirea nu ar fi in cadru legal (de la inregistrare referat, numire comisie samad)
As putea chiar plusa , spunand ca insasi actiune de constatare a unei presupuse abateri facuta de seful direct care sta la baza referatului despre acea fapta, actiune in care seful are posibilitatea sa ceara si declaratii, sa pastreze dovezi ale faptei , face parte tot din procesul de cercetare disciplinara.