avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara - URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara - URGENT

am un ssalariat care a savarsit o abatere disciplinara si i-am trimis convocare ptr data de 29.07.2009. Problema e ca seful meu nu mai vrea sa il primeasca la munca pana la data cercetarii si vrea suspendarea contractului .Intrebarile sunt?:
1. suspendarea este cuprinsa in perioada 23.07-29.07 cand este chemat la cercetare si cand o sa ii fac decizia de incetare?
2. se face prin decizie care tb trimisa acasa?
3. salariatul azi a semnat condica de prezenta?are vreo importanta ?
4. aveti model de suspendare ?
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 16:16, 24 Iulie 2009
Smeagull, pot exista multe astfel de sesizari, insa angajatorul decide pentru care sa inceapa aceasta procedura(este un drept, si nu o obligatie, vezi art. 40 alin (1)Codul Muncii). De asta imi sustin punctul de vedere, ca procedura cercetarii incepe odata cu decizia de imputernicire a persoanelor desemnate.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
pakos, utilizator
Pakos, aveti intocmai dreptate! (recunosc cu capul plecat ca angajatorii pe care i-am intalnit inregistreaza doar ceea ce vor sa cerceteze)
Din interpretarea art 267. (2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii." eu una deduc faptul ca cercetarea prealabila nu a inceput, inceputul acestei cercetarii este practic data care a fost comunicata in notificare, pentru ca in caz contrar nu vad de ce leguitorul a folosit expresia In vederea desfasurarii, daca aceasta este deja inceputa..... nu ?.....Iar daca momentul de debut al cercetarii prealabile este legat de aceasta notificarea a angajatului inseamna ca Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii; -- nu este aplicabila decat dupa data de incepere a cercetarii respectiv data la care angajatul trebuie sa se prezinte la cercetare ........intradevar prevederile sunt destul de confuze, si foarte interpretabile , dar consider ca in caz de litigiu instanta va da castig de cauza angajatului considerand momentul de debut al procedurii data comunicata in notificare ......este totusi favorabila angajatului aceasta prevedere :D.......
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
Analore, utilizator
Dupa cum spunea si smeagull, putem spune ca procedura de cercetare disciplinara prealabila are si ea "momentele subiectului". Daca art. 267(2) ar fi prevazut "inceperea" si nu "desfasurarea", ti-as fi dat dreptate. Insa asa... nu pot :)
De acord cu @pakos, desi initial m-am gandit: uite un punct de vedere care mie mi-a scapat pana acum :)

desfasurarea unui proces de cercetare disciplinarea nu incepe doar la data cand are loc intalnirea comisie/angajat
Pana atunci se desfasoara o multume de alte actiuni fara de care intalnirea nu ar fi in cadru legal (de la inregistrare referat, numire comisie samad)
As putea chiar plusa , spunand ca insasi actiune de constatare a unei presupuse abateri facuta de seful direct care sta la baza referatului despre acea fapta, actiune in care seful are posibilitatea sa ceara si declaratii, sa pastreze dovezi ale faptei , face parte tot din procesul de cercetare disciplinara.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cercetare prealabila AnnaKarenina AnnaKarenina Buna dimineata. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Firma privata cu urmatoarele posturi/functii existente: -administrator legal -director ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara prealabila ancuta.alin ancuta.alin Buna ziua, Am si eu o problema. Am transmis unui salariat convocarea la comisia de disciplina sub semnatura de primire, dar in convocare este prevazut ca ... (vezi toată discuția)