avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara - URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara - URGENT

am un ssalariat care a savarsit o abatere disciplinara si i-am trimis convocare ptr data de 29.07.2009. Problema e ca seful meu nu mai vrea sa il primeasca la munca pana la data cercetarii si vrea suspendarea contractului .Intrebarile sunt?:
1. suspendarea este cuprinsa in perioada 23.07-29.07 cand este chemat la cercetare si cand o sa ii fac decizia de incetare?
2. se face prin decizie care tb trimisa acasa?
3. salariatul azi a semnat condica de prezenta?are vreo importanta ?
4. aveti model de suspendare ?
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 16:16, 24 Iulie 2009
Perfect deacord cu @pakos , corecta si pertinenta explicatie =D>......

Dar cautand argumente sa imi sustin parerea am gasit urmatorul articol din care imi permit sa extrag :
""Audierea salariatului

Elementul esential al efectuarii cercetarii disciplinare prealabile il constituie audierea (ascultarea) salariatului.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile acesta are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in valoarea sa si sa ofere comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Ascultarea salariatului se finalizeaza prin "nota explicativa" pe care acesta o da. Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.

Angajatorul are posibilitatea ca pe perioada cat dureaza cercetarea mentionata sa suspende contractul celui in cauza, in temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.""-- autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu,

Si acel text este tot o parere/interpretare a autoarei...nu-i asa? :)
Categoric =D>
Analore a scris:

Perfect deacord cu @pakos , corecta si pertinenta explicatie =D>......

Dar cautand argumente sa imi sustin parerea am gasit urmatorul articol din care imi permit sa extrag :
""Audierea salariatului

Elementul esential al efectuarii cercetarii disciplinare prealabile il constituie audierea (ascultarea) salariatului.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile acesta are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in valoarea sa si sa ofere comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Ascultarea salariatului se finalizeaza prin "nota explicativa" pe care acesta o da. Audierea se consemneaza intr-un proces-verbal distinct, care contine intrebarile formulate de membrii comisiei si raspunsurile salariatului.

Angajatorul are posibilitatea ca pe perioada cat dureaza cercetarea mentionata sa suspende contractul celui in cauza, in temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.""-- autor: drd. Ana Cioriciu Stefanescu,

Nu am gasit argumentul... Unde e ascuns?
Sa apelam la principiile noastre dragi :)
Prin reducere la absurd, daca cercetare disciplinara=ascultarea salariatului de catre comisia de cercetare disciplinara, ar insemna ca i se poate suspenda CIM doar o jumatate de ora, o ora, cat dureaza efectiv ascultarea si intocmirea eventualei note explicative.

Logica simpla contrazice o astfel de interpretare.;)

Daca interpretam dupa regulile literare, putem afirma ca si cercetarea disciplinara este o nuvela/roman/schita cu introducere - momentul reactiei angajatorului la abaterea disciplinara prin decizia de incepere a cercetarii - numirea comisiei sau insarcinarea persoanei (lor) responsabila(e) in unitate cu cercetarile disciplinare cu cazul in sine, urmand ca aceasta sa se ocupe de procedura, cuprins - actiunea principala de ascultare a salariatului si de furnizare de catre acesta a argumentelor/dovezilor in apararea sa si 3. incheiere - finalul glorios in care angajatorul emite o decizie de concediere/sanctionare sau, de ce nu, de "incetare a ostilitatilor"

Daca doriti putem sa mentionam si un eventual epilog, in care partile se judeca in instanta, urmand ca acela care are dreptate mai multa sa castige:stunned: sau varianta cu happy end in care angajatorul a constatat lipsa abaterii disciplinare, totul se sterge cu buretele si toti muncesc fericiti.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Diana Persa, Avocat

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate vasilelacramioara vasilelacramioara buna seara, va rog frumos, sa ma lamureasca si pe mine cineva ca am urmatoarea situatie , un salariat lipseste de pe data de 10.05.2011 si nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cercetare prealabila AnnaKarenina AnnaKarenina Buna dimineata. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Firma privata cu urmatoarele posturi/functii existente: -administrator legal -director ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara prealabila ancuta.alin ancuta.alin Buna ziua, Am si eu o problema. Am transmis unui salariat convocarea la comisia de disciplina sub semnatura de primire, dar in convocare este prevazut ca ... (vezi toată discuția)