avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită De unde stie ANAF sa imi popreasca exact conturile
Discuție deschisă în Executare silită

De unde stie ANAF sa imi popreasca exact conturile

...nu mi s-a intamplat pana acum, dar ne paste pe toti !
Daca au o amenda, somatie, ceva neplatita ... cetatenii se pot trezi cu conturile blocate ! Corect ?
Intrebare: de unde stie ANAF ce IBANuri are popescu, ionescu, vasilescu ... ?
Banca mai are o relatie confidentiala cu clientul sau ? ... sau e obligata sa arate conturile unui cetatean oarecare ? cf carei legi sau HG ...?
Cel mai recent răspuns: BraveHeart , utilizator 00:29, 14 Decembrie 2015
Finantele au un program (nu mai stiu denumirea) care se actualizeaza periodic si se introduce CIF sau CNP si apar toate codurile IBAN
Imi pare rau, dar nu sunt de acord cu parerile anterioare.
Din solicitarea dvs. reiese faptul ca cei de la ANAF au instituit o poprire asupra conturilor dvs.
In primul rand, ANAF-ul nu va efectua procedura de executare silita in temeiul prevederilor Codului de procedura civila, motiv pt. care textele de lege mentionate anterior nu sunt aplicabile spetei.
Insasi Codul de procedura civila, la art. 623 stipuleaza foarte clar ca prevederile sale nu sunt aplicabile veniturilor datorate bugetului general consolidat.
Conform art. 136 alin. 2 din Cod. pr. fisc."organele fiscale care administreaza creante fiscale sunt abilitate sa duca la indeplinire masurile asiguratorii si sa efectueze procedura de executare silita".
Conform art. 136 alin. 3 din Cod. pr. fisc."creantele bugetare care se incaseaza, se administreaza, se contabilizeaza si se utilizeaza de institutiile publice, se executa prin organe proprii, acestea fiind abilitate sa duca la indeplinire masurile asiguratorii si sa efectueze procedura de executare silita, potrivit prevederilor prezentului cod".
Astfel, cei de la ANAF nu vor executa sumele datorate in conformitate cu reglementarile Codului de procedura civila, ci numai in temeiul Codului de procedura fiscala, prin organele proprii de executare (executorii fiscali).
Revenind la "curiozitatea" dvs, va aduc la cunostinta prevederile art. 54 din Codul de pr. fisc. "(1) Bancile sunt obligate sa comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, forma juridica pe care acestia o au si domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea se va face bilunar, cu referire la conturile deschise sau inchise in perioada anterioara acesteia si va fi adresata Ministerului Economiei si Finantelor.

(2) Ministerul Economiei si Finantelor impreuna cu Banca Nationala a Romaniei vor elabora proceduri privind transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1).

(3) Ministerul Economiei si Finantelor, la cererea justificata a autoritatilor publice centrale si locale, va transmite informatiile detinute in baza alin. (1), in scopul indeplinirii de catre aceste autoritati a atributiilor prevazute de lege.

(4) Institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa comunice toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular in parte. Prin exceptie de la prevederile art. 11 alin. (2), informatiile astfel obtinute vor fi utilizate doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Pentru mai multe detalii va rog sa consultati si ordinul comun al Ministrului de finante si BNR: OMFP/BNR nr. 600/1/2006 publicat in m.Of. nr. 381/03.05.2006.

Daca in prezent se comunica doar conturile si rulajele, va invederez faptul ca, incepand cu data de 01.01.2016, odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura fiscala (L.207/2005), bancile vor avea obligatia sa comunice si lista persoanelor care inchiriaza casete de valori (de vazut art. 61 din noul cod).

Daca doriti mai multe informatii, v-as sugera sa va adresati Directiei Generale de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare din cadrul ANAF.

In privinta popririi, aceasta este infiintata in temeiul art. 149 C. pr. fisc. Trebuie sa va precizez fatul ca procedura de executare fiscala deroga de la prevederile dreptului comun in materia executarii silite, adica codul de procedura civila (art. 631 alin 2 C. pr. civ.)., Fiind o norma derogatorie se va aplica cu prioritate, conform principiului "specialia generalibus derogant".
Totodata, va aduc la cunostinta faptul ca art. 2 alin. 2 din Codul de pr. fiscala stipuleaza foarte clar faptul ca "prezentul cod constituie procedura de drept comun pentru administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.
Normele procedural fiscale se completeaza cu normele Codului de procedura civila potrivit art. 2 alin 3: "unde prezentul cod nu dispune se aplica prevederile Codului de procedura civila".
Fata de cele sustinute anterior, poprirea va fi instituita potrivit art. 149 C.pr.fisc. cu limitele prevazute de art. 729 C.pr.civ.
Nu in ultimul rand, tin sa va mentionez faptul ca executarea silita in materie fiscala are unele particularitati fata de materia civila, una dintre acestea fiind prevazuta la art. 149 alin alin. 6, conform carui "POPRIREA NU ESTE SUPUSA VALIDARII". In materia recuperarii creantelor fiscale avem reglementata institutia mentinerii popririi (art. 150 C.pr. fisc.) si institutia atragerii raspunderii solidare (art. 27 si 28 C.pr. fisc coroborate cu OPANAF 127/2014).
Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2015
manfred, utilizator
Perfect adevarat!
Si,cu toate ca s-a mai raspuns la aceasta "curiozitate", e bine sa o confirmam.

E vorba despre "ce se intampla cu suma minima de plata ?"

Suma minima de plata va fi retinuta de catre banca, insa ceea ce depaseste aceasta suma, se considera disponibil de plata, si se popreste pentru plata catre creditor.
@manfred: din solicitarea mea reiese asa: " ...nu mi s-a intamplat pana acum, dar ne paste pe toti ! " n-am spus nicaieri ca mi s-a poprit ceva, era o discutie pur teoretica! Raspunsul Dvs. mi se pare super documentat, insa cam stufos pt. ce ma interesa pe mine !
@others: OK, am inteles, multumesc frumos !
Stimate domn,
Vad ca ati primit raspunsuri care mai de care mai documentate. Toate tin seama de ce scrie in legislatia in vigoare, lucru de aplaudat, dar realitatea nu prea tine seama de legislatie. In calitate de patit va pot asigura ca orice suma ce va intra in acel cont, si nu conteaza ca este contul unui card de credit, se va duce la ANAF.Dumneavoastra veti ramane dator la banca, iar aceasta are posibilitatea ca oricand sa va ceara sa restituiti intreaga suma ce v-a fost pusa la dispozitie atunci cand ati primit cardul, adica 2000 de lei. Si acum urmeaza faza frumoasa deoarece in conformitate cu legislatia in vigoare, banca in momentul cand veti plati cei 2000 de lei o sa ii directioneze catre ANAF, apoi va va soma din nou sa-i restituiti integral descoperirea de cont in caz contrar rezervandu-si dreptul de a va chema in instanta sau de a vinde creanta catre recuperatori. Drept urmare pana cand bancii nu o sa-i fie adresata o scrisoare din partea ANAF din care reiese ca se ridica poprirea , banca nu-si va opri nici un ban si va va indatora din ce ince mai mult sau va incerca smecheria cu un coplatitor. Numai ca aici trebuie sa fiti foarte atent ce contract v-i se pune sub nas deoarece acesta , de obicei, este unul de IPOTECA DE GRAD I! Sfatul meu este sa fortati banca sa va dea in judecata. Va asigur ca nu o va face deoarece atunci legea este de partea dumneavoastra.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
trak3, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)