avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită De unde stie ANAF sa imi popreasca exact conturile
Discuție deschisă în Executare silită

De unde stie ANAF sa imi popreasca exact conturile

...nu mi s-a intamplat pana acum, dar ne paste pe toti !
Daca au o amenda, somatie, ceva neplatita ... cetatenii se pot trezi cu conturile blocate ! Corect ?
Intrebare: de unde stie ANAF ce IBANuri are popescu, ionescu, vasilescu ... ?
Banca mai are o relatie confidentiala cu clientul sau ? ... sau e obligata sa arate conturile unui cetatean oarecare ? cf carei legi sau HG ...?
Cel mai recent răspuns: BraveHeart , utilizator 00:29, 14 Decembrie 2015
Subscriu la cele spuse de "trak3"! Nu cunosc legile în vigoare dar cu 8 ani în urmă am avut o situație similară și din cauza "handicapaților" de la ANAF care nu au introdus CORECT în calculator declarația de venituri m-am trezit cu un cont pentru un credit în euro de la o bancă blocat! La data scadenței ratei cei de la bancă mi-au comunicat că dacă nu achit TOATA suma datorată către ANAF orice sumă aș plăti bani vor merge mai întâi către datoria de la ANAF (menționez că am avut contul blocat din idioțenia lucrătorului ANAF și nu a mea cum s-a și demonstrat ulterior dar așa e în "Românica"). Am vrut chiar să închid contul și să șterg datoria către bancă achitând toată suma datorată însa consilierul bănci mi-a spus că și în caz că vreau să închid contul mai întâi se va achita suma datorată ANAF și apoi banca va reține ceea ce i se datorează! Poate m-a dezinformat consilierul iar eu așa cum am spus mai sus nu cunosc legea însă cele spuse de "trak3" sunt reale!
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
icealinutza, utilizator
Art. 54 Cod procedura fiscala.

Obligaţia băncilor de a furniza informaţii

(1) Băncile sunt obligate să comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea se va face bilunar, cu referire la conturile deschise sau închise în perioada anterioară acesteia şi va fi adresată Ministerului Economiei şi Finanţelor.

(2) Ministerul Economiei şi Finanţelor împreună cu Banca Naţională a României vor elabora proceduri privind transmiterea informaţiilor prevăzute la alin. (1).

(3) Ministerul Economiei şi Finanţelor, la cererea justificată a autorităţilor publice centrale şi locale, va transmite informaţiile deţinute în baza alin. (1), în scopul îndeplinirii de către aceste autorităţi a atribuţiilor prevăzute de lege.
Desi mi se pare incredibil nu am puterea sa va contrazic.
O singura ipoteza: sa zicem ca suma pretinsa de ANAF este de 400 RON ( de ex. amenda rovinieta ). Alimentez contul cu 400 RON, ANAF se indestuleaza. Depun 150RON: spec ca acestia ajung la Banca si nu la infinit la ANAF ... Corect ?
Chiar daca raspunsul meu o sa para un pic stufos, sper sa nu deranjeze, mai ales in conditiile in care acest topic va putea fi citit si in viitor de catre alte persoane aflate intr-o situatie similara cu cea descrisa de catre dvs.
Potrivit art. 149 alin. 12 C.pr.fisc coroborat cu art. 144.3 din normele metodologice de aplicare a C.pr.fisc. adresa de infiintare a popririi bancare va cuprinde in mod obligatoriu cuantumul sumei "necesare pt. realizarea obligatiei ce se executa silit, astfel cum aceasta rezulta din adresa de infiintare a popririi".
In cazul in care dvs. achitati debitul sau sumele existente in contul dvs. la data infiintarii popririi sunt suficiente pt. achitarea debitului, devin incidente prev. art. 148 alin. 4 lit a C. pr. fisc., potrivit carora organul fiscal este obligat sa dispuna incetarea executarii silite.
Potrivit alin. 5 al aceluiasi articol, organul de executare fiscala este obligat sa ridice masurile de executare fiscala in cel mult doua zile de la data la care a incetat executarea silita. Nerespectarea acestui termen, va da posibilitatea dvs. sa solicitati atragerea raspunderii patrimoniale a unitatii administrativ teritoriale pt prejudiciile cauzate conform art. 227 alin 2 C.pr.fisc.
In termenul mentionat mai sus (de max. doua zile) organul de executare fiscala va emite o adresa catre banca prin intermediul careia va solicita sistarea totala a indisponibilizarii sumelor, potrivit art. 149 alin 14 C.pr.fisc.
Va invederez faptul ca, majoritatea normelor invocate anterior sunt norme imperative, iar nerespectarea acestora atrage nulitatea actelor de executare efectuate, deschizand totodata cale procedurala a contestatiei la executare potrivit art. 172 si urm C.pr.fisc.
Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
manfred, utilizator
In acest caz cei 150 de lei vor merge la banca deoarece anterior ati stins datoria catre ANAF.
Totusi, asa cum cineva bine documenta cazul, ANAF are obligatia ca in doua zile sa dispuna sistarea popririi. Dar ce veti face in cazul in care functionarul ANAF nu va emite aceasta scrisoare la timp, iar functionarul bancii va vira si cei 150 lei tot catre ANAF? Va raspund tot eu! O sa le faceti munca celor doi, in sensul ca petru a grabi treburile , va veti duce la ANAF si veti sta de vorba cu nu stiu ce ,, sfant" care o sa va raspunda ca are nevoie de o hartie de la banca din care sa rezulte virarea celor 150 lei.Functionarul bancii va va elibera hartiuta , iar dumneavoastra veti fuguta la ANAF, triumfator si cu multe sperante ca totul s-a terminat.Nicidecum! Acum cei de la ANAF va vor informa ca in urmatoarele zile adresa necesar va ajunge la banca. Si iar asteptare, iar drumuri la banca pentru a sti daca banii s-au intors si au fost directionati catre contul dumneavoastra. Povestea v-am relatat-o pe scurt...ca pe lung.......

Alte discuții în legătură

Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)