avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vizionare - legal sau santaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vizionare - legal sau santaj

Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de vizionare pe care l-am semnat eu, ca insotitor. Nu am primit copie. In acest precontract de vizionare , doar eu mi-am trecut datele nu insa si prietena mea, agentul imobiliar respectiv crezandu-ne casatoriti. Si nu suntem! Asadar doar eu am semnat, eu sunt specificat acolo. Am vazut, am plecat. Dupa doua zile prietena mea cumpara apartamentul de la proprietar. Agentul imobiliar ma suna ca vrea sa-i platim comisionul. I-am zis ca nu eu sunt proprietarul, iar proprietarul (prietena mea) nu a semnat nici o intelegere sau altceva cu acesta. Agentul imobiliar ma santajeaza pe mine si prietena mea cu datul in judecata.
I-am cerut o copie dupa acel precontract de vizionare si respectivul agent imobiliar a fost foarte vehement ca nu imi arata nimic ca stiu ce am semnat. Am insistat sa mai vad precontractul de vizionare. Din nou m-a refuzat vadit iritat ca insist, ca nu imi mai arata nimic decat cand primesc citatie si eu si proprietara. Ce risc este in aceasta situatie? La ce sa ne asteptam?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
montecassino, utilizator
Ordonanta 21/1992 privind protecţia consumatorilor

Referire la intermedierile imobiliare gasiti de la art. 9^4 pana 9^11 -

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat
în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul
intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei
imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în
mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare,
miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări
populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale
vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru
obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului
..................................................................
Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare

[ link extern ] ...

OUG 174/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor

Art. II. - Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 28 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

9. După articolul 9 se introduc unsprezece noi articole, articolele 9^1-9^11

[ link extern ] ...
bazarul a scris:

Hotul care a mers la vizionare s-a angajat sa plateasca comision!
Insa face ,,pe istetul''
Dv vorbiti din carti nu din realitare cum adica nu avea voie sa incaseze comision de la ambele parti implicate in tranzactie?!
Nu a facut servicii ambelor parti?!
Lasati parerile astea faneziste si aberante!!
In imobiliare poti lua comision din ambele parti sau dintr-o parte!
p.s: sunt analist economic pe domeniul imobiliar licentiat in piata imobiliara din romania si ma revoltat cand vad hotii de acest gen si pe unii care ii aplauda!!

In primul rand va rog sa fiti atent la ce acuzatii aduceti. Nu cunoasteti situatia. Poate imi explicati de ce a refuat sa ne dea o copie dupa acel precontract de vizionare si sa-mi explice cum justifica el sa-mi ceara 1,7% comision din pretul locuintei. Suntem "hoti" ca vrem sa fim precauti si nu jecmaniti? Oricum va multumesc pentru "aprecieri"
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2015
montecassino, utilizator
Agentul imobiliar reprezinta interesele vanzatorului sau cumparatorului.Asa cum un avocat nu este are cum sa reprezinte ambele parti nici un agent imobiliar nu are cum sa reprezinte ambele parti.Ce se intampla e Romania este prosteala pe fata .Incearca si ei sa vada daca daca tine prosteala.Cred ca si asa zisul contract care se semneaza inainte de a viziona un imobil are valoare zero.
artacomunicarii a scris:

Puteti da dovada de buna credinta si o puteti sfatui pe prietena sa plateasca respectivul comision. La urma urmei, prin intermediul acelei agentii a gasit apartamentul, din cate relatati.

Buna credinta este de asemenea principiu de drept (in noul Cod Civil :-), iar in instanta incalcarea acestuia poate fi dovedita.

P.S.: In conditiile date, este pe pozitia in care sa poata negocia un comision mai mic, iesind amiabil din situatie.

Am stat si analizat eu si prietena mea situatia. Ceea ce descrieti mai sus este corect. Moral este sa-i platim omului pentru "serviciu" , insa NU sunt de acord sa fim jecmaniti. Am negociat cu respectivul agent imobiliar si am cazut de acord sa platim 1% din comisionul cerut.
In felul acesta nu mai stam stresati ca ne da in judecata firma de imobiliare.
Celor care citesc aceasta patanie sa inteleaga foarte clar sa evite colaborarea cu astfel de intermediari imobiliari. Iar daca nu ai incotro - acestia acaparand anunturile particularilor - sa refuze semnarea unui astfel de contract de vizionare. NU esti obligat sa semnezi asa ceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Agentul imobiliar reprezinta interesul sau financiar, din aia traieste.
Deosebirea fundamentala dintre avocat si agent imobiliar este ca cel de al doilea poate obtine felicitari de la ambele parti. Comparatia este fortata.
Agentul imobiliar este platit sa:
- vanda proprietatea vanzatorului ... sa gaseasca clientul care da mai mult !
SI
- sa gaseasca proprietatea dorita de cumparator la un raport calitate / pret cat mai ridicat d.p.d.v. al cumparatorului
Nu e treaba vanzatorului cat ia agentul de la cumparator si nici invers !
nota: si vanzatorul si cumparatorul au acceptat in prealabil conditiile agentului, de buna voie, nu le-a bagat nimeni agentul sau agentia pe gat !

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Probleme agentii imobiliare MaraRoxana MaraRoxana Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca un agent imobiliar sa treaca in anexa doar strada si numarul strazii si sa nu precizeze nr.apartamentelor ... (vezi toată discuția)