Juridic, exista chestiuni pro si contra, asa incat decizia de a negocia un comision e cea mai buna. Totusi, sper sa nu incheiati vreun act nefavorabil la plata comisionului negociat sau, mai rau, sa nu incheie nimic, asa incat sa va faca mai mult rau decat bine.
In privinta tranzactiei in sine, contractul e valabil numai si numai daca a fost incheiat in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte, clauzele au fost cunoscute si negociate de parti etc. Adica toate conditiile generale normale la orice contract.
Pe de alta parte, dv. ati acceptat ca, daca urma sa cumparati imobilul, sa platiti acel comision. Nu cunosc daca stiati cat e sau altele.
Faptul ca nu dv., ci prietena dv. de care erati insotit (sau nu, ca nu e relevant) a achizitionat imobilul nu are o mare semnificatie, juridic.In sarcina dv. se naste obligatia de plata daca dv. sau altcineva caruia dv. ii spuneti despre imobil cumpara. Puteti fi, sincer, un agent al altei agentii, nu conteaza, si sa intermediati unui necunoscut. Nu face nicio diferenta. Important e ca, in urma efortului programului agentiei la care lucra agentul de a cauta anunturi pe net, dv. ati efectuat, direct sau prin intermediar, pentru dv. sau pentru altul, o tranzactie. Ca, in lipsa prezentei agentului si a contractului de intermediere, prietena dv. nu achizitiona.
Suplimentar, desi agentul nu a fost constit, va intreb daca dv. ati fgost. Asadar, aveti resursele si intentionati sa achizitionati imobilul cu pricina? Daca da, cum de nu l-ati mai luat? Daca nu, de ce ati semnat dv. contractul de vizionare fara sa mentionati ca sunteti doar amic cu cea care cumpara?
Lucrurile nu sunt complicat de dovedit in ambele sensuri, culpa exista si de la dv. si de la agentie.
Denumirea contractului, fie de vizionare, privire, intermediere, promisiune de comision, comision, nu are relevanta. Conteaza ce scrie in el si practica in domeniu.
2102 nu se aplica aici. Restul discutiilor sunt mai mult emotionale. E drept ca e dificil de reprezentat 2 parti cu interese contrare, insa totusi aceasta aberatie exista in legislatia noastra. Inca. E un fel de... mediator imobiliar, daca vreti. Sau de struto-camila. Sau de... ceva ce trebuie schimbat.