avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vizionare - legal sau santaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vizionare - legal sau santaj

Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de vizionare pe care l-am semnat eu, ca insotitor. Nu am primit copie. In acest precontract de vizionare , doar eu mi-am trecut datele nu insa si prietena mea, agentul imobiliar respectiv crezandu-ne casatoriti. Si nu suntem! Asadar doar eu am semnat, eu sunt specificat acolo. Am vazut, am plecat. Dupa doua zile prietena mea cumpara apartamentul de la proprietar. Agentul imobiliar ma suna ca vrea sa-i platim comisionul. I-am zis ca nu eu sunt proprietarul, iar proprietarul (prietena mea) nu a semnat nici o intelegere sau altceva cu acesta. Agentul imobiliar ma santajeaza pe mine si prietena mea cu datul in judecata.
I-am cerut o copie dupa acel precontract de vizionare si respectivul agent imobiliar a fost foarte vehement ca nu imi arata nimic ca stiu ce am semnat. Am insistat sa mai vad precontractul de vizionare. Din nou m-a refuzat vadit iritat ca insist, ca nu imi mai arata nimic decat cand primesc citatie si eu si proprietara. Ce risc este in aceasta situatie? La ce sa ne asteptam?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2015
montecassino, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Juridic, exista chestiuni pro si contra, asa incat decizia de a negocia un comision e cea mai buna. Totusi, sper sa nu incheiati vreun act nefavorabil la plata comisionului negociat sau, mai rau, sa nu incheie nimic, asa incat sa va faca mai mult rau decat bine.

In privinta tranzactiei in sine, contractul e valabil numai si numai daca a fost incheiat in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte, clauzele au fost cunoscute si negociate de parti etc. Adica toate conditiile generale normale la orice contract.
Pe de alta parte, dv. ati acceptat ca, daca urma sa cumparati imobilul, sa platiti acel comision. Nu cunosc daca stiati cat e sau altele.
Faptul ca nu dv., ci prietena dv. de care erati insotit (sau nu, ca nu e relevant) a achizitionat imobilul nu are o mare semnificatie, juridic.In sarcina dv. se naste obligatia de plata daca dv. sau altcineva caruia dv. ii spuneti despre imobil cumpara. Puteti fi, sincer, un agent al altei agentii, nu conteaza, si sa intermediati unui necunoscut. Nu face nicio diferenta. Important e ca, in urma efortului programului agentiei la care lucra agentul de a cauta anunturi pe net, dv. ati efectuat, direct sau prin intermediar, pentru dv. sau pentru altul, o tranzactie. Ca, in lipsa prezentei agentului si a contractului de intermediere, prietena dv. nu achizitiona.

Suplimentar, desi agentul nu a fost constit, va intreb daca dv. ati fgost. Asadar, aveti resursele si intentionati sa achizitionati imobilul cu pricina? Daca da, cum de nu l-ati mai luat? Daca nu, de ce ati semnat dv. contractul de vizionare fara sa mentionati ca sunteti doar amic cu cea care cumpara?

Lucrurile nu sunt complicat de dovedit in ambele sensuri, culpa exista si de la dv. si de la agentie.
Denumirea contractului, fie de vizionare, privire, intermediere, promisiune de comision, comision, nu are relevanta. Conteaza ce scrie in el si practica in domeniu.

2102 nu se aplica aici. Restul discutiilor sunt mai mult emotionale. E drept ca e dificil de reprezentat 2 parti cu interese contrare, insa totusi aceasta aberatie exista in legislatia noastra. Inca. E un fel de... mediator imobiliar, daca vreti. Sau de struto-camila. Sau de... ceva ce trebuie schimbat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)