avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Doamna \"directoare\" sau \"director\"
Discuție deschisă în Cultură generală

Doamna "directoare" sau "director"

Buna ziua! As dori, va rog, o argumentare oficiala a variantei corecte: doamna "directoare" sau doamna "director", fiindca parerile sunt impartite si printre specialisti. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Catalin cata , utilizator 15:08, 31 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toata chestiunea sta in a doua parte a expresiei. Si ma refer la faptul ca facând abstractie de apelativul Domn sau Doamna acestea din urma sunt corelate cu o anumita functie. Daca observam o chestiune si anume sa presupunem ca ar fi o lista ce denumeste o anumita categorie de profesii functii sau meserii gen : avocat ,director contabil presedinte ,antrenor, doctor. Vom observa ca niciunde nu vom gasi : avocata , directoare, presedinta , etc. De aici si tendinta de a "masculiniza" categoriile respective. Ex Doamna Avocat si nu Doamna Avocata caci pana la urma urmei e vorba si de un pleonasm .Cand spunem : Doamna Avocat nu mai e necesar sa adaugām ( ā ) E clar ne referim la o persoana de gen feminin.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Catalin cata, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere, model de adresare hulub65 hulub65 Buna seara, va rog care este forma corecta de adresare intr-o cerere catre un director ,daca persoana respectiva este o dna director? (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara mariacapraru mariacapraru Astazi, 7.05.2014 am primit o decizie prin care mi se comunica faptul ca am fost sanctionata cu avertisment scris pentru ca am spus elevilor sa inregistreze un ... (vezi toată discuția)