avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli comune intr-o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli comune intr-o asociatie de proprietari

Sunt propietarul unui ap. intr-un bloc cu 20 ap. Am ales pentru plata cheltuielilor modalitatea de transfer bancar online. La transferul sumei in contul asociatiei banca acesteia ( diferita de banca la care am eu contul ) percepe un comision variabil in functie de suma. Administratorul a considerat ca acest comision bancar trebuie sa-mi revina spre plata mie integral. Intreb daca este corect sau comisioanele bancare platite de asociatie sunt considerate cheltuieli comune indiferent de sursa lor? Va rog sa-mi precizati daca stiti raspunsul si prevederea legala care cuprinde acest caz. Multumesc si la multi ani!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:51, 18 Ianuarie 2018
@w_v_w_v,
Ceea ce ati rezolvat dumneavoastra cu banca este o exceptie. Ati reusit sa aveti un contract bun si comisioane mici (dar totusi comisioane) pentru ca ati lucat sau lucrati in banca. Eu, in familie, am reusit sa obtin de la o banca atat un credit preferential canva cat si alte facilitati la depunere (dobanzi mai mari la depozite..) dar am facut acest lucru prin intermediul (pe numele) unei rude apropiate care lucreaza in acea banca.
Sigur ca atat ceea ce spuneti dumneavoastra cat si ce am facut eu, nu sunt practici la indemana tuturor si sunt exceptii. Iar dumneavoastra mai aveti inca un avantaj pe care cred ca nu-l are nimeni in Romania.
Dupa cum am spus toti cei care transfera din alta banca la mine sunt angajatii acelor banci.

Inteleg ca toti proprietarii, membrii asociatiei dfumneavoastra sunt angajati la banci. Cunosc un bloc in care toti proprietarii (12) sunt medici. Asa cum spuneam: sunt exceptii asemenea situatii.
Oricum nu am inteles
Adriantot
Iar achitarea sumelor afisate pe lista de plata prin banca de catre un membru al asociatiei are mai multe avantaje care acopera bine acele comisioane suportate apoi de toti membrii asociatiei.

Pai ca sa intelegeti va rog sa recititi ceea ce ati scris chiar dumneavoastra si cred ca este suficient:
Si da ar fi normal sa oblige toate asociatiile statul sa fie doar incasari in banca cum e prin alte tari.

De ce atunci cand eu sustin ca e avantajos sa lucram prin banca, nu suteti deacord, iar dupa aceea dumneavoastra veniti cu propunerea legislativa ca toti sa fim obligati a plati numai prin banca!#-o
Si mai sugerati inca o propunere legislatiava spre final:
sa oblige bancile sa creeze un pachet ieftin pentru non profit


Eu sunt pentru libertate, pentru diversitate, pentru a avea omul mai multe optiuni si nu una singura. In asociatiile de proprietari sunt inca oameni multi care nu lucreaza cu bancile, carora le aduce postasul pensia la usa, unii care-si iau salariul semnand statul de plata la serviciu, destui care stau la cozi sa-si plateasca cablul ori cumpara numerar de la magazine si nu prin card bancar.
Sigur ca eu sunt pentru a educa populatia si a plati prin banca, pentru a cumpara pe net, pentru a transfera banii de pe telefon oriunde in lume... dar acestea poate se vor rezolva treptat si nu cu forta, nu obligand.

Am inteles acum ce era cu daca platesc mai multi.

Eu spuneam sau vroiam sa spun ca am 50 proprietari si majoritatea platesc la ghiseul unei RZB ( cel mai aporpiat unde au si lista cu cotele fiecarui apartament) apoi vreo 3 platesc din RZB si toti ceilalti adica vreo 4 care transfera din alte banci lucreaza la acele banci.
Cei 4 sunt cei carora li se incaseaza si care suporta comision incasare 4 lei pe tranzactie.
M-am gandit sa deschid si la ING unde lucreaza una din cele 4 persoane si unde nu ar exista comision incasare dar se anuleaza cei 16 lei castig lor prin alte comisioane platite de noi deci nu ar fi convenabil.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2016
w_v_w_v, utilizator
@ w.....

Cand vine vorba despre plata prin banca ar fi bine sa nu va dati ca exemplu deoarece sunteti o exceptie datorita posibilitatilor inaccesibile restului populatiei.
Referiti-va doar la chestiuni general valabile, obisnuit valabile pentru orice asociatie, pentru orice platitor a cotelor de intretinere.

Altfel creati un curent de opinie fals prin care un proprietar de la mine din asociatie, de exemplu, sa vina precum taranul din tabloul lui Octav Bancila, Rascoala, sa ma trimita la banca sa fac intelegeri cu banca, inaccesibile de fapt.
Doamna Elga nu am facut nimic ce nu ati putea face dumneavoastra.
Cind eram angajata RZB am creat cu colegii pachetul din link.

[ link extern ]

L-am creat pentru a fi accesat de oameni apoi dupa o perioada m-am mutat din centrala RZB in alta centrala BCR.
Aici nu doresc asa ceva.
Deci nu am facut nimic.ce nu puteti face dumneavoastra..
Acum pachetul are 20 lei pe luna in loc de 10 lei.
Ce am facut fata de dumneavoastra este faptul ca inca de la inceput am facut contul si am spus tuturor ca nu se fac incasari si locatarilor noi care au venit pe urma pentru a evita orice suspiciune si a fi transparenta.Program mai mare si mai multe locatii.

Acum mai noi am desi se puteau da indexul apometrelor pe mail, sms sau pe foi in cutia postala am recomandat sa trimita apometrele tip poza dupa smartphone dupa posibilitati si varsta.
Imediat au inceput sa trimita poze direct in mail si vad ca le place intrucat e mai simplu decat sa noteze indexul in mail sau sms.
Pana acum verificam apometrele la 6 luni acum probabil o sa verificam la 1 an.
Prin poza am siguranta ca nu au citit gresit sau ca nu au rotunjit sau ca nu dau intentionat indexul diferit intrucat le e lene sa citeasca si pun de la ei sau il modifica intentionat in functie de bani.:)
w_v_w_v a scris:
Doamna Elga nu am facut nimic ce nu ati putea face dumneavoastra.
Cind eram angajata RZB am creat cu colegii pachetul din link. L-am creat pentru a fi accesat...

Inca odata va felicit dar se pare ca nu intelegeti si va contraziceti uneori. Iata ce reiese din citat. Ca ceea ce ati facut dv., as putea face si eu sau altcineva. Ori nu este posibil pentr ca nu lucrez in banca si nu pot crea un asemenea pachet... Daca lucram la apa sau gaz, poate le faceam vecinilor un pachet mai avantajos...
Apoi insistati si reluati
Deci nu am facut nimic.ce nu puteti face dumneavoastra..

Eu am un mic defect: sunt bolnav de logica si va rog sa ma scuzati ca o folosesc.
Iar felul cum gestionati apometrele este firesc, normal si asa procedam si noi, primind indexul pe orice cale: SMS, telefon (voce), MMS, Email, biletel in cutia de posta, fisa completata la sediul asociatiei...., ocazie cu care oamenii mai spun si altceva, anunta si eventualele modificari ale numarului de persoane de la o luna la alta etc.
Daca la apa atat dumneavoastra cat si eu oferim vecinilor mai multe modalitati de a comunica, cat priveste incasarile, din ceea ce spuneti, dumneavoastra oferiti membrilor asociatiei o singura varianta - banca - practic omul nu are de ales, este obligat sa plateasca doar prin banca... in timp ce noi oferim membrilor asociatiei mai multe sanse si moduri de plata: direct la casierie, prin banca, prin posta, printr-un vecin, un prieten....

Alte discuții în legătură

Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)
Cont bancar la asociatiile de proprietari si comisioane la incasare w_v_w_v w_v_w_v As dori sa stiu ce banci folositi pentru conturile asociatiilor dv. Daca pana acum ma laudam cu banca mea Raiff acum au introdus un nou comision la incasare ... (vezi toată discuția)
Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. este legal ce mi se pretinde? codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision ... (vezi toată discuția)