avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamuriri cu privire la concediul de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamuriri cu privire la concediul de studii

Buna ziua, am sa va prezint pe scurt situatia mea. In luna aprilie a acestui an am intrat in concediul de studii pe o perioada de 30 de zile, acordat pentru finalizarea studiilor universitare.( Tin sa mentionez ca mi desfasor activitatea la o unitate de stat) Cu privire la acest fapt am o serie de nelamuriri cum ar fi : contractul meu de munca a fost suspendat in perioada 1-04, 14-04-09 in baza articolului 54 din codul muncii, si a articolului 55 aliniatul 2 din contractul colectiv de munca, eu sunt constienta ca se suspenda contractul pe perioada de concediul de studii, dar nu stiu daca articolul 55 din CM era cel mai potrivit , cu atat mai mult articolul 55 aliniatul 2 din CCM eu nu l-am gasit. Pe langa acest lucru , mi s-a spus ca , concediul meu de odihna se recalculeaza , datorita suspendarii, si ca nu mai beneficiez de 21 de zile de CO anual asa cum beneficiam. Consultand totusi codul muncii am gasit art 153, care spune ca perioada de concediu de studii nu poate fii dedusa din concediul de odihna, vreau sa stiu daca e normal sa mi se recalculeze zilele de concediu de odihna si daca articolele cu care mi s-a incheiat cartea de munca sunt valabile. Deasemenea, consultand legea am aflat ca pe perioada concediului de studii ma bucur de toate drepturile unui angajat, mai putin salariul, as vrea sa stiu cum as putea afla daca unitatea a platit toate asigurarile pe perioada in care eu am fost in concediu de studii, sj daca acesta este recunoscut ca vechime .( amintesc ca am o vechime de 2 ani la aceasta unitate ) Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 30 Iulie 2009
Este aplicabil in cazul in care primiti alte drepturi decat salariul, in speta indemnizatie, dar aceasta doar in cazul in care va trimite angajatorul la studii.
@ alexandra: n-am avut rabdare sa citesc toata discutia (si nici nu sunt obligat sa o fac), dar, din diagonala, cred ca s-a omis evidentierea unei diferente intre cele doua tipuri de concedii:
concediul pentru sustinerea licentei este un drept al salariatului si deci angajatorul este obligat sa il acorde atunci cand se solicita, neputnad sa il refuze.
concediul fara plata este o facultate/recomandare, si angajatorul nu poate fi obligat sa il acorde: il acorda daca vrea, daca interesul permite etc.
smeagull a scris:

concediul pentru sustinerea licentei este un drept al salariatului si deci angajatorul este obligat sa il acorde atunci cand se solicita, neputnad sa il refuze.
concediul fara plata este o facultate/recomandare, si angajatorul nu poate fi obligat sa il acorde: il acorda daca vrea, daca interesul permite etc.

Foarte atent @smeagull...........de aici justificarea d-nei de la personal de a suspenda c.i.m. cu acordul partilor, nu?
Ok am lamurit problema la ITM . Concediul de studii este tot una cu cel de formare profesionala , pe durata concediului de studii beneficiez de vechime , deci imi sunt platite toate contributiile mai putin salariul , articolul 55 este asa cum am banuit nu cel mai potrivit pentru a exprima cazul meu , asa ca doamna de la personal l-a folosit din lene sa caute in lege la sectiunea concedii pe cel care trebuia. Am facut sesizare la ITM cu privire la acest aspect asa ca de acum voi astepta sa reglementeze ei problema . Si ca sa intelegeti gravitatea greselei produse de cea de la personal , am sa va spun ca nu doar vechimea imi era afectata in aces caz, dar daca societatea ma disponibilizeaza , eu nu am cum sa beneficiez de somaj sau oricare alta indemnizatie de la stat pentru ca stagiul meu de cotizare nu este complet in ultimile 12 luni. ASA CA ATENTIE MARE DOAMNELOR SI DOMNILOR CARE LUCRATI PERSONAL, INAINTE DE A VA GRABITI SA SUSPENDATI ACTIVITATEA UNUI ANGAJAT, CITIT BINE LEGEA, IAR CEI CARE SUNTETI IN SITUATIA MEA , NU VA LASATI INTIMIDATI SI CERETI-VA DREPTURILE .
=D> probabil plateste ITM-ul contributiile!!!!

Alte discuții în legătură

Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)