avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie tripleti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie tripleti

buna seara!as vrea sa stiu daca este vriun ajutor din partea statului pentru tripleti,consider ca este un caz special si ar fi nevovie de un ajutor mai mare din partea statului.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:39, 17 Ianuarie 2016
Nu sunteți singurul caz cu tripleți, și conform legii veți primi indemnizație triplă pe toata perioada maternității, datorită acestei mame din Ardeal care s-a luptat cu statul român și a reușit să învingă sistemul:

Mama tripleţilor care a dat statul în judecată pentru a obţine indemnizaţia de creştere a copilului i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă.

Ionela Danciu a dat în judecată Direcţia Muncii din Alba, după ce a realizat că, deşi are trei copii, nu va primi indemnizaţie decât pentru unul. „Mergeam pe stradă şi vedeam trei mame cu trei cărucioare. Bineînţeles, eu cu întăririle de rigoare, cu mama, cu Ionuţul meu. Mă întrebam, eu sunt cât toate trei la un loc”, spunea atunci Ionela Danciu. După ani de zile de procese, femeia nu şi-a făcut dreptate doar ei, ci a reuşit să schimbe şi legea în beneficiul tuturor părinţilor de multipleţi.

„Au fost doi avocaţi care m-au reprezentat gratuit. Ei au făcut treabă la Alba Iulia, ei mi-au pregătit actele. La Înalta Curte m-am reprezentat singură”, spune Ionela Danciu. Acum, femeia i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, mâhnită că nu-şi poate găsi un loc de muncă deşi are pregătire. Femeia spune că nu vrea ajutor social, ci un sfat de la şeful statului.

Redăm integral scrisoarea trimisă:

„În atenţia preşedintelui României, Klaus Johannis,

Bună ziua,

Mă numesc Danciu Ionela Mariana, am 37 de ani, domiciliez în municipiul Aiud, judeţul Alba şi, mă adresez dumneavoastră cu următoarea situaţie:

În 2006 am născut TRIPLETELE: Danciu Luana, Andrada şi Alesia, care acum au 8 ani şi, care sunt sănătoase. În 2015, termină clasa a II-a, cu rezultate foarte bune la învăţătură. În 2013, 2014 şi 2015 au obţinut medalii de aur, argint şi bronz, atât la individual cât şi în echipa de trei fete, la CAMPIONATUL NAŢIONAL, organizat la Braşov, respectiv Mediaş, la sportul, karate

Vechimea şi studiile (acte pe care le ataşez prezentei) m-ar recomanda să fiu o persoană care să fie activă în câmpul muncii, cu normă întreagă, dar, pentru că nu fac parte din nici un partid politic şi nici nu am făcut vreodată, mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de a-mi spune, cum aş putea obţine un loc de muncă, pentru a-mi creşte în condiţii NORMALE, fetiţele, nu cu un singur salariu, al soţului. Nu vreau să apelez la sume oferite de stat, ca sprijin social, nu mă consider un caz social, mă consider o persoană care, conform vechimii şi studiilor, POATE ŞI DOREŞTE SĂ MUNCEASCĂ, CARE SĂ FIE UN CETĂŢEAN RESPECTAT, ÎN ROMÂNIA!”.

SURSĂ ARTICOL: [ link extern ]
Legea este dată din luna mai-2009.

Mamele care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi vor primi de la stat o indemnizaţie suplimentară de 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o astfel de sarcină, începând cu al doilea copil, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea, în acest sens, a unei iniţiative legislative.

Citiți știrea MEDIAFAX din 19-mai-2009:

[ link extern ]
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
(n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)


Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.


3. Asadar pe langa indemnizatia calculata veti mai primi cate 600 lei pentru fiecare din ceilalti doi copii (600 x 2 = 1.200 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii sarcina gemelara madalinamorariu madalinamorariu Buna ziua. As dorii sa stiu ce indemnizatii sunt in cazul unei sarcine gemelare. De asemeni as dorii sa stiu daca , concediul pre si post natal este la fel ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru gemeni elabina elabina Va rog sa imi spuneti si mie cat va fi indemnizatia ptr cresterea a 2 gemeni? (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie ingrijire copil carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Daca o persoana este angajata cu program de 4 h si are un sal. de 450 lei, ce valoare va avea indemnizatia de ingrijire copil ? Nu stiu cum este ... (vezi toată discuția)