avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme casa pe hotar-geamuri,burlane si streasina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme casa pe hotar-geamuri,burlane si streasina

Buna ziua,
vreau sa stiu daca este legal ca pe o casa aflata pe hotar sa pui:
1. geamuri cu deschidere spre curtea vecina
2.burlanele de scurgere de la acoperis sa fie pozitionate in curtea vecina
3.streasina sa fie cu 50 cm in curtea mea.
Situatia juridica este urmatoarea:dintr-un teren(la inceput erau 2 proprietari mostenitori.Nu era facuta iesirea din indiviza) eu detin o parte cu casa veche care era amplasata pe teren..Cel care a cumparat celalalta bucata nu putea construi(obtine autorizatie) pe terenul pe care l-a cumparat.Pana sa iesim din indiviziune i-am dat acord la notar sa construiasca(oriunde in curte) o casa cu P+1et+masarda.In acel moment eu i-am spus sa nu construiasca casa pe hotar.La momentul construirii el a facut casa pe hotar si a amplasat si 2 geamuri cu deschidere si la casa scarii a pus caramida de sticla.Burlanele nu le-a montat pe lateratul casei(adica la el in curte )ci le-a pus la mine in curte.De asemenea ,streasina de la acoperis esta la mine in curte cam vreo 50-70cm.
Intrebarea mea este daca pot face ceva pentru a il putea forta sa isi acopere geamurile sa isi mute burlanele si streasina sa o scurteze cat e casa lui.

Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
Raducu16, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters379164 , utilizator 21:39, 20 Ianuarie 2016
Nu am înţeles prea bine acordul de construire l-aţi dat pentru a construi pe terenul dv sau pe linia despărţitoare din fonduri.
1. Distanţa minimă pentru construcţii este prevăzută la 60 cm de hotar. asta înseamnă că sub această distanţă nu poate construi dacă nu are acordul dv în formă autentică art. 612 Cod civil.
2. Streşina la casă trebuie făcut în aşa fel încât apele care provin de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin art. 611 Cod civil.
3. Distanţa minimă pentru fereastra de vedere este de 2 m, art. 615 Cod civil, sub această distanţa nu se poate deschide fereastră decât cu acordul dv, excepţie fiind fereastra de lumină care nu are limită de distanţa cu condiţia să fie construit în aşa fel încât să împiedice vederea în curtea vecinului art. 616 Cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei constructii, fata de vecini dorelbaiu dorelbaiu Casa mea este o constructie de caramida, parter, tip vagon, avand calcanul pe hotarul cu proprietatea vecina, care este un spital. Aici, spitalul are o fasie ... (vezi toată discuția)
Distanta legala intre case vecine mmem mmem Buna ziua, Vreau sa construiesc o casa pe o parte cat mai mare din terenul pe care il detin. Vecinul din stanga are casa in granita cu terenul meu unde va ... (vezi toată discuția)