Buna ziua,
am avut un accident de motocicleta, cu impact frontal in lateralul masinii vinovatului, acesta ne acordand prioritate la o intersectie unde avea indicator de STOP, eu circuland pe drumul prioritar.si cu o viteza de 35-40 de km/h
Accident produs la inceputul luni mai 2009,
Motocicleta fiind una necarenata ( model naked, "de strada") a rezultat o serie de avarii, pe partea stanga unde a cazut de asfalt, desi o dotasem cu crash pad-uri ( elemente de protectie in cazul caderii motocicletei ) evitand astfel avarierea cadrul si rezervorul
Societatea nu vreA sa acorde despagubiri pentru avarierea jantei fata si a discurilor de frana, motivand lucruri ce nu au de a face cu dinamica uni accident de motocicleta si nici a modului in care sau avariat acestea.
Roata se gaseste pe autorizatia de reparatii data de la politie, dar nu este luata in calcul.
Mi-au spuss ca " domne politistu scrie in autorizatie ce vrei dumneata, nu ce e avariat atunci"
dar pt despagubirea echipamentului a trebuit sa fac un drum de vreo 270km sa aduc completare pe autorizatia de reparatie.
Unitatea reparatoare ( reprezentanta a firmei de motocicleta) a constatat ca elemetele au fost avariate din accident si mi-au oferit si explicatii despre cum sau produs.
Astfel in momentul impactului discurile de frane erau blocate prin actionarea levierului de frana ce permite placutelor de frana prinderea discurilor cu ajutorul etrierelor, fixate de furca,(furca strambandu-se si ea) cu mentiunea ca discurile de frana sunt fixate la randui de janta si nu alt element al motocicletei. si in urma fortei de impact acestea fiind blocate sau deformat doar pe portiunea in care au fost prinse de placutele de frana si nu sau ovalizat in intregime.
In urma impactului cu masina , motocicleta a fost trantita de asfalt rezultand si zgarietura de pe janta de o lungime de 6-8 cm ce a dus si la dezechilibrarea acesteia.
Mentionez ca inspectorul pana a venit la constatare a trebuit sa fie trimis in mod expres la cererea directorului de daune, dupa ce am batut la toate usile lor,
La reconstatare nu a facut decat niste poze, a intrebat departamentu tehnic si mecanic cum s-a intamplat si a plecat, nerespectand Art. 38. alin. 4 din Ordin nr. 20/2008.
Ei mi-au dat explicatia cum ca discurile nu aveau cum sa fie ovalizate din moment ce nu se regasesc urme de impact pe acestea si astfel nu se pot ovaliza, iar janta nu se putea zgaria la impactul cu o laterala de masina.In justificarile lor nu tin cont absolut deloc de cum s-a produs acest accident,ci doar de imaginatile lor,bogate cand e vorba de a nu acorda despagubire.
AM facut sesizare catre CSA ,dar pentru alte nereguli constatate in urma derularii acestui dosar,CSA neavand rol de expertize tehnice.
Au trecut aproape 3 luni de la producerea accidentului, si termenul in care se solutioneaza aceste dosare de catre societ RCA, expira, conforma ordinului 20/2008 al CSA.
Soc spune ca ei au dat o solutie dar eu nu sunt de acord cu ea.
Am inteles, ca pentru incheierea dosarului eu trebuie sa depun o ultima hartie, reprezentand cerere de despagubire, formulandu-mi pretentiile.
Dar ce pretentii sa am cand eu nu imi pot repara motocicleta, din moment ce ei nu imi specifica clar ce despagubiri imi acorda, iar service-ul nu poate repara motociclete fara inlocuirea tuturor reperelor, din motive de siguranta rutiera.?
Intrebarea mea,adresata in special expertilor tehnici, cum pot demonstra celor de la RCA ( sa le deschid si lor mintea, ca nu cred ca au vazut prea multe avarii de motociclete la viata lor si sun in lumea lor)) ca cele 2 repere sunt avariate in urma unei forte ce au actionat asupra motocicletei din impactul produs?
Sa cer o expertiza tehnica in instanta judecatoreasca sau inainte de deschidera actiunii in instanta?
Cine suporta acesta expertiza tehnica?
Ce se intampla daca ei au depasit termenul de 3 luni, in care trebuiau sa incheie acest dosar, si alte 15 zile sa achite daunele?
Scuze pentru mesajul lung, dar vroiam sa va prezint cat mai multe elemente din desfasurarea acestui dosar, pentru a intelege cum considera sa isi indeplineasca obligatiile, societatile de asigurari RCA.
revin cu anumite completari la dosarul de dauna pe care il am
am parcurs norma si am citit cu atentie
TITLUL III Plata despagubirilor Art. 64. –alin.(1)
„Dupa acceptarea ofertei de despagubire, persoana prejudiciata va preciza modalitatea de plata: in numerar sau prin ordin de plata, in contul bancar personal ori in contul bancar al unitatii de specialitate care a efectuat reparatia.”
mi-a fost comunicata verbal suma ce imi poate fi despagubita si nu mi-a fost prezentata nicio oferta pe care sa o accept sau resping.
Precizez ca, Cererea de Despagubire existentanta la sediile ASTRA S.A., prin ultimul paragraf existent si anume
„Dupa primirea depagubirii cuvenite, declar pe propia raspundere ca nu mai am nici o pretentie materiala sau de alta natura de la Societatea de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A. sau alt asigurator privind evenimentul mentionat.”,
incalca Art. 65. alin (1) din Ordinul nr. 20/2008 din 07.11.2008
(1)„Odata cu incasarea despagubirii, partea prejudiciata va mentiona in scris ca a fost integral despagubita pentru prejudiciile suferite si ca nu mai are nici o pretentie de la asiguratorul RCA si de la asigurat in legatura cu prejudiciul respectiv, daca despagubirea platita nu depaseste limita de despagubire ce poate fi acordata de asigurator pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de vehicul, prevazuta in polita de asigurare RCA”
la anumite recomandari primite, am discutat cu directorul departamentului de juridic, care a avut un comportament josnic, reprosandu-mi printre altele de ce am mai venit sa discut cu el, si ca se astepta sa ii dau in judecata,si bomba suna cam asa
:" ce vreti domnule sa va facem o oferta publica dvs. personal?"
"ca daca ar face toata lumea ca dvs. unde am mai ajunge?"
la care i-am replicat, sa parcurga NORMA RCA mai atent si de aici o intreaga disctie foarte aprinsa.
iritat fiind si de faptul ca le-am facut 2 sesizari la CSA si cu alte completari
Astia au impresia ca sunt in lumea lor si fac ce vor.
am luat decizia sa le depun o cerere de despagubire , solicitand despagubirea pt repararea in regie propie , cu virarea sumei in contul personal, iar in cazul diminuarii nejustificate a sumei despagubite si depasirea termenului legal de plata, sa contest suma despagubita si ulterior pt reperele nedespagubite sa ii actionez in judecata, cerand si alte daune.
sunt bine venite si alte sfaturi sau recomandari, caci m-au umplut de nervi acesti nesimtiti
multumesc pt raspunsurile date pana in prezent.
Asiguratorul este obligat sa inmaneze/incunostiinteze in scris valoarea despagubirii calculata, indiferent daca este deviz de reparatie in regie proprie (la cererea expresa a pagubitului) sau deviz de reparatii prin service auto.Pe acest document pagubitul semneaza acordul si lipsa de pretentii sau semneaza contestand suma ca insuficienta, urmand a solicita in instanta completarea, aducand probe privind calculul gresit/omisiunile/valoarea reala calculata etc.
Art. 36......
(2) Asiguratorul RCA este obligat sa desfasoare investigatia privind producerea
accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii
evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face
obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice. In termen de cel mult
3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea
prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat fie: a) sa raspunda cererii partii solicitante, formuland oferta de despagubire
potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului
asigurat, in cazul in care se dovedeste indeplinirea conditiilor de asigurare si
producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA; fie
b) sa notifice partii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a
aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
daca asiguratorul refuza sa va spuna cat despagubeste, cererea de despagubire sa o formulati pe suma care rezulta din actele depuse. va sfatuiesc sa indicati un nr.de cont in care sa fie virata plata. Potrivit dispozitiilor in materie de asigurari, in aceste cazuri, persoana pagubita, adica dvs. are un termen de 30 zile sa faca obiectiuni, in cazul in care suma primita nu corespunde cu cea solicitata in cererea de despagubire. Si sigur, veti face obiectiuni in scris, rezervandu-va dreptul de a-i actiona in judecata pentru diferenta de suma.
Avantajele acestei propuneri:
1. recuperati o parte din dauna;
2. pentru diferenta, cheltuielile de judecata ( taxa timbru, expertiza, avocat) sunt reduse proportional cu despagubirea neincasata.
Dar desigur, trebuie sa aveti in vedere respectarea termenului de 30 zile, inscrierea sumei totale pe cererea de despagubire, invitatia la conciliere premergatoare introduderii cererii de chemare in judecata, introducerea in cauza a asiguratului, etc.
pt ca am devenit un fun al acestui forum si sfaturile date le iau in calcul,
tin sa va aduc la cunostinta modul cum isi fac treaba in dosarul RCA cei de la soc de asigurari
caci mi-se pare niste metode de maidan.
Dupa ce in data de 18.08 am fost sa discut cu directorul departamentului juridic si a urmat intreaga discutie prezentata mai sus,
astazi in data de 24.08 primesc prin curierat rapid o scrisoare de la soc de asigurare
trimisa fix in data de 21.08, adik la 3 zile dupa ce am purtat discutia despre incalcarea anumitor articole de lege.
Semnez de primire, caci am zis, ca numai ma sperie nimic,
dechid scrisoarea si inauntru era in sfarsit, O OFERTA DE DESPAGUBIRE, intocmita in data de 19.05.2009 INSOTITA DE, DECLARATIA DE ACCEPTARE A DESPAGUBIRII
Ma intreb de ce a ajuns la mine tocmai acum????
dupa ce am facut o gramada de demersuri cereri , discutii si sesizari.atat lor cat si catre CSA.
si data intocmirii ei 19.MAI, pai de atunci am formulat nenumarate cereri scrise privind reanalizarea daunelor si recalcularea devizului,
S-a intocmit inclusiv si o asa zisa reconstatare, unde inspectorul a facut alte poze si a plecat, fara sa intocmeasca PV de reconstatare, fara nimic,.incalcand art. 40 alin 4 din ORDIN...
Ce valoare sa aiba aceasta oferta?
VAloarea despagubirii, face referire doar la despagubirea in regie propie (cred), si este in suma de 9200 ron, initial fiind de 8900 pt regie propie si in jur de 12200 ron pt reparatia la service.
ce pot sa mai inteleg eu din tot acest demers, idiot?
In urma sfaturilor primite, voi completa o cerere de desbagubire, formuland, pretentiile mele, SI DEPUNEREA DEVIZELOR DE REPARATIE, cu mentiunea ca, in cazul diminuarii sumei despagubite voi considera suma drept avans , actionand in instanta pt recuperarea prejudiciului.
intrebarea mea este: in cazul unei actiuni in instanta, pot formula si alte pretentii de despagubire, cum ar fi cele privind lipsa bunului de folosinta, daune cominatorii, etc ce nu se vor regasi in cererea de despagubire?
dar le voi mentiona intr-o anexa adusa cereri de despagubire, ce are si ea o multitudine de incalcari ale Normei
Va multumesc pt sfaturile date,
am impresia ca societate de asigurari functioneaza dupa propille reguli cand vine vorba despre despagubirile RCA
suntem de rasul lumii
In cererea de despagubire, puteti trece numai ce este legat de daune efective.In instanta puteti cere daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere de la data hotararii, lipsa folosintei bunului (cu probe materiale)
De mentionat ca acea oferta trebuia sa reprezinte o insumare detaliata(piese materiale + manopera) conform unui deviz atasat, in care sa se regaseasca toate inlocuirile/reparatiile/vopsitoria din p.v. de constatare(initial+reconstatari).Altfel oferta nu are valoarea fundamentata.