avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA: excluderea pieselor avariate si ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA: excluderea pieselor avariate si nereguli in solutionarea dasarului de dauna

Buna ziua,
am avut un accident de motocicleta, cu impact frontal in lateralul masinii vinovatului, acesta ne acordand prioritate la o intersectie unde avea indicator de STOP, eu circuland pe drumul prioritar.si cu o viteza de 35-40 de km/h
Accident produs la inceputul luni mai 2009,
Motocicleta fiind una necarenata ( model naked, "de strada") a rezultat o serie de avarii, pe partea stanga unde a cazut de asfalt, desi o dotasem cu crash pad-uri ( elemente de protectie in cazul caderii motocicletei ) evitand astfel avarierea cadrul si rezervorul
Societatea nu vreA sa acorde despagubiri pentru avarierea jantei fata si a discurilor de frana, motivand lucruri ce nu au de a face cu dinamica uni accident de motocicleta si nici a modului in care sau avariat acestea.
Roata se gaseste pe autorizatia de reparatii data de la politie, dar nu este luata in calcul.
Mi-au spuss ca " domne politistu scrie in autorizatie ce vrei dumneata, nu ce e avariat atunci"
dar pt despagubirea echipamentului a trebuit sa fac un drum de vreo 270km sa aduc completare pe autorizatia de reparatie.
Unitatea reparatoare ( reprezentanta a firmei de motocicleta) a constatat ca elemetele au fost avariate din accident si mi-au oferit si explicatii despre cum sau produs.
Astfel in momentul impactului discurile de frane erau blocate prin actionarea levierului de frana ce permite placutelor de frana prinderea discurilor cu ajutorul etrierelor, fixate de furca,(furca strambandu-se si ea) cu mentiunea ca discurile de frana sunt fixate la randui de janta si nu alt element al motocicletei. si in urma fortei de impact acestea fiind blocate sau deformat doar pe portiunea in care au fost prinse de placutele de frana si nu sau ovalizat in intregime.
In urma impactului cu masina , motocicleta a fost trantita de asfalt rezultand si zgarietura de pe janta de o lungime de 6-8 cm ce a dus si la dezechilibrarea acesteia.
Mentionez ca inspectorul pana a venit la constatare a trebuit sa fie trimis in mod expres la cererea directorului de daune, dupa ce am batut la toate usile lor,
La reconstatare nu a facut decat niste poze, a intrebat departamentu tehnic si mecanic cum s-a intamplat si a plecat, nerespectand Art. 38. alin. 4 din Ordin nr. 20/2008.
Ei mi-au dat explicatia cum ca discurile nu aveau cum sa fie ovalizate din moment ce nu se regasesc urme de impact pe acestea si astfel nu se pot ovaliza, iar janta nu se putea zgaria la impactul cu o laterala de masina.In justificarile lor nu tin cont absolut deloc de cum s-a produs acest accident,ci doar de imaginatile lor,bogate cand e vorba de a nu acorda despagubire.
AM facut sesizare catre CSA ,dar pentru alte nereguli constatate in urma derularii acestui dosar,CSA neavand rol de expertize tehnice.
Au trecut aproape 3 luni de la producerea accidentului, si termenul in care se solutioneaza aceste dosare de catre societ RCA, expira, conforma ordinului 20/2008 al CSA.
Soc spune ca ei au dat o solutie dar eu nu sunt de acord cu ea.
Am inteles, ca pentru incheierea dosarului eu trebuie sa depun o ultima hartie, reprezentand cerere de despagubire, formulandu-mi pretentiile.
Dar ce pretentii sa am cand eu nu imi pot repara motocicleta, din moment ce ei nu imi specifica clar ce despagubiri imi acorda, iar service-ul nu poate repara motociclete fara inlocuirea tuturor reperelor, din motive de siguranta rutiera.?

Intrebarea mea,adresata in special expertilor tehnici, cum pot demonstra celor de la RCA ( sa le deschid si lor mintea, ca nu cred ca au vazut prea multe avarii de motociclete la viata lor si sun in lumea lor)) ca cele 2 repere sunt avariate in urma unei forte ce au actionat asupra motocicletei din impactul produs?

Sa cer o expertiza tehnica in instanta judecatoreasca sau inainte de deschidera actiunii in instanta?
Cine suporta acesta expertiza tehnica?
Ce se intampla daca ei au depasit termenul de 3 luni, in care trebuiau sa incheie acest dosar, si alte 15 zile sa achite daunele?

Scuze pentru mesajul lung, dar vroiam sa va prezint cat mai multe elemente din desfasurarea acestui dosar, pentru a intelege cum considera sa isi indeplineasca obligatiile, societatile de asigurari RCA.

Va multumesc, astept pareri si sugesti.

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:40, 14 Februarie 2010
ªi eu sunt de părere să păstraţi banii ce vi s-au virat în cont şi să-i consideraţi ca o plată parţială a daunei.
După părerea mea va trebui să acţionaţi după cum urmează:
- confirmaţi în scris societăţii de asigurare încasarea sumei virate arătând totodată că sunteţi total nemulţumit de cuantumul despăgubirii. Atenţie să nu depăşiţi termenul legal
- convocaţi societatea de asigurări la conciliere pentru rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului
- acţionaţi în instanţă societatea de asigurare pentru diferenţa de pretenţii

Sunt convins că litigiul nu se va rezolva pe cale amiabilă şi se va ajunge in instanţă. Cred că nu are rost să prezentaţi la conciliere concluziile expertizei tehnice ce s-a efectuat pe cheltuiala Dvs. întrucât reprezentanţii societăţii de asigurare nu o vor lua în considerare. Această expertiză o veţi anexa acţiunii de chemare în judecată ca justificare a pretenţiilor Dvs. privind cuantumul despăgubirii.
Ţineţi legătura cu expertul care v-a efectuat expertiza întrucât veţi mai avea nevoie de serviciile sale (dacă i le veţi solicita). Instanţa va solicita efectuarea unei expertize tehnice la efectuarea căreia este bine să participe şi expertul-parte care a efectuat expertiza extrajudiciară
Succes!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu, dauna accident fara victime ,rca valabil,refuz comunicare oferta de despagubire gutermsergiu gutermsergiu Buna ziua sunt pagubit,proprietar auto implicat in accident ,masina mea fiind condusa de fiul meu. Politia a intocmit PV de contraventie ,a stabilit ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva inspectorului de daune horace2009 horace2009 Bunza ziua, am un dosar de dauna RCA nesolutionat din cauza inspectorului de daune prin modului in care acesta la instrumentat si prin abuzurile pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Cine plateste devizul .... urgent ! catalin_85 catalin_85 Buna ziua ... ma flu intr-o dilema .... posed o dacie 1310 din 97 care a fost accidentata intr-un accident de catre o doamna cu asigurare la [editat - ... (vezi toată discuția)