avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... ce acte reglementeaza....?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

ce acte reglementeaza....?

Buna ziua,
Apelez la amabilitatea profesionistilor de pe acest forum pentru de a-mi oferi o opinie legala cu privire la ce acte normative protejeaza datele personale ale oricarui cetatean impotriva publicarii si colectarii lor fara drept pe website-urile unor persoane fizice sau juridice (s.r.l.-uri), in conditiile in care aceste persoane nu sunt operatori de date cu caracter personal si nu sunt probabil vizati de legea 677/2001, legea 298/2008 si celelalte acte conexe.
Mentionez ca aceste persoane sunt administratorii unui server privat pe care se joaca un cunoscut joc gen mmorpg si care conditioneaza primirea unor bonusuri in joc (pentru care se plateste) de trimiterea prin intermediul unui formular de pe site a unor scanari de documente care contin date personale (nume, adresa de domiciliu, etc) fara sa motiveze in ce scop colecteaza aceste date.
Va multumesc pentru timpul acordat,
Cel mai recent răspuns: floricica , utilizator 21:14, 31 Iulie 2009
Prin Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a fost transpus acquis-ul reprezentat de Directiva 95/46/EC, care reglementează cadrul juridic general al protecţiei datelor personale la nivelul Uniunii Europene.
În acest scop, a luat fiinţă şi în România, o autoritate centrală abilitată cu astfel de atribuţii de control, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Recent înfiinţată, prin Legea nr. 102/2005, Autoritatea îşi exercită competenţa stabilită în principal de Legea nr. 677/2001.

Puteti sa va adresati Autoritatii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, astfel:
mail : anspdcp@dataprotection.ro
telefon : 40-21-252.58.88
fax : 40-21-252.57.57
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Sa inteleg ca Legea 677/2001 se aplica si celor care nu sunt operatori de date cu caracter personal, cu sau fara notificare la ANSPDCP?
Intreb asta pt ca la art.2 alin.2 se specifica expres caror entitati se aplica aceasta lege, iar in alin.6 legea excepteaza clar persoanele fizice care prelucreaza astfel de date pentru uzul lor personal, daca datele in cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite. Asta m-a dezorientat. De unde stiu eu sau orice cetatean ce va face administratorul site-ului cu datele mele, atata vreme cat le cere dar nu scrie nicaieri ce va face cu ele?
De asemenea, legea prevede si sanctioneaza doar contraventiile faptuite de operator sau imputernicitii acestora. Am sesizat Autoritatea, dar ma tem ca vor declina competenta.
Nu mi-e clar deloc cine ma poate proteja :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod de operator tudor9 tudor9 Buna ziua, Am o nelamurire cu privirea atribuiri codului de operator baze de date. Astfel, va rog sa-mi spuneti, in masura in care cunoasteti, ce organism ... (vezi toată discuția)
Folosirea numelor fostilor angajati pe site-ul fostului angajator.... ionelu78 ionelu78 Buna ziua, Pe site-ul fostului meu angajator apar eu impreuna cu inca 4 colegi desi nu mai suntem nici unul angajatii acestei firme. La sectiunea ... (vezi toată discuția)
Înregistrare operator de date cu caracter personal elena claudia ianasi elena claudia ianasi Bună ziua, Lucrez la o firmă care are ca obiect de activitate comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Aş ... (vezi toată discuția)