avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturi Decembrie Apa Nova
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturi Decembrie Apa Nova

A mai observat cineva ca pe facturile de Apa Nova pentru luna Decembrie 2015 , insa care au cuprins si o mica perioada pana la citirea din data de 4-5 a lunii apar 2 cote de TVA ? O cota de 20 % si una de 9 % . La o asociatie care s-a facut citirea pe data de 29 pentru luna Decembrie este integral cu TVA 24 % , de ce pe cele care au avut citire dupa terminarea lunii apare TVA-ul de 20 % ? Nu era logic sa fie TVA 24 % pe perioada pana la 31 Decembrie iar dupa sa fie cu 9 % ? De asemenea am observat ca valoarea totala de TVA este calculata defapt la 9 % chiar daca apare si procentul de 20 % , deci o nebuie totala din partea Apa Nova Bucuresti. Are cineva lamuriri in aceasta privinta ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:58, 2 Februarie 2016
Calculul pentru cantitatile facturate cu 20% si 9% se face in functie de media zilnica.

Puneti in discutie citirea bransamentelor la doua asociatii.
Una are citirea, deobicei, pe 29 ale lunii si, evident, i s-a calculat factura cu 20% pentru ca acesta era procentul TVA pana la 31 decembrie 2015. Acestei asociatii nu i se mai face o alta citire la inceputul lunii ianuarie, ci de-abia in jurul datei de 29 ianuarie.

Cealalta asociatie are citirea bransamentului la inceputul lunii - 4-7 ale lunii.
Pentru aceasta se face media zilnica. Apoi se inmulteste media zilnica cu numarul de zile din decembrie la care se aplica 20%, iar pentru restul cantitatii din ianuarie se aplica procentul de 9%.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2016
elga50, moderator
Ideea era ca pe cea pana in 29 , era 24 % TVA , nu 20 % (ceea ce este corect pentru ca TVA in 2015 pentru apa potabila era 24 % )

Pe cea de pe 5 , era 20 % (teoretic) TVA pana pe 31 decembrie , apoi 9 % . Spun ca era teoretic 20 % pentru ca din calcule , TVA-ul trecut era calculat tot cu 9 %
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2016
Mytro, utilizator
Mytro a scris:
A mai observat cineva ca pe facturile de Apa Nova pentru luna Decembrie 2015 , insa care au cuprins si o mica perioada pana la citirea din data de 4-5 a lunii apar 2 cote de TVA ? O cota de 20 % si una de 9 %

Eu stiu ca TVA-ul se aplica asa cum prevede legea, la data facturarii, indiferent cand se face citirea apometrelor de catere furnizor. Iar la noi s-a aplicat aceasta regula.
In luna decembrie 2015 furnizorul nostru a citit apometrele pe 28 decembrie dar factura a intocmit-o pe data de 6 ianuarie 2016. Cum in 2016 TVA-ul la apa a scazut de la 24% la9%, intreaga cantitate de apa consumata din 26 noiembrie pana in 28 decembrie a fost facturata cu 9%.
Dar furnizorul nostru (de multi ani) factureaza aceeasi cantitate de apa ce intra in asociatie ca siu apa ce iese din asociatie, cu denumirea de "canalizare" (la un pret mai mic decat apa). Aceasta "canalizare" e privita ca un serviciu iar aici TVA-ul a scazut de la 24 la 20%.
De aceea pe factura avem:
- apa .... 1000 mc cu tva 9%
- canalizare 1000 mc cu tva 20%.

Cititi cu atentie fcatura dumneavoastra si vedeti daca e o situatie asemanatoare. Logic si legal oricine factureaza dupa 1 ianuarie 2016 (indiferent cand s-a livrat utilitatea sau serviciul) trebuie facturat cu TVA de 20% si respectiv cu 9% si nu cu 24%, procent practicat pana la 31 decembrie.

Corect ! Asa este ! Multumesc de lamuriri !
Apa Nova a calculat cu 20% consumul pe decembrie si cu 9% consumul pe ianuarie 2016.
Deci nu a aplicat TVA-ul la data facturarii (15 ianuarie), ci la perioada prestatiei, adica pe decembrie si pe ianuarie cateva zile.
Acum, eu ma intreb: Codul fiscal si de procedura fiscala n-o fi la fel pentru toata lumea?

Alte discuții în legătură

Consumul de apa rece/calda Marius MM Marius MM Am si eu o mare nelamurire cu privire la consumurile de apa rece/calda declarate si pretul pe care trebuie sa il platesc. Am vazut la anumite blocuri ca ... (vezi toată discuția)
Apa rece este calculată, pe listele de plată ale asociatiei, la un tarif mai mare faţă de cel solicitat de furnizorul de apa Loreleybc57 Loreleybc57 Buna ziua, Voi fi scurta pentru ca intrebarea mea este oarecum simplu de adresat. Marea mea rugamintea este să-mi spuneţi ce implicatii legale poate ... (vezi toată discuția)
Distribuire factura apa nova aurora draghici aurora draghici Buna ziua. As dori si eu un sfat cu privire la distribuirea facturii de Apa Nova, care factureaza consumul de apa pe o perioada de tipul 14 oct - 14 nov. Am ... (vezi toată discuția)