avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturi Decembrie Apa Nova
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturi Decembrie Apa Nova

A mai observat cineva ca pe facturile de Apa Nova pentru luna Decembrie 2015 , insa care au cuprins si o mica perioada pana la citirea din data de 4-5 a lunii apar 2 cote de TVA ? O cota de 20 % si una de 9 % . La o asociatie care s-a facut citirea pe data de 29 pentru luna Decembrie este integral cu TVA 24 % , de ce pe cele care au avut citire dupa terminarea lunii apare TVA-ul de 20 % ? Nu era logic sa fie TVA 24 % pe perioada pana la 31 Decembrie iar dupa sa fie cu 9 % ? De asemenea am observat ca valoarea totala de TVA este calculata defapt la 9 % chiar daca apare si procentul de 20 % , deci o nebuie totala din partea Apa Nova Bucuresti. Are cineva lamuriri in aceasta privinta ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:58, 2 Februarie 2016
TVA-ul este 9% la apa,indiferent ca este consumul partial din decembrie si partial ianuarie iar la canalizare este 20% si in plus APA NOVA a scazut pretul apei si al canalizarii de la 1 ianuarie 2016
@elenazan,
Sa intelegem ca asociatia dumneavoastra a primit factura cu TVA-ul este 9% la apa si 20% la canalizare, asa cum am spus eu ca a procedat furnizorul nostru?
Ori afirmatia dumneavoastra e doar o dorinta sau exprimati ca asa ar fi corect?
Intreb asta ca sa ne lamurim pentru ca asa este legal si poate ca unii administratori nu au citit bine factura ori nu au interpretat-o corect.

Furnizorul a facturat TVA-ul conform NCF de la 01.01.2016, cu 9% apa potabila si 20% canalizare apa uzata, tinand cont de faptul generator şi exigibilitatea taxei pe tva.
Pentru o perioada de consum, de exemplu luna decembrie, in intervalul 11.12.2015 - 12.01.2016, furnizorul a emis o factura in 20.01.2016 cu noile valori la TVA.
Pe langa asta a aplicat si o micsorare/ajustare a tarifului la apa si canal.
Intrebarea ar fi: Daca a fost o singura citire, cum au stiut cat s-a consumat in decembrie si cat in ianuarie, deoarece sunt doua tarife.
Pe factura, in centru - stanga, apar cele 2 valori noi de tva si suma acestora, iar in desfasurator daca aduni valorile corespunzatoare rezulta sumele din prima pagina a facturii.
Da, corect.
Acum m-am uitat atenta la factura (pana acum nu m-a interesat pentru ca stiam ca furnizorul calculeaza corect).
Consumul de apa rece (inclusiv pentru prepararea apei calde) este taxat integral cu TVA = 9% pentru ca a fost facturat dupa 01.01.2016, cum a spus si @adriantot.
Canalizarea este taxata cu TVA = 20%.

Sunt doua randuri pentru fiecare categorie de consum deoarece sunt tarife diferite, unul pana la 31.12.2015 si altul incepand cu 01.01.2016.

Impartirea de consum se face in baza mediei zilnice. (cantitate total consumata / numar de zile intre ultimele doua citiri de bransament).
In decembrie se inmulteste media cu numarul de zile intre penultima citire si 31.12.2015, iar in ianuarie se inmulteste media zilnica cu numarul de zile de la 01.01.2016 pana la ultima citire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consumul de apa rece/calda Marius MM Marius MM Am si eu o mare nelamurire cu privire la consumurile de apa rece/calda declarate si pretul pe care trebuie sa il platesc. Am vazut la anumite blocuri ca ... (vezi toată discuția)
Apa rece este calculată, pe listele de plată ale asociatiei, la un tarif mai mare faţă de cel solicitat de furnizorul de apa Loreleybc57 Loreleybc57 Buna ziua, Voi fi scurta pentru ca intrebarea mea este oarecum simplu de adresat. Marea mea rugamintea este să-mi spuneţi ce implicatii legale poate ... (vezi toată discuția)
Distribuire factura apa nova aurora draghici aurora draghici Buna ziua. As dori si eu un sfat cu privire la distribuirea facturii de Apa Nova, care factureaza consumul de apa pe o perioada de tipul 14 oct - 14 nov. Am ... (vezi toată discuția)