avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instructaj ssm si psi
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instructaj ssm si psi

este obligatoriu ca efectuarea instructajului sa fie consemnata in fisele de ssm si psi?sau se poate face pe o coala sa zicem, gen model tipizat(care sa contina toate datele necesare?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:31, 26 Februarie 2022
Buna Seara,

Eu din cate stiu, in Legea 319/2006 si HG1425/2006 NU se specifica nicaieri ca esti obligat sa ai acele carticele. Obligatoriu este doar tipizatul conform legii.
FIŞĂ DE INSTRUIRE INDIVIDUALĂ privind securitatea şi sănătatea in muncă trebuie sa fie conforma cu cea prezentata in ANEXA 11 la normele metodologice de aplicare a legii 319/2006.
Pana la urma cu ce va deranjeaza daca fisa are forma unui caiet, chiar si completata lunar va ajunge pentru 5 ani si nu costa mai mult de 2-3 lei bucata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Referitor la fisele de instruire individuala in domeniul ssm sunt aplicabile prevederile din Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art.81 (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr.11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/ unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
Referitor la fisele de instruire individuala in domeniul psi-su, Ordinul MAI nr.712/ 2004 mentioneaza:
CAP. 3  Înregistrarea şi confirmarea instructajului 
-ART. 45  Instruirea în domeniul situaţiilor de  urgenţă se  certifică prin înscrisuri 
realizate, după caz, în fişa individuală de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă, în 
registrul de predare-­primire a schimbului sau în procesele­ verbale de instruire.
-ART. 46  Fişele  individuale  de  instructaj  se  întocmesc  pentru  toate persoanele 
angajate, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele dispoziţii generale.

-ART. 47  După  efectuarea instructajelor  este  obligatorie  completarea fişelor
individuale de instructaj, înscrisul efectuându-­se cu pastă sau cu cerneală.
-ART. 48  După completare, fişa individuală de instructaj în domeniul situaţiilor de 
urgenţă se semnează de persoana instruită şi de către persoanele care au efectuat şi au 
verificat instructajul.
-ART. 49  Prin semnătură persoana instruită demonstrează participarea la instructaj,
iar persoana  care  a  verificat  instructajul confirmă, pe  baza  examinării  persoanei 
instruite, că aceasta şi­a însuşit cunoştinţele.
-ART. 50  Conducătorii locurilor de muncă răspund de păstrarea fişelor individuale 
de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă pentru personalul din subordine.
Unde se pot cumpara aceste caiete?
Daca aveti informatii, ca asociatie de proprietari toti angajatii sunt prin firma, doar presedintele si cenzorul sunt cu contract de mandat, dar care locuiesc in bloc, deci pot cadea si daca merg la cumparaturi, sau daca merg la boxa personala sau casierie, e aceeasi scara,mai suntem obligati sa facem SSM?
Multumesc

ytrewq a scris:

FIŞĂ DE INSTRUIRE INDIVIDUALĂ privind securitatea şi sănătatea in muncă trebuie sa fie conforma cu cea prezentata in ANEXA 11 la normele metodologice de aplicare a legii 319/2006.
Pana la urma cu ce va deranjeaza daca fisa are forma unui caiet, chiar si completata lunar va ajunge pentru 5 ani si nu costa mai mult de 2-3 lei bucata.

Sunt firme specializate autorizate sa comercializeze astfel de formulare. Gasiti pe internet.
Lucratorii (cu CIM sau cu contract de mandat) din cadrul asociatiei de proprietari cad sub incidenta Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si trebuie instruiti din punct de vedere ssm de catre angajator. Angajator este considerat presedintele asociatiei de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nesemnare fisa ssm conducatorului locului de munca apetra apetra In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste ... (vezi toată discuția)
Completare iper fise ssm 10188 10188 Buna ziua, Sunt serviciu extern la o companie cu cca 600 salariati. Completarea in fisele de SSM a instruirii periodice ar trebui facuta de conducatorii ... (vezi toată discuția)
Completare fise protectia muncii viorelh viorelh Buna ziua, As vrea sa stiu cine are obligatia de a completa fisele de securitate a muncii (protectia muncii) intr-o companie care are un serviciu propriu de ... (vezi toată discuția)