sunt mama unui baiat de 12 ani si il cresc singura de cand acesta avea 5 luni.tatal, in aceasta perioada l-a vizitat foarte rar,iar atunci cand venea era violent fizic si verbal. in vara anului trecut ,tatal copilului a deschis un proces prin care cerea stabilirea legaturii cu minorul in anumite perioade, iar instanta i-a dat castig de cauza. bineinteles,ca minorul a refuzat sa mearga. a venit cu executorul si insotit de politie, insa rezultatul a fost acelasi. in procesul verbal intocmit de executor este precizat faptul ca eu nu m-am opus executarii si sunt consemnate motivele pe care minorul refuza sa mearga cu tatal. dupa acest episod ,minorul a fost obligat la 3 luni de consiliere, fapt care a inrautatit si mai mult situatia, deoarece il duceam fortat la aceste sedinte, iar rezultatul final a fost acelasi. dupa aceasta consiliere,am simtit ca se petrece ceva cu fiul meU- se accentuase teama -,astfel incat am ajuns la psihiatrie diagnosticul;tulburari emotionale ,cu elemente depresive,stari de anxietate ,tratament-serlift-antidepresiv pt cel putin 6 luni. in aceasta pero=ioada , tatal a deschis un alt proces in care cere daune cominatorii, si, surpriza, castiga - irevocabil. sunt obligata sa platesc 100lei/zi,in favoarea reclamantului, pana la executare. ce pot face, pt ca minorul refuza in continuare, iar starea lui de sanatate e cea mentionata mai sus. multumesc anticipat!
Stimata doamna,
Cum a fost facuta anterior consilierea? In prezenta dvs si a tatalui copilului? ce scrie in raportul final dupa consiliere?
@Martonze, nu credeti ca exagerati cu aprecierile? Vad ca userul care a initiat topicul are un limbaj decent, incercati sa va mai cenzurati pornirile si sa nu mai numiti persoane pe care nu le cunoasteti nemernici si monstrii.
Care a fost raportul psihologului? Mi se pare ciudat faptul ca dupa trei luni de consiliere starea minorului s-a inrautatit pentru ca nu vroia sa mearga la psiholog. De ce anume nu dorea? psihologul nu traumatizeaza ci ajuta. Nu este firesc ce s-a intamplat si trebuie sa cercetati motivele. Copii nu vor sa mearga nici la scoala sau nu vor sa manance legumele, si totusi nu ajung sa ia antidepresive pentru ca o fac.
Instanta a dat amenda doar daca raportul psihologului nu v-a fost favorabil. Din cauza asta va intreb, ce este mentionat acolo?
Pornim de la următoarele informaţii:
-copil în vârstă de 12 ani, crescut de mama singură de la vârsta de 5 luni a copilului
-avem tata, care vizitează rar copilul şi care, cu fiecare ocazie, este violent şi agresiv cu mama.Nu avem informaţii dacă tata contribuie măcar material la creşterea copilului.
-la vârsta de 11 ani a copilului, tata cere program de vizitare a copilului şi, în contra declaraţiei copilului, care - nu-i aşa? trebuie ascultat, conform legii - şi a istoricului familiei, primeşte program cu găzduire.
- Copilul nu vrea să plece cu un om faţă de care nu are relaţii de ataşament, se parcurg căile legale - executare silită. Aici se potriveşte caracterizarea de "nemernic", fiindcă aşa cum domnul nu putea fi obligat să o iubească şi să trăiască în continuare cu mama copilului, nici copilul, care este o fiinţă omenească, nu poate fi obligat să iubească cu forţa Poliţiei şi a executorului judecătoresc.
-După consilierea legală, copilul se îmbolnăveşte psihic, ca răspuns al efectelor acţiunii sale, tatăl iubitor( să nu-i spun monstru) trece la următoarea etapă - amenda mamei, (care a crescut singură copilul) cu 100 lei/zi întârziere la realizarea programului, strict în interesul superior al copilului.
Mai am unele nelămuriri, pe care userul nu le-a dat:
-dacă tata plăteşte pensia alimentară şi care e cuantumul ei
-ce salariu are userul, ce salariu are domnul, care sunt cheltuielile lunare aferente minorului
-în ce măsură , din punct de vedere material, refuzul minorului a afectat tatăl îndreptăţit?
-în ce măsură diminuarea venitului mamei ( care creşte singură copilul) cu 33% este în interesul superior al copilului?
-în ce măsură legea 272/2004, ale cărei prevederi sunt că ambii părinţi au responsabilităţi egale în creşterea şi îngrijirea minorului şi că părinţii trebuie să contribuie solidar la cheltuielile aferente creşterii minorului este respectată de acest tată şi de prevederile art.905-913 ale Codului de proc.civilă?
-În ce măsură simpla calitate de părinte nerezident este motiv legal pentru îmbogăţire fără justă cauză?
-în ce măsură asemenea sentinţe judecătoreşt respectă Constituţia Romaniei ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Aici eu văd inegalitate, privilegii şi discriminare
@UnPărinte
Legea privind executarea silită pentru minori, art. 905-913, nu prevede posibilitatea ca un judecător să aprecieze raportul ppsihologic emis de specialişti.
În faza de proiect a legii, era un aliniat, care stipula ca după terminarea consilierii psihologice, raportul va fi predat executorului şi instanţei de tutelă, care va lua hotărâri în funcţie de acest raport.
Legea votată şi aplicată nu are acest aliniat, ci prevede că după terminarea consilierii, creditorul poate cere, prin executor, daune cominatorii între 100-1000 lei/zi întârziere.
Deci este la latitudinea celui cu dreptul, judecătorul nu poate lua altă decizie decât amenda, indiferent de rapoartele psihologilor. Aviz amatorilor ;)
Doamna Martonze,
nu am identificat in interventia dvs o solutie pentru problema mamei, pe termen scurt nu inteleg ce rezolva cu sesizarile si reclamatiile
Oricat incercati sa complicati ecuatia facand vorbire despre pensie si salariul tatalui, chestiunea la care trebuie gasita o solutie este aceea a relatiei tata-copil. Tocmai de aceea vizita la un psiholog a ambilor parinti impreuna cu copilul ar fi necesara. Copilul trebuie ajutat atat de mama cat si de psihologi sa-si accepte tatal sau daca nu e demn sa fie tata, sa fie decazut din drepturi. Se poate incerca de comun acord un program intermediar, in care la inceput sa fie prezenta si mama, intr-un loc placut copilului (la un loc de joaca, in parc) si incet incet mama sa transfere copilului sentimentul de incredere.
doamna martonze, ati punctat foarte bine, este important de stiut si tatal cat de implicat este in viata copilului, exact ce pensie plateste, cum si cat.
Daca tatal plateste pensie alimentara suma derizorie pe motiv ca are salariu mic sau nu plateste deloc, ii ofera doamnei niste parghii legale pentru situatia in care se afla.
AgainstPas, eu inteleg la ce se refera doamna Martonze, daca tatal a vazut in situatia asta un mijloc de imbogatire, nu va dori sa mearga la consiliere si nici nu se va comporta altfel pentru a usura tranzitia copilului si atunci userul va fi numai bun de executat.
Si sa nu uitam ca daca daca userul nu poate plati amenzile in termen de un an de zile, tatal poate trece la a-I executa si bunurile, nu doar salariul. In plus, acei 100 de lei pe zi pot ajunge usor la 500 de lei pe zi.