avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde radio

E ok pretul obtinut ?
- Initial la nivelul asociatiei de proprietari s-a hotarat sa schimbam repartitoarele (aveau 9 ani vechime) si sa facem verificare metrologica la apometre (aveau 8-10 ani, nu s-a facut verificare metrologica niciodata in aceasta perioada si existau DIFERENTE FOARTE MARI DE APA )
- Dupa ce ne-am interesat la diverse firme si am obtinut oferte de pret am aflat urmatoarele: verificarea metrologica costa 20 lei/apometru la firme ACREDITATE BRML (Biroul Roman de Metrologie Legala), verificati pe site daca firma e acreditata, 70-90% din apometre pica verificarea metrologica pentru ca sunt vechi, au uzura,depuneri de calcar,piatra si automat trebuia sa cumparam altele noi
- Deci s-a revenit , s-a hotarat si s-au montat apometre si repartitoare cu citire radio
- Va recomand sa montati apometre si repartitoare cu citire radio pentru a scapa de multe probleme.
- Nu veti mai fi deranjati inutil de administrator sau comisia care face verificari, cele radio se citesc din exteriorul apartamentelor, toate apartamentele din bloc se citesc simultan (cu cele clasice sigur mai sunt locatari care uita sa puna consumul la data stabilita de asociatie, sau nu sunt acasa, sau nu doresc),se elimina erorile umane de citire, daca se incearca fraudarea apometrele si repartitoarele radio intra in modul eroare si firma care face citirea va anunta conducerea asociatiei de proprietari, etc.
- Facturile la apa si caldura scad garantat.Este normal sa platiti cat consumati
- Pretul apometrelor si repartitoarelor se amortizeaza in maxim 1 an decat sa platiti diferente sau la Pausal
- Nu este normal sa platim toti la comun, sa platim si consumul de apa al unor vecini care lasa robinetul deschis doar ca asa vor ei sau consumul de caldura pentru ca tin caloriferele deschise continuu si la maxim, dar stau cu geamul deschis ca au 30 de grade in apartament.
- De aceea Uniunea Europeana ne IMPUNE sa nu consumam si sa poluam mediul AIUREA. Cititi Legea 121/2014 privind eficienta energetica.
- Locatarii blocului in care locuiesc au montat apometre radio cu 93 lei/buc si repartitoare radio cu 47 lei/buc in 6 rate.Pentru plata integrala sau rate mai putine se poate negocia.Locatarii sunt foarte multumiti.Firma respectiva ofera toate serviciile pentru asociatiile de proprietari: instalatii sanitare si termice, interfoane, cutii postale, lampi cu senzori,camere video, etc.Nu cred ca am voie sa scriu numele firmei aici. Pentru detalii va rog sa ma contactati prin mesaj privat. Valabil numai pentru Bucuresti
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2016
petre1981, utilizator
Cel mai recent răspuns: petre1981 , utilizator 19:08, 16 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citirile radio prezinta destule avantaje, care contrar a ce se mai discuta pe-aici, merita implementate. Ca le citim noi, ca le citeste o firma, ca trebuie sa mai si platim pentru aceste operatiuni, avantajele se mentin.
Cum se pot citi (prin radio) de catre noi?
Sunt firme care pot livra si apometrele dotate cu modul radio si care in plus pot livra si dispozitivul de citire (nu stiu cum se numeste). Pe data convenita - de obicei in acelasi timp cu citirea pe care o face furnizorul, persoana pusa sa faca citirile, merge in fiecare bloc/casa a scarii si "descarca" indecsii de la toate apartamentele. Aceasta operatiune dureaza cam 1 minut.
Vine la asociatie si descarca fisierul in calculator. De aici, este simplu, administratorul duce indecsii la locul lor, face scaderile si s-a rezolvat.
La noi, operatiunea de transfer a indecsilor este oarecum automatizata, din fisierul Excel, generez o actiune de import a acestor indecsi, direct in programul de calculare si repartizare a costurilor. Programul face restul.
Trebuie oarece atentie. Mai sunt situatii in care cititorul de indecsi nu poate face citirea din diverse motive. Atunci, ori se mai face o citire, ori ma deplasez la proprietarul respectiv sa verific situatia si sa inscriu manual indecsii.
Vreau sa va mai spun ca am ajuns la dezideratul ca toate apometrele sa fie de la aceeasi firma, de aceeasi clasa de precizie, toate sunt montate la fel si sigilate.
In mod normal, daca nu au fost evenimente nedorite (rupere de tevi, avarii), diferentele dintre cantitatea inregistrata de contorul general si suma cantitatilor tuturor contorilor dintr-o scara, trebuie sa fie mai mica de 5% - ceea ce este excelent!
Mulțumim pentru detalii, domnule Adam Grecu, pentru că ne sunt utile tuturor.
Văd că dvs. ați montat apometre cu unde radio în mai toate apartamentele, dar știu că aveți peste 500 în Asociația dvs. și nu știu dacă e posibil să le impui tuturor acest tip de apometre.
Apropo, nu cumva sunt dăunătoare sănătății aceste apometre cu unde radio, mai ales dacă sunt montate în apartamente ? Atenție, nu critic pe nimeni, doar întreb.
La noi s-au montat doar apometrele generale cu unde radio, nu și în apartamente.
Dar problema că timp de 6 luni consecutive acestea indică diferențe (pierderi) de apă de 0 mc, ne întrebăm dacă vechile apometre erau legale și citeau corect indecșii, deoarece aveam diferențe chiar și de 72 de lei (10,4 mc) în Iunie 2013 pentru fiecare din cele 54 de apartamente ale blocului nostru.
Ciudat e că aceleași diferențe de apă lunare de 0 mc am mai avut în iarna 2015-2016, când tot timp de 6 luni consecutive am avut 0 mc de apă ca și pierderi !
Avem de gând să cerem să nu mai plătim diferențele de apă, deoarece dacă avem 0 mc timp de 6 luni, înseamnă că ele nu există și aparatele nu mint !
Poate cerem să se refacă și calculele anterioare, când aveam lunar diferențe (pierderi) de apă de 10 lei, 20 de lei, 30 de lei, etc. !
1.La noi, s-a discutat si aprobat masura inlocuirii apometrelor clasice cu apometre cu citire radio, in AG a membrilor. Sigur, ave, cam 10 carcotasi din 504, dar se vor alinia la grupa mare...
Diferentele erau foarte mari si tocmai acesta a fost motivul schimbarilor.
2. Despre sanatate: ca radiatiile produse de aceasta emisie de radiatii electromagnetice produsa de un apometru sa fie daunatoare, ar trebui ca puterea de emisie efectiva, sa fie de cel putin 1 -10 Mw, ori aceste "jucarii", emit in banda de 866Mhz, o putere extrem de mica. Ca sa intelegeti, bateria acestui dispozitiv are o durata de 10 ani, are marimea unui nasture si produce emisie doar in intervalul prestabilit (la noi acest interval este curins intre 22-26 al lunii si doar atunci cand este chestinat de modulul de citire.
Aceste informatii le am din diverse surse, dar daca este cineva mai documentat, poate sa vina sa ne explice mai pe larg cum sta treaba cu nocivitatea acestor radiatii.
Ca element de comparatie, putem sa ne raportam la banalul smartfon, care emite cu o putere de 1-2-3 W (functie de celula ce-a mai apropiata), pe frecvente cuprinse intre 800 si 2,4, uneori 5 GHz. Acolo sa vezi radiatie, mai ales ca avem obiceiul sa tinem aparatul la ureche, da?
3. Cu privire la contestatiile pe care vreti sa le faceti: este la fel cum ai incerca sa invii mortul care este pe drumul spre cimitir... , dar incercati ca la cate ati incercat, ce mai conteaza inca o contestatie!
Sa ne auzim sanmatosi, AG.
Noi avem instalate apometre cu unde radio la toate ap.Nu mai este nicio pierdere,pt ca firma care le instaleaza mai pune un ap. la coloana principala.Daca ala inregistreaza 100 mc,atunci aia 100 trebuie sa se regaseasca in citirile de la proprietari. Cu maxim 5mc folositi la ghena de catre femeia de servici.
Inainte aveam diferente mari,pentru ca nu dadeau citirile corect,la unii nu functionau corect apometrele si nu spuneau...altul mi-a zis ca el il punea invers (el stie cum!!).Astea cu citire radio au o siguranta, daca incearca sa umble la el se cunoaste imediat.
Faza cu montarea unui apometru pe fiecare coloana este interesanta - practi se reduce "aria de cautari" sau banuieli. Cred ca asa voi face si eu, chiar la blocul meu, insa ideea este ca i-mi va trebui un apometru putin mai mare (sunt 11 apartamente pe o coloana...
In rest, diferentele au scazut foarte mult, adica sunt suportabile si chiar nu mai avem reclamatii!

Alte discuții în legătură

Cum e posibil ca timp de minim 6 luni să ai pe listele de plată diferențe (pierderi) de 0 mc de apă, cu toate că aproape în fiecare an plăteam pierderi imense, de sute de lei ? flory_mr flory_mr Ce ziceți de situația din blocul nostru cu 54 de apartamente, în care, în ultimele 6 luni (cam de când s-au schimbat apometrele cu unde radio), avem ca ... (vezi toată discuția)
Plati pentru pierderi apa calda dony0656 dony0656 Mama mea locuieste intr-un bloc cu 10 etaje.Administratorul blocului este o firma privata de anul trecut.Asociatia de proprietari a hotarat inlocuirea ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)