avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozitare sediu cabinet individual de psihologie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozitare sediu cabinet individual de psihologie

Buna seara!
Am un cabinet individual de psihologie, cu sediul profesional si punctul de lucru, la aceeasi adresa, prin contract de comodat (apartamentul parintilor mei). Nu desfasor activitate in acest apartament si nu ma folosesc de cheltuielile cu utilitatile pe firma. Activitatea mea se desfasoara, la sediul unei asociatii, prin contract de colaborare. Cei de la taxe si impozite, mi-au spus pe de-o parte, ca atat timp cat pe anexa certificatului de inregistrare scrie adresa apartamentului la punctul de lucru, voi plati impozitul majorat; pe de alta parte, tot de la taxe si impozite, dar la un alt sediu, mi-au spus ca pot declara pe proprie raspundere ca nu desfasor activitate si pot atasa contractul de colaborare pt a demonstra unde imi desfasor activitatea si nu voi plati impozitul majorat.
Avand in vedere situatia descrisa si articolul pe care l-am citit aici, ce trebuie sa declar? Sunt obligata sau nu sa platesc impozit majorat?
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc!
Buna seara din nou!

1. ”(...) persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă (folosite atât ca locuinţă, cât şi ca sediu social), în care suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate (...) vor plăti un impozit rezidenţial (ca pentru locuinţă), şi nu unul majorat, chiar dacă desfăşoară activitate economică la sediu, dar cu condiţia să nu îşi deducă cheltuielile cu utilităţile.”

2. ”În cazul unei clădiri cu destinație mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică, când se cunosc suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial.”

Adica, in cazul in care, pe contractul de comodat, apare o singura camera, ca fiind folosita ca si sediu profesional, iar restul apartamentului este considerat locuinta, ma incadrez la nr 2, de mai sus? Ar trebui ca in contractul de comodat sa apara tot imobilul, astfel neputand fi delimitate zonele rezidentiale, respectiv nerezidentiale?

Multumesc!
Pe site-ul MF,la data de 17.02.a fost publicat proiectul de modificare a HG 1/2016,care cuprinde si referiri la problema expusa anterior(D-nul Biris si-a respectat promisiunnea.Astfel,prin introducerea pct.46^1 in normele de aplicare ale Codului fiscal,se clarifica si situatiile de genul celui prezentate si anume :(1) In aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, unde este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 457.

In acest caz, proprietarul va depune declaratia prevazuta la art. 495 lit. a) din Codul fiscal, conform modelului aprobat prin Ordin comun al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4087/2069/2015, in care va completa informatiile de la sectiunea IV si nu va completa informatiile de la Sectiunea V - VII, insotita de declaratia pe proprie raspundere a proprietarului sau a persoanei imputernicite, dupa caz, prin care se atesta faptul ca "nici una din cheltuielile cu utilitatile nu sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica".

(2) Prin sintagma "cheltuieli cu utilitatile" se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare".

Aceasta modificare trebuie aprobata de Guvern si publicata in Monitorul oficial pentru a intra in vigoare.

Buna seara si multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!

www.avocatnet.ro/content/art...

”...contribuabilii care doresc să declare că nu mai desfăşoară activitate economică la sediul social trebuie să urmeze o anumită procedură, în conformitate cu regulile stabilite de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).”

Si cum rămâne cu cei care nu au legătură cu ONRC (de ex. cabinetele de psihologie)?
La Colegiul psihologilor, nu se poate declara că activitatea se desfășoară la terți și te obligă să existe un punct de lucru in acte, deși în realitate acel punct de lucru nu este folosit (activitatea desfășurându-se la terți - asociații, domiciliul clienților etc).

Multumesc!
O zi buna!
Se va clarifica in curand. Mai asteptati cateva zile,acel proiect de modificare a Normelor de aplicare ale Codului fiscal nu au fost inca aprobate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial .Nu va mai trebui urmata nicio procedura la Registrul Comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit locuinta Lavinia63 Lavinia63 Buna seara. Sunt psiholog iar in curand doresc sa imi deschid cabinet individual si am nevoie de sediu profesional. Fiind la inceput, cel mai simplu este sa ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri Bogdan1973 Bogdan1973 Buna dimineata. Prin HG nr. 159/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal la titlul ... (vezi toată discuția)
Lămuriri taxe sedii de apartament pfa/firme MrDerpson MrDerpson A apărut formularul: http://www.dpfbl.mdrap.ro/documents/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015/Ordin_MDRAP_MFP_2069_4087_din_2015.pdf [b]Ai sediu în ... (vezi toată discuția)