avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba

Buna ziua,

Sotia mea a fost angajata pe perioada nedeterminata in functia de Asistent manager iar apoi a fost promovata pe pozitia de Project Manager printr-o anexa la contractul de munca in care se specifica o perioada de proba de 90 de zile. Sotia mea a semnat acea anexa fiind de buna credinta.
Dupa doua saptamani a fost concediata in baza Art 31. alin. 3. din Codul Muncii fara preaviz (practic i s-a prezentat o Notificare din care reiesea ca de maine nu mai este angajata).

Conform Art. 31. alin. 1 perioada de proba se realizeaza la 'incheierea contractului de munca'.
De asemenea, in timpul asa numitei perioade de proba nu i s-au adus la cunostinte niciun set de criterii de evaluare; din nou, cf. Art. 31. alin. 1, perioada de proba este pentru 'verificarea cunostintelor'.

As vrea sa stiu daca o asemenea practica este legala. Practic, orice persoana promovata poate fi concediata fara niciun motiv.

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2016
eusebium, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 14 Februarie 2016
Da, este corecta o astfel de procedura.

Art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....
Intrebarea se referea la faptul ca desi nu s-a incheiat un nou contract, a fost initiata o perioada de proba, care conform aceluiasi articol are loc la incheierea unui contract, nu in timpul unuia existent.
Este evident ca procedura este legala atat timp cat vorbim de un nou contract (cf. alin. 3) dar nu cred ca este legala initierea perioadei de proba. Art. 31 nu specifica initierea perioadei de proba la schimbarea postului ci numai la incheierea unui contract de munca.
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba...
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
eusebium, utilizator
Art. 32 C.mun.
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
.....

In aceasta situatie v-ati aflat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia incazul contractului pe perioada determinata claudiastoi claudiastoi Buna seara! Am si eu o intrebare, luni, in 30.01 am incheiat un contract pe perioada determinata din data de 01.02-01.04, urmand ca astazi 31.01 sa urmez un ... (vezi toată discuția)
Contract de munca DRAGFLO DRAGFLO daca angajatul nu se mai prezinta la munca dar el este in perioada de proba ce pot face? (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba ContSters22096 ContSters22096 este necesara respectarea termenului de preaviz? cat este perioada de proba in cazul functiilor de executie? (vezi toată discuția)