avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Are voie un medic specialist sa refuze o consultatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Are voie un medic specialist sa refuze o consultatie cu trimitere de la medicul de familie?

Am primit o recomandare pentru un medic specialist cardiolog si m-am adresat unui medic la care am mai fost consultat. Spre stupoarea mea am fost informat ca respectivul medic nu mai consulta decat cu plata. Este posibil asa ceva in tara aceasta? Si daca da, ce fel de tara este asta? Tot sistemul medical este sustinut de impozitele noastre si unor medici li se permite sa refuze un pacient. Stie cineva cum pot sa aflu informatia corecta in aceasta problema? As dori tare mult sa stiu si pe ce cale pot sa trag la raspundere pe cel raspunzator de situatia asta, judecata, plangere penala, audienta, reclamatie, orice…Ar trebui sa luptam mai mult pentru drepturile noastre, nu?
Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 07:34, 15 Februarie 2016
Dv. ati primit recomandare pentru a fi vazut de un medic specialist cardiolog, oricare ar fi el, nu pentru unul anume.
Dv. ati ales medicul la care sa mergeti, nu vi l-a impus nimeni. De la precedenta vizita pana in prezent acest medic a ales sa lucreze numai in sistemul privat si asta nu i-o puteti reprosa.
Nu este obligat sa lucreze si in sistemul de stat.

Daca doriti o consultatie gratuita, va puteti adresa altui medic din sistemul de stat.
Profesia medicala se poate exercita in Romania de catre orice persoana care indeplineste cumulativ mai multe conditii, printre care detinerea unei calificari oficiale in medicina si detinerea calitatii de membru in Colegiul Medicilor (Legea 95/2006, cu completarile si modificarile ulterioare). Pre-existenta unei relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu reprezinta insa o conditie obligatorie a liberei practici in domeniul serviciilor de sanatate, fapt pentru care, furnizorii medicali se impart in furnizori publici si furnizori privati.

Tot in baza Legii nr. 95/2006, in cazul in care sunteti asigurat in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, dvs. aveti o serie de drepturi printre care sa beneficiati de asistenta medicala primara si de specialitate gratuita si sa va adresati oricarui furnizor doriti. Dar cum furnizorii de servicii medicale au la randul lor libertatea de a fi sau nu in relatie contractuala cu CNAS, in cazul in care doriti sa faceti uz de dreptul dvs. de a beneficia de servicii gratuite, trebuie sa alegeti unul dintre furnizorii contractati de catre sistemul public.

Asadar, in cazul prezentat de dvs., medicul nu v-a refuzat consultul ci v-a solicitat suportarea in mod direct, individualizat si nemijlocit, a contravalorii serviciului ce urma a va fi prestat intrucat nu se afla in relatie contractuala cu CNAS. Consider asadar ca dreptul privind accesul nediscriminatoriu la servicii medicale nu v-a fost ingradit in acest caz.

In situatia in care nu doriti sa suportati contravaloarea serviciului medical solicitat de furnizorul caruia v-ati adresat, este indicat sa va adresati unui alt furnizor care se afla in relatie cu CNAS. Lista acestora din urma ar trebui sa fie disponibila fie pe site-ul CNAS, fie pe cel al CJAS pe raza careia doriti sa beneficiati de serviciul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii ingrijre batrani la domiciliu lucianrosca lucianrosca As vrea sa stiu ce conditii/autorizatii trebuie avute/obtinute pentru ingrijirea de batrani la domiciliul lor si pentru organizarea de excursii cu cazare a ... (vezi toată discuția)
Temei legal atributii case judetene de asigurari de sanatate? smeagull smeagull Buna ziua, Poate cineva ma poate ajuta cu un nr./an de act normativ care sa stabileasca atributiile caselor judetene de asig de sanatate? (altul decat ... (vezi toată discuția)
Pot cu cass platit in provincie sa fiu decontat la bucuresti? eusaisapte eusaisapte Am gasit acest text de lege care ridica aceasta banuiala, si faptul ca am tot auzit ca unii (particulari) deconteaza consultatiile si uneori tratamente doar in ... (vezi toată discuția)