avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie intretinere minor, venituri din Spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie intretinere minor, venituri din Spania

Bună ziua,

În ce condiții se poate mari pensia de intretinere, dacă fosta soție mai are un copil

dintr.o altă relație?

Cine poate solicita veniturile din Spania? Temei legal.
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 20:38, 4 Martie 2016
Teoretic, asa ar fi. Practic, instantele din Ro sunt si aglomerate si sarace si nici nu vor sa se faca de ras intreband auirea-n tramvai fara vreo dovada.
Care ar fi denumirea acelui protocol de colaborare?
Habar n-am sa existe asemenea protocol. Eu am raspuns de ce nu intreaba instantele. Va sugerez sa petitionati dvoastra la ITM spaniol si sa explicati ca doriti doar angajatorul mamei ptr ca aceasta nu plateste intretinerea copilului ei. Informatia asta nu e confidentiala si o puteti folosi in instanta ptr ca acesata sa dispuna interogarea angajatorului aflat in acest fel. O idee si atat. succes
Faceti o adresa catre primaria orasului in care locuieste si intrebati unde sa va adresati pentru aflarea veniturilor.
laur2013 a scris:

plateste 175 lei pe luna, eu am solicitat instantei sa trimita o adresa catre fortele demuca spaniole, insa nu mi.au dat un raspuns.

Conteaza ce ati cerut si cum exact.
legea 189/2003
Definitie Art. 16
(1) Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
(2) Misiunile diplomatice sau consulare pot efectua comisii rogatorii conform cerintelor statului unde acestea urmeaza a fi realizate.
(3) Comisia rogatorie poate fi solicitata pentru a permite partilor sa obtina probe care sunt destinate unei proceduri in curs sau viitoare.

Obiectul Art. 17
Prin comisie rogatorie se poate solicita administrarea unor probe precum: audierea de martori, interogatoriul unei parti, obtinerea de documente sau informatii, efectuarea de expertize, realizarea unor anchete sociale, necesare pentru solutionarea unui caz determinat.

Sectiunea 2 - Solicitarea de comisii rogatorii in strainatate


Rolul instantei judecatoresti Art. 18
(1) La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.
(2) Autoritatile judiciare romane trimit cererea de comisie rogatorie Ministerului Justitiei.

Rolul Ministerului Justitiei Art. 19
(1) Ministerul Justitiei este autoritatea centrala competenta sa transmita in strainatate cererile de comisie rogatorie formulate de instantele judecatoresti romane.
(2) Dupa primirea cererii de comisie rogatorie, Ministerul Justitiei efectueaza controlul de regularitate internationala si transmite cererea de comisie rogatorie, dupa caz, in functie de existenta si prevederile unei conventii internationale:
a) autoritatii centrale competente din statul solicitat; sau
b) misiunii diplomatice sau consulare a Romaniei din statul solicitat, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
(3) Dispozitiile art. 6 referitoare la controlul de regularitate judiciara internationala, precum si cele ale art. 9 privind masurile de deblocare a cererii de asistenta judiciara internationala se aplica, in mod corespunzator, si cererilor de comisie rogatorie formulate de instantele judecatoresti romane.
(4) La cererea instantelor judecatoresti romane, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pot sa efectueza comisii rogatorii pentru persoane care au cetatenia romana; aceste persoane pot fi asistate, la cerere, de un aparator.

Continutul cererii Art. 20
(1) Cererea de comisie rogatorie contine urmatoarele mentiuni:
a) autoritatea solicitanta;
b) autoritatea solicitata;
c) identitatea si adresa partilor;
d) obiectul cauzei, cu un scurt rezumat al faptelor;
e) obiectul comisiei rogatorii;
f) numele si adresa persoanelor care urmeaza a fi audiate prin comisie rogatorie;
g) intrebarile care urmeaza a fi puse sau faptele in legatura cu care vor fi puse intrebari;
h) documentele de examinat;
i) precizarea imprejurarii daca depozitia se ia sub juramant sau numai prin afirmatii;
j) alte solicitari speciale.
(2) Nu este necesara nicio supralegalizare sau alta formalitate analoaga.

Traducerea cererii si a raspunsului Art. 21
(1) Cererea de comisie rogatorie este redactata in limba romana de catre instanta judectoreasca solicitanta.
(2) Traducerea oficiala a cererii de comisie rogatorie si a actelor judiciare anexate acesteia in limba autoritatii statului solicitat se asigura de catre Ministerul Justitiei.
(3) Traducerea raspunsului la cererea de comisie rogatorie se efectueaza, prin grija Ministerului Justitiei, de catre un traducator autorizat.

Data si locul Art. 22
(1) Cu ocazia transmiterii cererii de comisie rogatorie in strainatate, se va solicita comunicarea datei si a locului stabilite pentru efectuarea acesteia.
(2) Cu acordul autoritatii judiciare solicitate si cu avizul Ministerului Justitiei, judecatorii romani pot asista la efectuarea comisiilor rogatorii.

Valoarea comisiei rogatorii Art. 23
(1) Odata indeplinita, comisia rogatorie este primita de Ministerul Justitiei, care o va transmite instantei judecatoresti solicitante.
(2) Comisia rogatorie devine proba la dosarul cauzei pentru care a fost solicitata, avand aceeasi valoare ca si cand actul judiciar respectiv ar fi fost indeplinit de catre instanta judecatoreasca romana competenta.



Alte discuții în legătură

Majorare pesie alimentara norocel_bab norocel_bab ce reprezinta cererea rogatorie ? ce se solicita prin aceasta cerere ? prin neprezentarea partilor la proces acesta s-a suspendat , tot o data trebuiau depuse ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala an madrid JENNYD JENNYD am un divort an romania si avocatul meu a cerut sa fac o ancheta sociala la domiciliul meu din madrid asi dori sa stiu unde trebuie sa merg ,aici an madrid si ... (vezi toată discuția)
Comisie strainatate autoritate tutelara Kiwi Kiwi Buna ziua! Sunt cetatean roman, rezident spaniol cu domiciliul in Spania. In prezent am un proces, in Romania, de divort cu minor in urma casatoriei ... (vezi toată discuția)