avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna, In 2016 societatea a incheiat 2 contracte de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna, In 2016 societatea a incheiat 2 contracte de munca. La ...

Buna,
In 2016 societatea a incheiat 2 contracte de munca. La momentul semnarii contractelor de munca angajatii au prezentat adeverinta de la medicul de familie ca sunt apti pt munca. Adeverintele sunt cu data de dinaintea inceperii contractului de munca. Dar nu au fost trimisi la medicina muncii. Sunt valide contractele de munca ? Mentionez insa ca in fiecare an se face examen medical periodic la medicina muncii.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
frem, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:08, 14 Mai 2021
O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Nerespectarea acestor dispozitii atrage nulitatea contractului individual de munca.

De asemenea, nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.

"Spre deosebire de dreptul comun al nulităţii, în dreptul muncii sunt remediabile şi anumite nulităţi absolute ale contractului individual de muncă, cum ar fi: îndeplinirea ulterioară a condiţiilor de studii, vechime în muncă sau de vârstă minimă pentru angajare, obţinerea ulterioară a certificatului medical etc. " (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 385)
Aptitudinea in munca este certificata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, nu de catre medicul de familie. Cei doi medici colaboreaza la cererea medicului de medicina muncii.
Daca ulterior, o data cu examinarea medicala periodica s-a emis si fisa de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii, separat, pentru fiecare lucrator examinat, se considera indeplinite conditiile impuse de lege.
Gasiti aici informatii utile: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta medic de familie la angajare lilianan lilianan Buna ziua, adeverinta de la medicul de familie trebuie adusa inainte de angajare? Stiam la un moment dat ca se putea aduce si mai tarziu....Multumesc (vezi toată discuția)
Lucru fara medical AvaStefania AvaStefania Daca lucrezi la o firma cu carte de munca, dar nu iti face medical(medicina muncii), este legal? Este un numar de zile fix pentru care se accepta sa lucrezi ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lovit de nulitate marianconta marianconta Buna ziua. Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost ... (vezi toată discuția)