avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... In ce act normativ este reglementat timbrul judiciar?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

In ce act normativ este reglementat timbrul judiciar?

imi poate spune cineva care este actul normativ care reglementeaza timbrul judiciar, cu cat se timbreaza o actiune?
de ex: somatia de plata 0.3 lei, partaj 0.3 lei etc
sunt anumite actiuni care se timbreaza cu o val determinata, ce anume le reglementeaza?
Cel mai recent răspuns: gyoni8 , utilizator 10:17, 7 August 2009
vedeti Legea nr.146/1997 actualizata.
nu legea taxelor judiciare de timbru, ci timbrul judiciar ma intereseaza - unde este reglementat
Studiati O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar(Versiunea actualizata la data de 23/06/2008).

otesani a scris:

nu legea taxelor judiciare de timbru, ci timbrul judiciar ma intereseaza - unde este reglementat


Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar
Art. 3. - (1) Cererile de chemare in judecata, adresate instantelor judecatoresti, se timbreaza cu timbru judiciar in valoare de 3.000 lei, in cazul in care se solicita solutionarea in fond a cauzei, si in valoare de 1.500 lei, cand cererile au ca obiect exercitarea unei cai de atac.
(2) In cazul in care cererile prevazute la alin. (1), indiferent daca privesc fondul sau o cale de atac, au ca obiect o valoare mai mare de 1.000.000 lei, se aplica timbre judiciare de 15.000 lei, daca valoarea este de peste 10.000.000 lei, se aplica timbre judiciare de 30.000 lei, iar daca valoarea este de peste 100.000.000 lei, se aplica timbre judiciare de 50.000 lei.
(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. 2 cererile introduse de persoanele care se considera vatamate in drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, prin care s-a solicitat si repararea pagubei suferite, pentru care timbrul judiciar se calculeaza potrivit prevederilor alin. 1.
(4) Cererile adresate Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie se timbreaza cu timbre judiciare in valoare de 3.000 lei, daca, potrivit legii, sunt supuse taxei de timbru.
(5) In cazul cererilor de inmatriculare/inregistrare a mentiunilor in registrul comertului, transmise in forma electronica, oficiile registrului comertului vor incasa contravaloarea timbrului judiciar aplicabil. Dispozitiile art. 6 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

Art. 4. - (1) Cererilor adresate instantelor judecatoresti pentru eliberarea de copii, certificate, investirea cu formula executorie, transcrierea (intabularea) in registrele de publicitate a instrainarilor de imobile, inscrierea drepturilor de ipoteca, orice alte notari in registrele de publicitate, notificari si somatii comunicate prin executorii judecatoresti, precum si oricaror alte cereri care nu fac obiectul activitatii de judecata, dar sunt supuse taxei de timbru, potrivit legii, li se aplica timbre judiciare de 1.500 lei.
(2) Cererile de acordare a cetateniei sau de renuntare la cetatenie se timbreaza cu timbre judiciare de 15.000 lei.
(3) Supralegalizarea semnaturii si a sigiliului notarului public de catre Ministerul Justitiei se timbreaza cu timbre judiciare de 1.500 lei pentru fiecare exemplar.

Art. 5. - (1) Pentru actele notariale ce se indeplinesc de catre notarii publici, pentru care legea prevede taxe de timbru in suma fixa, se aplica timbru judiciar in valoare de 1.500 lei.
(2) In cazul actelor notariale care au ca obiect o valoare mai mare de 1.000.000 lei se aplica timbre judiciare de 15.000 lei, pentru cele ce depasesc 10.000.000 lei se aplica timbre judiciare de 30.000 lei, iar daca valoarea este de peste 100.000.000 lei, se aplica timbre judiciare de 50.000 lei.

O gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
ok, insa stiu ca de ex. o cerere intemeiata pe OG 5/2001 (somatie de plata) se timbreaza cu 0.3 lei indiferent de cunatumul obiectului cererii. unde este regelmentat acest aspect?
am in vedere in principiu actiunile care se timbreaza cu taxa fixa: somatie 39 lei, partaj judiciar 19 lei...

Alte discuții în legătură

Costuri partaj judiciar aneste aneste Buna ziua, ma intereseaza sa aflu care sunt costurile asociate procesului de iesire din indiviziune. Cautand pe forum si pe Internet am gasit ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru si timbru judiciar Andrei T Andrei T pentru cererea de somatia de plata adresata instantei taxa de timbru este de 39 lei si timbrul judiciar de 5 lei??? se platesc la trezorerie, dar in contul ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru gabyteo gabyteo Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Vreau sa depun in instanta o somatie de plata pentru recuperarea unei sume de 2000 lei veche din noiembrie 2007. ... (vezi toată discuția)