avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate?

Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au venit, au oprit gazele pe toata scara, i-au schimbat racordul insa au refuzat sa ne dea drumul la gaze pe motiv ca nu avem senzori de gaze. Am fost anuntati ca cei care avem la bucatarie geam termopan sunt obligati sa-si monteze jucaria, cei care nu au ferestre de termopan sunt scutiti de acest detector de gaze.
Nelamurirea mea vine de ce eu sunt obligat ca am ferestra de termopan sa-mi pun si ailalti care n-au nu sunt obligati. Mai ales ca fiecare bucatarie are nisa de aerisire.
Am studiat Monitorul Oficial part.1 nr.969 din 28.12.2015 cat si Ordinul ANRE 32/2012 si nu am gasit de loc acest motiv al ferestrelor termopan versus fara termopan.
Ma poate lamurii cineva competent? Imi pare a fi un abuz.
Multumesc
Si atunci asta ce este?
Daca tot ne referim la legea veche si nu putem invoca alta mai noua?


ORDIN nr. 490 din 13 martie 2009 privind abrogarea Ordinului ministrului economiei si comertului nr. 58/2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 253 din 16 aprilie 2009

În baza <>art. 8 alin. (1) lit. d) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.720/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul economiei emite urmãtorul ordin:

ARTICOL UNIC
Prevederile <>Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 58/2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 şi 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.

Ministrul economiei,
Adriean Videanu

Bucureşti, 13 martie 2009.
Nr. 490.
Daca ordinul respectiv a fost abrogat nu ar trebui sa existe alta norma care sa-l inlocuiasca?
Ordinul 490 din 13.03.2009 a abrogat ordinele anterioare pentru ca au aparut NORME TEHNICE din 5 februarie 2009 cuprinse in anexa la Ordinul 5/2009.

Cititi aceste norme aici: [ link extern ] ...

O sa vedeti ca au aparut apoi modificari si asupra acestor norme.
Cea mai bogata colectie si ultimile moddificari le gasiti aici
[ link extern ] -...
ORDIN nr. 179 din 16 decembrie 2015
pentru aprobarea Procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 969 din 28 decembrie 2015
Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 201
Voi învia acest thread cu o întrebare legată de montarea de detectoare suplimentare. Recent, comitetul asociației de proprietari a decis montarea unui al doilea rând de detectoare de gaz (pentru "părțile comune"). În acest moment există detectoare de gaz care închid instalația la nivel de apartament,

Acest lucru s-a realizat fără înștiințarea prealabilă a proprietarilor, verificarea făcându-se doar jos (nu s-a intrat în apartamente, nu s-a anunțat nimic). Verificarea a concluzionat că ar fi probleme pe părțile comune, însă nu s-a verificat și în apartament, astfel că concluzia este discutabilă, oamenii neștiind să închidă consumatorii.

Întrucât costul detectorului mai nou este de cca 100E, cel vechi încă este bun (au 5 ani din 7 ani timp mediu de bună funcționare), am refuzat montarea acestuia. Un alt inconvenient este că orice detecție a acestui nou detector oprește gazul pe întregul bloc.

Întrebare: sunt obligat să montez acest al doilea detector? Legea este neclară în acest sens. Nu s-au efectuat modificări la instalația proprie de gaz, în afară de înlocuirea racordurilor cu unele noi, mai bune calitativ.

Întreb acest lucru și pentru că președintele și un membru din comitet fac presiuni mari în acest sens (sunat la ușă, SMSuri, amenințări cu plângeri la ISU etc.).

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iulie 2017
Alexei000, utilizator

Alte discuții în legătură

Detector gaz coco250803 coco250803 As dori sa stiu daca este obligatoriu sa am montat detector de gaz!Mentionez ca am ca surse de incalzire sobe convector,si am montate geamuri termopan!Va ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)