avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

La vârsta de 78 de ani, pentru 10 ani vechime, indemnizație socială 400 lei = 81 + 319 (pensie) lei, fostă pensie anticipată cu vechime incompletă, transformată de vechiul regim în indemnizație socială, se acordă ajutor de deces de la casa de pensii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 4 Aprilie 2016
Indiferent ce fel de pensie avea beneficiaza de ajutor de deces.
Ajutorul de deces nu se acorda in functie de varsta sau de vechimea in munca.
Pe talonul de pensie scrie indemnizație socială și nu pensie. Prin comparație, o persoană care are peste 26 de ani și nu are serviciu, nu beneficiază de ajutor de deces de la stat.
Ati fost la Casa de Pensii si au refuzat sa plateasca ajutorul de deces?
col409 a scris:

Pe talonul de pensie scrie indemnizație socială și nu pensie......Indemnizaţia socială pentru pensionari este acordată celor care au pensii sub un anumit nivel stabilit prin lege.

Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.

Prin urmare, cel care o primeste are calitatea de pensionar si , ca atare, in caz de deces, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană, care face dovada plăţii cheltuielilor de deces poate beneficia de ajutorul de deces.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie motis motis Sunt pensionar militar,şi am vârsta de 57 de ani. Din 2013 sunt angajat la o instituţie de stat, cu contract individual de muncă. Conform L-223/2015, ... (vezi toată discuția)
Este sau nu reglementata situatia speciala a pensiei de urmas in cazul beneficiarilor art 59 din legea pensiilor? topmasaj topmasaj conform art 59 al legii 263/2010, nevazatorii pot beneficia de pensie de limita de varsta si vechime integrala, indiferent de varsta, daca au realizat un ... (vezi toată discuția)
Mărirea pensiei cu 5%? col409 col409 Pensia minimă garantată parcă era de 350 lei. A venit pensia pe ianuarie, iar pensia a rămas tot de 350 de lei. Adică de la INDEMNIZAȚIE SOCIALĂ = 304 + ... (vezi toată discuția)