avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme inundatii repetate de la vecinul de sus
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme inundatii repetate de la vecinul de sus

Buna ziua,

Apelez la expertiza Dvs. pentru a incerca sa rezolv o situatie cu care ne confruntam de cca 6 ani de zile, de cand proprietarul apartamentului de la etajul superior l-a inchiriat. Problema consta atat in inundatiile extrem de frecvente, produse prin tavan (statistic, la fiecare 3-4 luni) , cat si la timpul mult prea lung necesar “remedierii” cauzelor acestor inundatii. Chiriasii dlui de sus nu raspund, nu-i intereseaza si de altfel nici nu au suficienta intelegere incat sa nu mai foloseasca apa pana la remedierea defectiunii, motiv pentru care noua ne ploua in baie cu saptamanile, tavanul este distrus, peretele ud, instalatia de iluminat din baie scrurcircuitata si schimbata de 3 ori deja, etc. Proprietarul apartamentului locuieste in alta parte si dupa primii ani de inundatii mi-a lasat un nr de mobil la care raspunde cand si daca are chef. Intr-un tarziu apare, vine sa vada cum curge apa prin tavan, zice ca repara, dupa care dispare. Apa se opreste pe moment, dupa care continua sa curga din nou peste cateva zile sau cateva luni in exact acelasi loc.

Administratorul blocului a venit in primii ani ori de cate ori l-am chemat sa constate inundatia, pana cand s-a lamurit ca problema nu e de la vreo teava comuna, ci strict de la domnul de sus. Spune ca a insistat si dansul telefonic la proprietar sa-si remedieze odata aceasta defectiune recurenta, dar ca mai mult de atat nu poate face, legea nedandu-I dreptul sa intervina in vreun fel pe proprietatea privata a cuiva. La ultima runda de inundatii care a ducat cca 3 saptamani si tocmai s-a incheiat, mi-a sugerat sa fac o cerere catre Asociatia de Proprietari prin care sa solicit inchiderea apei pe toata coloana respectiva, pt ca, citez “voi primi raspuns in 5-10 zile de la inregistrarea cererii”.

Intrebarea mea la Dvs, este daca cunoasteti vreo cale administrativa sau legala prin care vecinul de sus poate fi “mobilizat” sa-si remedieze defectiunea?

Va multumesc foarte mult pentru fiecare informatie, parere si sugestie !
Cei 60 euro se recupereaza la prima inundatie .Acum trebuie sa reparati baia si/sau incaperile afectate de inundatie iar la asigurator sa sustineti decat ca doriti asigurarea pt ca recent ati zugravit proaspat si doriti ca asa sa ramana . Schimbarea unei instalatii electrice se poate datora vechimii si proastei executarii ...
Sustin cele spuse de @Lau179 ,pe viitor nu va va interesa ce si cum .
Dupa notificarea de la societatea de asigurare ,proprietarul vazind cat il costa va remedia singur teava/cauza inundatiei ... de obicei apartamentele se dau in chirie pt un profit ,nu pt deficit .
De asemenea ,puteti sa cereti daune morale pt ca va inundat in mod repetat (nu accidental) ;daca pe dvs va inunda tot la 3 luni si remediaza 2 saptamani eveniment ,la un simplu calcul rezulta ca 2 luni /an sunteti in santier ... acest fapt nu este unul acceptabil . Oricum,va disturba viata personala ,banuiesc ca nu va convine sa stati in santier .
La actuala inundatie puteti proceda in doua moduri:
1) notificati proprietarul printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire (7lei) sa repare stricaciunile produse de inundatie in termen de ... zile ,asta insemnand pana la data de ... deoarece nu e prima oara cand se inunda iar daca nu se conformeaza veti angaja lucrarea in regie proprie
2) dupa curgerea ragazului acordat ,angajati lucrarea in regie proprie printr-o firma ; in acest caz trebuie factura pe materiale (si pe ultimul cui) daca le achizitionati dvs sau daca firma lucreaza cu materiale propri nu va intereseaza . Factura eliberata de firma se va imputa proprietarului care va plati de buna voie sau fortuit (proces civil ,avocat pe la 500lei) .
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2016
mottofreee, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Cateva clarificari la cele sugerate de Dvs.:

1) Administratorul blocului a venit, intr-adevar la primele inundatii si, data fiind localizarea acesteia (sub chiuveta/sifonul vecinului de sus), a conchis ca nu e vorba de vreo teava comuna, ci strict o problema la vecinul de sus. Ulterior, nici nu s-a mai deranjat sa vina (nu sta in bloc), afland ca inundatiile se produc sistematic in acelasi loc

2) Asigurarea mea cea facultativa, oriunde ar fi facuta, nu-I da dreptul asiguratorului sa intre peste vecinul/chiriasii de sus si sa-i repare cu forta defectiunile care determina aceste inundatii repetate. Eu impreuna cu asiguratorul trebuie sa asteptam sa se opreasca ploaia din tavan si apoi sa purcedem la reparatii. Ori exact aceasta etapa este de nesuportat – ploua cu saptamanile de cateva ori pe an. Ceea ce intr-adevar este de neacceptat – expunere continua la apa uzata menajera, nu pot folosi lumina din baie (apa din tavan curge direct pe aplicea din baie), nu pot folosi propria chiuveta, pt ca de sus curge apa murdara si bucati de tencuiala in dreptul ei, etc. Asiguratorul nu ma poate ajuta aici. Eu caut o posibilitate sa opresc / macar sa raresc aceste inundatii !

3) Legea 230, actualizata in 2015 defineste ca si contraventie neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, daca aceasta este de natura a prejudicia pe ceilalti proprietari (Art 56, aliniatul 1 c). Aliniatul 2 prevede sanctiuni cu amenzi de la 500 la 3000 RON pt asa ceva. Mai departe, se stipuleaza ca aceste contraventii pot fi constatate (si sanctiunile respective aplicate) la sesizarea oricarei persoane interesate, inclusiv de catre reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Nefiind jurist de profesie, nu-mi dau seama daca este suficient sa chem Politia in toiul unei inundatii ca sa faca process verbal de constatare si sa amendeze proprietarul????

Ma gandesc ca 2-3 amenzi de 3000 RON / an il vor determina sa-si repare defectiunile ! In plus, Procesele verbale facute de politie ma pot ajuta si sa demonstrez frecventa acestor inundatii intr-un eventual proces ulterior.

Astept cu deosebit interes parerile Dvs. si va multumesc foarte mult pentru ajutor !
~ Conținut șters la cerere ~
Asa cum a mai fost spus si repetat, societatile de asigurari nu castiga bani din despagubiri platite la infinit si de aceea se vor indreapta impotriva vecinului dvs sa-si recupereze banii.

Au mijloacele, au armata de juristi si gasesc cai coercitive sa nu trebuiasca sa scoata bani de fiecare data ca sa va dea dvs ca despagubiri.

De fiecare data cand aveti dauna, chemati asiguratorul. De fiecare data, fara exceptie.

Intre timp stati de vorba omeneste de mii de ori cu proprietarul si chiriasii. Nu o fi Dracul asa negru si insensibil. Dar fara cearta!

Bafta multa si nervi de fier.
De ce discutii?
Vremea discutiilor a trecut si oricum reparatiile presupun bani nu promisiuni .

Alte discuții în legătură

Reclamatie asociatia de locatari alinalina45 alinalina45 Inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea problemei, model notificari?Buna ziua! De o saptamana am facut sesizare verbala catre administrator ca in baie pe ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini norby2 norby2 Buna ziua . De cateva zile bune vecina de deasupra ne inunda incontinuu . Cum sa spun . O mare parte din perete e ud, curge apa din tavan si a ajuns sa se faca ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra imi distruge tavanul de la baie periodic Vulturudac Vulturudac vecinul de deasupra imi distruge tavanul periodic,de cativa ani,are o defectiune la baie si i curge apa folosita de el la mine in baie,prin tavan si pe langa ... (vezi toată discuția)