avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare judecatoreasca nerespectata de asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare judecatoreasca nerespectata de asociatia de proprietari, abuz in serviciu

In 2012 am fost data in judecata pentru plata intretinerii din perioada dec 2010-aug. 2014. Pentru plata sumei de 1837.21 lei chelt. De intretinere si 369,72 penalitati.
Inainte de a fi actionata in judecata am cerut de la asociatie ce reprezinta aceste sume deoarece in apartament nu loculi a nimeni (conform cu declaratia facuta la asociatie)
Instanta de judecata in urma espertizei facute a constatat ca de fapt trebuie sa platesc 713,35 lei chelt. De intretinere + 491,85 penalizari.
Pana am primit hotararea de judecata definitiva sii irevocabila ( ca a D urat mai mult de 6 luni) am considerat ca trebuie sa platesc in continuare din septembrie 2012 pana astazi 3 aprile 2016 cheltuielie comune de care sunt obligata cf. Leggi.

In martie 2015 am fost data din nou in judecata pentru plata intretinerii din perioada sept. 2012 iuni 2014. Instanza de judecata a respins ca nefondata aceasta actiune.
In februarie 2016 , conform hotararii judecatoresti din primul dosar, am acchitat integrale suma respectiva.
Cateva sole in urma M-am interesat la un vecin sa-mi citeasca lista de la intretinere pe luna februarie si surpriza. Figurez cu un rest de plata de 1527,00 lei + 4546,00 penalizari.
In aceste conditii ce as putea sa fac? Este clar un abuz in serviciu pratic nu a luat in considerare hot. Judecata. Si nici nu au operat in contabilitate platile facute.









Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:34, 3 Aprilie 2016
Listele de plata se contesta in termen de 10 zile de la afisare si trebuie sa primiti raspuns in termen de 7 zile. Contestatia se face in atentia presedintelui AP.

In baza legii 277/2015 solicitati in scris sa va fie prezentate situatia cheltuielilor privind intretinerea asa cum sunt mentionate in art. 10 alin (2) din Legea 230/2007.

Legea nr. 277/2015 pentru completarea art. 10 din Legea nr. 230/2007
Articol unic.
La articolul 10 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

"(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor."

Solicitarea scrisa poate fi comunicata asociatiei si prin intermediul unui avocat daca nu va aflati in tara.
Incheierea unui contract de reprezentare o puteti face chiar daca locuiti inafara tarii.
Cu ajutorul avocatului puteti da in judecata AP pentru respecatarea hot jud., cheltuielile de judecata le recuperati ulterior.

Pentru a nu mai ramane restanta puteti solicita asociatiei sa va indice contul bancar pentru a face plati direct in cont.
In temeiul disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007 contestati valoarea impusa in lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Cerulli1956 a scris:
In 2012 am fost data in judecata pentru plata intretinerii din perioada dec 2010-aug. 2014.
Cred ca ati gresit ceva date in mesaj. Nu este posibil sa va fi dat in judecata in 2012 pentru restantele acumulate pana in 2014!
M-am interesat la un vecin sa-mi citeasca lista de la intretinere pe luna februarie

Dar de ce la un vecin, nu puteti merge la asociatie?
Figurez cu un rest de plata de 1527,00 lei + 4546,00 penalizari.

Credeti ca nu s-a scazut plata sau platile ce le-ati facut? Din ciferele prezentate nu ne putem da seama daca s-au scazut sau nu platile. Daca ne spuneati ca inainte de a plati aveati pe lista de plata o suma iar dupa ce ati achitat a aparut pe lista urmatoare o suma mai mare, era evident ca nu s-a operat plata ce ati facut-o.
Poate ca e bine, asa cum v-ati interesat la un vecin, sa va interesati direct la presedintele sau administratorul asociatiei pentru lamuriri.
Este clar un abuz in serviciu pratic nu a luat in considerare hot. Judecata.

Prin prima hotarare ati fost totusi obligat de instanta sa platiti. E adevarat ca o suma mai mica decat a cerut asociatia.
Dar cea de a doua actiune a fost respinsa de judecatorie si atat. Asta nu inseamna ca hotararea judecatoreasca obliga asociatia la a face ceva, la a sterge vreo datorie sau altceva de acest fel.
In aceste conditii ce as putea sa fac?

Puneti povestea in ordine, mergeti la asociatie si discutati cu presedintele si cu administratorul. Cu creionul in mana, socotiti impreuna de la inceputul necazului, pe baza listelor de plata, a hotararii judecatoresti si a chitantelor prin care ati plati si asa ajungeti la adevarata suma ce o mai aveti sau nu de plata.
Iar pe viitor aveti grija sa platiti intretinerea lunar pentru ca din povestea dumneavoastra, chiar daca mai greu, dar se intelege ca nu ati platit cativa ani pana cand asociatia a fost nevoita sa va actioneze in judecata.
Adriantot a scris:

Dar de ce la un vecin, nu puteti merge la asociatie?


@Cerulli(...)nu loculi a nimeni (...) espertizei (...) cf. Leggi.(...) Instanza de judecata (...)am acchitat integrale (...)Cateva sole(...) surpriza.
Cred ca nu exista posibilitatea prezentarii la fata locului. O solee miooo! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie administratie de proprietari IMEn IMEn Buna ziua, in urma respingerii unei contestatii facute catre Asociatia de Proprietari a blocului unde locuiesc si sunt proprietara, contestatie privind ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative bloc CristinaKris CristinaKris Buna ziua. In ultimele 6 luni, cheltuielile administrative calculate la intretinere sunt foarte mari (peste 500 RON). Administratorul nu specifica ce ... (vezi toată discuția)
Restante foarte mari la intretinere - va rog un sfat gabriela.ammendola gabriela.ammendola imi cer scuze ca sunt noua pe site si scriu din Australia. sora mea a stat in casa mea din 2012. a plecat de o luna din casa si am aflat ca am sume ... (vezi toată discuția)