avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Modalitate taxare pentru deseuri hartie - ambalaj (cod ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Modalitate taxare pentru deseuri hartie - ambalaj (cod 15*01*01)

Buna ziua,

Va rog sa ma "luminati" cu explicarea modalitatii de taxare/facturare a deseurilor de hartie/carton si care este diferenta dintre facturarea unei vanzari de hartie (arhiva veche...probabil cu codul 20*01*01) si facturarea vanzarilor de ambalaj hartie (cod 15*01*01). Facturarea este cu TVA sau fara? Taxare inversa (3%) sau fara?
Vanzarea celor doua tipuri de deseuri trebuie facuta diferentiat?
Societatea mea plateste taxa de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata, asa cum si furnizorii care mi-au trimis marfuri ambalate si-au achitat taxa (sau asa presupun...).
Am auzit foarte multe pareri (cei de la mediu spun una, finantistii alta, iar cei de la AFM se iau dupa o lege ambigua si confuza si nu mai stiu cum sa procedez.
Va multumesc anticipat pentru sprijin si amabilitate!
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 09:28, 7 Aprilie 2016
In conformitate cu HG 856/2002 deseurile sunt codificate pe mai multe categorii in functie de provenienta. In cazul deseurilor de carton-hartie acestea pot fi codificate la 15.01.01 daca provin din ambalaje, la 19.12.01 daca provin din activitati de reciclare sau la 20.01.01 daca provin din activitati comerciale, institutionale, etc.
Indiferent de incadrare, din punct de vedere comercial au acelasi regim. Se factureaza cu TVA 20% - taxare inversa (taxarea inversa nu este egal cu TVA 0% - fata de TVA 20% difera modul de colectare a acestei taxe). 3% de care pomeniti reprezinta taxa datorata fondului pentru mediu in cazul vanzarii de deseuri metalice. Cum cartonul/hartia nu intra in aceasta categorie nu se aplica taxa de 3%.
In ceea ce priveste taxele datorate fondului pentru mediu pentru ambalaje introduse pe piata (2 lei/kg) , datorati aceste taxe daca sunteti importator sau producator de produse ambalate si nu va indepliniti obiectivele de reciclare/valorificare. Daca dvs. platiti deja taxa de 2 lei/kg singura problema pe care o puteti avea este in a determina corect cantitatea introdusa pe piata. Referitor la acest aspect trebuie sa oferiti mai multe amanunte pentru a-mi da seama ce probleme intampinati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raportare ambalaje muraruana muraruana Buna ziua. As dori sa va intreb daca noi importam marfa ambalata in paleti de lemn trebuie sa dam paletii mai departe spre valorificare la un operator ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu - afm Ghica Mihaela Ghica Mihaela Buna ziua, Introducem pe piata marfuri importate, acestea sunt ambalate in cutii de carton. Nu avem contract cu OTR. Avem contract cu o firma pentru reciclare ... (vezi toată discuția)