avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pensie alimentara - mama in strainatate, tatal in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pensie alimentara - mama in strainatate, tatal in Romania.

Buna ziua,

Cu deosebit respect am si eu o intrebare:
Cum si unde poate fi contestata o decizie a unui Tribunal din Franta care a stabilit marirea pensiei alimentare a copilului (aflat cu mama lui in Franta) de la cuantumul stabilit de Judecatoria din Romania ~25% din venitul minim pe economie si care a fost platita lunar, la o suma echivalenta in procentaj dar a unui salariu de acolo (aprox. 400 Euro pensia). Mentionez ca am primit doi ani la rand citatie pentru un proces pe rol pentru aceasta cerinta, am trimis Intampinare si acte care atesta ca nu am venituri lunare, ca sunt somer, etc... toate acestea in limba romana, si cu toate acestea s-a dat o sentinta care doar ce am primit-o cu stabilirea pensiei la 400 Euro. Un sfat sau o mana de ajutor mi-ar fi de mare folos tinand cont ca mai am inca timp sa depun o Contestatie, numai ca nu imi pot permite sa merg in Franta pentru acest lucru. Cum sa procedez?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabi_16 , utilizator 11:39, 12 Aprilie 2016
Cu am mai afirmat, instanța din Franța nu are competență teritorială pe teritoriul României să judece OBIECTUL PENSIE de ÎNTREȚINERE pentru minor.
Acum ARGUMENTEZ juridic, prin citarea legislației internaționale, care stabilește că instanța competentă să judece este judecătoria de la domiciliul pârâtului, și nu cea de la domiciliul reclamantului, cum se întâmplă în cazul din prezentul topic, și se aplica legea română, nu cea franceză.

CITEZ:
1. Determinarea legii aplicabile - aspecte de drept internaţional:

În cazul obligaţiei de întreţinere între părinţi şi copii, pentru copilul din căsătorie se aplică legea română, dacă legea română reglementează căsătoria părinţilor, respectiv dacă:
- părinţii sunt cetăţeni români;
- părinţii au cetăţenii diferite, dar au domiciliul comun în România;
- părinţii au cetăţenii şi domicilii diferite, dar au reşedinţa comună sau au avut reşedinţa comună în România sau întreţin cu România cele mai strânse legături

Pentru copilul din afara căsătoriei se aplică legea română dacă la data naşterii copilul avea cetăţenia română.

Dacă reclamantul nu domiciliază în România şi domiciliază într-unul din statele parte la Convenţia de la New York – 1956, se poate adresa Baroului Municipiului Bucureşti.

În temeiul art. 2 şi 6 din Convenţia de la New York din 1956 privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, Baroul Municipiului Bucureşti a fost desemnat autoritate intermediară pentru soluţionarea cererilor de obţinere a pensiei de întreţinere, atunci când debitorul se află în România şi reclamantul se află în alt stat parte la Convenţie.

Dacă reclamantul nu domiciliază în România şi nu domiciliază într-unul din statele parte la Convenţia de la New York, dar domiciliază într-unul din statele cu care România a încheiat o convenţie în materia asistenţei judiciare internaţionale care conţine dispoziţii referitoare la recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie civilă şi comercială (ex: Albania, Coreea de Nord, Egipt, Macedonia, Moldova, Mongolia, Rusia, Serbia şi Siria), altele decât statele membre ale Uniunii Europene atunci cererea de recunoaştere şi executare străine se poate transmite instanţei române de la domiciliul pârâtului.

Pe 11 februarie 2010, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene ca UE să semneze Convenţia de la Haga privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate pentru copii şi alţi membri ai familiei.

Decizia va ajuta persoanele în cauză să îşi recupereze mai repede şi cu mai puţin efort pensiile de la persoanele care trăiesc în afara UE. Scopul Convenţiei de la Haga este de a oferi un cadru legal mai bun pentru problemele legate de divorţuri şi protecţia copiilor, dar şi reguli detaliate privind recunoaşterea şi punerea în aplicare a obligaţiilor de întreţinere.

1.1. Cererea de chemare în judecată
Reclamantul trebuie să se adreseze instanţei judecătoreşti competente de la domiciliul pârâtului/ debitorului. Cererea de chemare în judecată pentru stabilirea pensiei de întreţinere se poate formula fie separat, fie în cadrul acţiunilor de divorţ, de stabilire a paternităţii, de încredinţare spre creştere şi educare a copiilor minori sau de stabilire a domiciliului minorilor.
@ Ajut_Copii

Va multumesc foarte mult pentru tot ajutorul folositor pe care m-i l-ati dat.
Cu mult respect!


[mesaj editat - 2.8 din regulament]
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimate domn, sfaturile dv. contin parti din diverse legi nationale sau nu, dar analiza lor juridica e complet eronata.
Va ri g sa nu mai faceti afirmatii atat de hazardate si sa induceti omul in eroare spunandu-i ca Franta nu avea competenta, este complet deplasat, ilegal si pe sfatul dv. bine intentionat va fi omul executat.
Cf. conventiei referitor la pensia de intretinere din strainatate, organismele competente sunt cele franceze, adica lor li se adreseaza creditorul. Creditorul e minorul care locuieste in Franta.
Cf. Regulamentului din 2003, competenta teritoriala pe chestiuni de familie, fara divort, e instanta de la domicil;iul minorului. Adica Franta. E Regulamentul 2201/2003. Si daca voia minorul sau mama sau tatal sa se judece in Romania, nu se putea, odata ce locuinta copilului era in Franta de mai bine de cateva luni.
Competenta teritoriala era a Frantei. Obiectul dosarului era minorul, rezident francez.
Ca tatal minorului era roman, afganistan sau print de Aiurandia, nu face diferenta. Teritorial, Franta era tara competenta.

Procedura in fata instantei franceze se desfasoara in franceza. E datoria justitiabilului sa-si faca traduceri sau sa-si plateasca traducator ori avocat. Sigur ca actele au fost trimise in franceza, e evident de normal.

Dupa mine, un avocat francez trebuie contactat imediat.

Chestiunile cu baroul si altele de mai sus nu sunt incidente in determinarea competentei teritoriale a instantelor de judecata.

In plus, userul Ajut_copiii confunda competenta teritoriala cu legea aplicabila, avem la legea aplicabila Regulamentul din 4/2009 si Conventia amintita de el, ambele cu aceeasi idee centrala, anume legea aplicabila e cea de la resedinta creditorului. In cazul de fata, copilul. Exceptiile de la aplicarea legii acesteia suunt la latitudinea si in favoarea creditorului, la dispozitia sa.
Adica, daca in cf. cu legea franceza crreditorul nu putea obtine pensie, atunci el putea cere aplicarea legii romanesti.
Pentru a determina legea, avem regulamentul amintit, Protocolul privind pensia de intretinere aprobat de Consiliul european printr-o decizie din 2009 si decizia din 2011 de aprobare a Conventiei privind pensia de intretinere bla-bla.

Nu stiu de unde ati citat, dar sursa era eronata.

Va rog sa nu mai citati inutil. Apasati butonul "raspunde", nu "citeaza". Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
Liliana Gradinaru, Avocat
Va multumesc pentru informatii. Referitor la faptul ca "am citat" stiam ca atunci cand raspunzi unei persoane citezi, sa se vada ca i-ai raspuns lui nu intregului forum, dar am sa tin cont de sfatul d-voastra.
Cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia franceza lalea11 lalea11 Buna, M-am inscris pe form in speranta ca cineva ma poate ajuta cu problema mea. M-am casatorit pe 8 martie 2008, iar sotul meu a primit cetatenia franceza ... (vezi toată discuția)
Retinere copil in franta de catre tata, fara sa aiba custodie CiucleaFelicia42 CiucleaFelicia42 Buna ziua, am nevoie de un sfat. Copilul meu pleaca de cativa ani in fiecare vacanta cu tatal lui francez in Fr, la sotia acestuia si se intorc, tata si fiu, ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)