avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ingrijire varstnici, fara rude etc.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ingrijire varstnici, fara rude etc.

Buna ziua!
Daca o persoana are varsta de, sa zic, 80-85-90 de ani, care nu mai poate merge la piata,si nu are absolut nicio ruda, pe cineva ca ajutor, exista vreo lege, ceva, astfel incat sa ii aduca cineva mancare acasa (de ex. in Ploiesti)?Serviciul din partea statului roman-daca exista- e contra cost, sau nu??
Vorbesc de pensionari, ceilalti, nu stiu.
(Mi-a spus cineva ca in tarile civilizate din Occident, cei in varsta sunt ingrijiti la domiciliu)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 10 Aprilie 2016
Legea nr. 17 din 6 martie 2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
art.1
(1) Persoanele vârstnice au dreptul la asistenţă socială, potrivit dispoziţiilor prezentei legi, în raport cu situaţia sociomedicală şi cu resursele economice de care dispun.
....

art. 8
Serviciile comunitare asigurate persoanelor vârstnice la domiciliu sunt:
a) servicii sociale privind, în principal, îngrijirea persoanei, prevenirea marginalizării sociale şi sprijinirea pentru reintegrarea socială, consiliere juridică şi administrativă, sprijin pentru plata unor servicii şi obligaţii curente, îngrijirea locuinţei şi gospodăriei, ajutor pentru menaj, prepararea hranei;
.....

art.10
Persoanele vârstnice care se încadrează în grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, îndreptăţite să beneficieze de serviciile prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) şi care realizează venituri ce se situează peste nivelul prevăzut la art. 9 alin. (2), beneficiază de servicii cu plata unei contribuţii, în funcţie de tipul de servicii acordate şi de venitul persoanei, fără a se depăşi costul acestora calculat pentru perioada respectivă. Tipurile de servicii şi costul acestora se stabilesc de consiliile locale.

...

art. 12
Organizarea serviciilor prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) revine consiliilor locale, direct sau pe bază de convenţii încheiate cu organizaţii neguvernamentale, unităţi de cult recunoscute în România ori cu alte persoane fizice sau juridice.
Va multumesc.
Ultima intrebare.
Dar-suntem in aprilie 2016- legea respectiva SE APLICA EFECTIV?SAU E DOAR "PE HARTIE"?Cunoasteti dv. cazuri ca unui senior care nu se mai poate deplasa i se aduce mancare acasa?!Nu zic de spalat rufe, de dat medicamente, dar, cel putin, sa-i aduca mancare!(O femeie in varsta a cazut ,langa blocul meu, pe trotuar, dar EU, cetatean, am dus-o acasa si am asezat-o in pat, nu vreun asistent social!!! Legea asta e veche, din anul 2000.Nu s-a reactualizat, imbunatatit?
Va multumesc.
Legea nu este pe hartie, sunt destule cazuri pe care le cunosc.

Ce v-am prezentat din lege este textul in vigoare la data de astazi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 17/2000 se aplica?ingrijire batrani CYBORG CYBORG Buna ziua! Legea 17/2000 privind ingrijirea persoanelor in varsta este in vigoare si se aplica? Mama mea are 92 de ani, a lasat gazele aprinse-noroc ca am ... (vezi toată discuția)
Legea 17/2000 mona m mona m Buna ziua daca sunt administrator la firma mea angajata cu jumatate de norma din 2015 pot sa cer ca cealalta jumatate sa fie platita din bugetul primariei pt ... (vezi toată discuția)
Acte îngrijitor informal adidanni adidanni Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de ce acte am nevoie pentru a putea fi îngrijitor informal pentru o persoana vârstnică? Multumesc! (vezi toată discuția)