avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate

La o licitatie am posibilitatea de a participa insa sociatatea mea nu are o anumite acreditare ISCIR.

In documentatie este precizat ca daca nu am acel certificat pot sa am sustinere din partea unui alt operator economic care are acel certificat.

1.Ce presupune aceasta sustinere? Doar un acord de sustinere semnat de cei ce au autorizatia ISCIR si copie dupa autorizatie? sau trebuie sa prezinte toate documentele care sa rezulte ca nu se incadreaza in prevederile art 180 si 181?

2. Sustinatorul trebuie sa prezinte toate certificatele constattoare precum si celelalte documente si declaratii

3. Care este difereta intre un sustinator si un subcontractant?

4. Ce acte trebuie sa prezinte subcontractantul pentru a putea sa-l folosesc la licitatie pentru acea autorizatie ISCIR?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: razvan911 , utilizator 23:25, 18 Ianuarie 2010
Intentionam sa participam la o licitatie ca sustinatori ai contractantului principal; sustinerea oferita se refera la resurse netransferabile, mai exact la experienta similara.
Ma puteti ajuta cu un model de scrisoare de sustinere care sa corespunda solicitarilor legale?
In alta ordine de idei, as dori sa stiu in ce masura raspunde sustinatorul, in cazul in care contractantul principal nu isi indeplineste obligatiile contractuale: raspunderea ii revine numai pentru partea din contract pentru care si-a acordat sustinerea, sau raspunde pentru contractul integral? Ce se intampla daca sunt mai multi sustinatori, fiecare pentru un alt domeniu? Ma refer la o licitatie complexa, care include de ex. lucrari de constructii, echipamente IT, dezvoltare software, etc. Daca noi oferim sustinerea tehnica pentru partea de dezvoltare software, de exemplu, vom raspunde numai pentru indeplinirea acestei parti din contract, sau pentru intreg contractul?
Este corecta includerea in textul scrisorii de sustinere a unei fraze de genul: "In cazul in care .......... este declarat castigator al procedurii mentionate anterior si intampina dificultati pe parcursul derularii contractului, ne obligam sa asiguram indeplinirea completa si reglementara a obligatiilor contractuale prin implicarea noastra directa in derularea activitatilor vizate de prezenta „Declaratie de sustinere”? Cum ar trebui formulat astfel incat sa reiasa clar ca nu vom raspunde decat pentru partea din contract pentru care n-am oferit sustinerea?
Va multumesc anticipat.
Gasiti atasat Formular Declaratie...atentie insa, trebuie sa fie incheiat in forma autentica conform art 190 alin 2 OUG 34/2006 modificat prin OUG 72/2009

Declaraţie angajament de susţinere
Scurta descriere a Contractului:
................................................(denumirea proiectului)................................................
Catre: .....................................................................................
(impreuna cu succesorii si persoanele numite).
Am fost informati ca ................. (ofertantul ) intenţionează să prezinte o oferta pentru adjudecarea Contractului sus amintit şi ca răspuns la solicitarea sa , în situaţia adjudecării contractului de către .................... ( ofertantul ) , noi (numele susţinătorului) ..................., vă garantam in mod irevocabil si neconditionat, ca obligatie primara, executarea tuturor obligatiilor si responsabilitatilor Antreprenorului in cadrul Contractului în acord cu prezentul angajament .
Ne exprimăm disponibilitatea , ca în acord cu prevederile OUG34/2006 să susţinem Antreprenorul cu următoarele :
...................................................................................................................................................
( se va completa după caz cu Capacitatea economico-financiară – conf.art. 186, sau cu Capacitatea tehnică şi / sau profesională – art. 190 )
Susţinerea noastră are în vedere următoarele :
...................................................................................................................................................
( se vor detalia mijloacele ce vor fi puse la dispoziţie )
Daca Antreprenorul este în imposibilitate să îşi respecte obligatiile si responsabilitatile ,sau refuză sa se conformeze cu prevederilor Contractului, noi vom asigura Beneficiarul impotriva tuturor daunelor, pierderilor si cheltuielilor (inclusiv onorariile) care pot aparea ca urmare a nerespectarii Contractului pentru care Antreprenorul este responsabil fata de Angajator in cadrul Contractului.
Aceasta garantie va intra in vigoare cu efect imediat in momentul in care Contractul intră in vigoare . Daca Contractul nu intra in vigoare cu efect imediat in termen de un an de la data prezentării acestui angajament si daca se demonstreaza ca nu sunteti dispusi sa va implicati in Contract cu Antreprenorul, aceasta garantie va fi considerata nula . Aceasta garantie va fi in vigoare pana cand obligatiile si responsabilităţile Antreprenorului din cadrul Contractului vor fi indeplinite . Odată cu returnarea prezentei declaraţii, responsabilitatea noastra se va incheia definitiv.
Aceasta garantie se va aplica si va fi suplimentara Contractului în forma sa iniţială sau în caz de modificare la iniţiativa oricărei părţi , daca va fi cazul. Prin prezenta ne exprimăm acordul privind orice amendament sau modificare la contract, in ceea ce priveste susţinerea pe care o vom acorda Antreprenorului. Obligatiile si responsabilitatile noastre in cadrul acestei garantii nu se vor incheia daca se acorda o prelungire a termenului contractual , în cazul suspendării lucrarilor de Antreprenor , sau al rezilierii contractului din iniţiativa oricărei parti , fie cu sau fără cunostinţa sau consimţământul nostru.
Aceasta garantie va fi guvernata de legea aceleiasi ţări care guverneaza Contractul si orice disputa in cadrul acestei garantii se va clarifica in conformitate cu Regulile de Arbitrare a Camerei Internationale de Comert, de catre unul sau mai multi arbitrii numiti in conformitate cu regulile mai sus mentionate.
Data: Semnatura:

Succes....
...de asemenea aveti in vedere dispozitiile prevazute de art 11 ind 1 din HG 925/2006 completata si modificata prin HG 834/2009...
„Art. 11 ind 1 . — (1) in cazul in care, in conformitate cu prevederile art. 186 si 190 din ordonanta de urgenta,
ofertantul/candidatul isi demonstreaza situatia economica si financiara ori capacitatea tehnica si/sau profesionala prin prezentarea unui angajament de sustinere din partea unui tert, autoritatea contractanta are obligatia de a lua in considerare aceasta sustinere pentru verificarea indeplinirii cerintelor minime impuse in cadrul documentatiei de atribuire.
(2) Pentru a fi luata in considerare sustinerea acordata, angajamentul ferm prevazut la art. 186 alin. (2) si la art. 190 alin. (2) din ordonanta de urgenta trebuie sa reprezinte un instrument juridic care sa asigure dreptul autoritatii contractante de a solicita, in mod legitim, indeplinirea anumitor obligatii de catre persoana sustinatoare.
(3) in cazul in care sustinerea tertului se refera la asigurarea unor resurse care pot fi puse efectiv la dispozitia ofertantului — fonduri financiare, utilaje, echipamente, personal —, angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat trebuie sa prevada care sunt resursele respective si sa evidentieze faptul ca disponibilizarea acestora se va realiza neconditionat, in functie de necesitatile care apar pe parcursul indeplinirii contractului in cauza.
(4) in cazul in care sustinerea tertului vizeaza indeplinirea unor cerinte minime de calificare cum ar fi experienta similara reflectata prin prezentarea unor liste de produse/servicii/lucrari furnizate/prestate/executate intr-o perioada anterioara sau indeplinirea unui nivel minim al cifrei de afaceri in domeniul de activitate aferent obiectului contractului de achizitie publica, angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat trebuie sa garanteze autoritatii contractante faptul ca, in cazul in care contractantul intampina dificultati pe parcursul derularii contractului, persoana sustinatoare se obliga sa asigure indeplinirea completa si reglementara a obligatiilor contractuale prin implicarea sa directa.
(5) in situatiile prevazute la alin. (3)—(4), sustinatorul raspunde pentru prejudiciile cauzate autoritatii contractante ca urmare a nerespectarii obligatiilor prevazute in angajament, aceasta din urma avand posibilitatea de actiune directa impotriva sustinatorului.
(6) Angajamentul ferm prezentat de ofertantul castigator face parte integranta din contractul de achizitie publica.”

cred ca este de prisos sa mentionez ca nu este de "joaca" cu aceasta sustinere...

numai bine
1.Ce presupune aceasta sustinere? Doar un acord de sustinere semnat de cei ce au autorizatia ISCIR si copie dupa autorizatie? sau trebuie sa prezinte toate documentele care sa rezulte ca nu se incadreaza in prevederile art 180 si 181?
- v-am raspuns mai sus dar treb sa va hotarati Sustinator sau Sbcontractant, [ptr ISCIR ma refer]
2. Sustinatorul trebuie sa prezinte toate certificatele constattoare precum si celelalte documente si declaratii
- [i]depinde: daca este vb de Capacitatea ec_financiara treb sa prezinte faptul ca nu se se afla in situatia care determina excluderea din procedura de atribuire conform art 180 din OUG 34/2006 caz in care va prezenta un Formular ....
- daca este vb de Capacitatea tehnica si profesionala atunci pe langa declaratia ca nu se afla in situatia care determina excluderea conf art 180 si 181 din OUG 34/2006 treb sa prezinte:
- Cazierul judiciar al Companiei _Trecut litigios
- Certificat constatator
- Certificat atestare fiscala
- Certificat pentru plata CAS
- Certificat privind plata impozitelor si taxelor locale
3. Care este difereta intre un sustinator si un subcontractant?
ar fi mai multe dar ca si principale deosebiri pot mentiona:
- sustinatorul este privit ca si Antreprenorul general - sub aspectul responsabilitatii mai ales
- Subcontratantul daca nu are un anumit procent de obicei 10 % din contract prezinta doar cateva formulare rspectiv Declaratie privind eligibilitatea si Declaratie privind calitatea de participant la procedura

4. Ce acte trebuie sa prezinte subcontractantul pentru a putea sa-l folosesc la licitatie pentru acea autorizatie ISCIR?- Declaratie privind eligibilitatea si Declaratie privind calitatea de participant la procedura

Succes...
Multumesc pentru raspuns dar se pare ca s-a modificat din nou in 2009 OUG 34 si prevederile sunt mai clare.

Pentru a fi sustinator trebuie sa dai o declaratie si sa nu te afli in situatiile prevazute de art 180 din oug 34.
Aceasta prevedere se aplica atat pentru a sustine capacitatea economico-financiara cat si pentru a sustine capacitatea tehnico-profesionala.

Am sa postez mai jos articolele 184 si 190 la modificate zi din oug 24 / 2006 care specifica ca sustinatorul sa nu se inadreze in prevederile art 180 din oug 34.


Ceea ce vreau eu sa va intreb este daca standardele ISO care se cer in Fisele de date se incadreza la capatitatea tehnico profesionala si daca eu nu am un standard si sustinatorul meu are pot sa ma calific cu standardul sustinatorului??


Art. 186 - (1) Capacitatea economică si financiară a ofertantului/candidatului poate fi susţinută, pentru îndeplinirea unui contract, si de o altă persoană, indiferent de natura relaţiilor juridice existente între ofertant/candidat si persoana respectivă. (2) În cazul în care ofertantul/candidatul îsi demonstrează situaţia economică si financiară invocând si susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1), de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în formă autentică, prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia ofertantului/candidatului resursele financiare invocate. Persoana care asigură susţinerea financiară nu trebuie să se afle în situaţia care determină excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180. (3) Atunci când un grup de operatori economici depune oferta/candidatura comună, situaţia economică si financiară se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului. În cazul în care grupul beneficiază de susţinerea financiară a unei/unor terţe persoane, situaţia economică si financiară se demonstrează în condiţiile prevăzute la alin. (2).



Art. 190 - (1) Capacitatea tehnică si profesională a ofertantului/candidatului poate fi susţinută, pentru îndeplinirea unui contract, si de o altă persoană, indiferent de natura relaţiilor juridice existente între ofertant/candidat si persoana respectivă. (2) În cazul în care ofertantul/candidatul îsi demonstrează capacitatea tehnică si profesională invocând si susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1), de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în formă autentică, prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia candidatului/ofertantului resursele tehnice si profesionale invocate. Persoana care asigură susţinerea tehnică si profesională nu trebuie să se afle în situaţia care determină excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180. (3) Atunci când un grup de operatori economici depune oferta/candidatura comună, capacitatea tehnică si profesională se demonstrează prin luarea în considerare a resurselor tuturor membrilor grupului. În cazul în care grupul beneficiază de susţinerea tehnică si profesională a unei/unor terţe persoane, capacitatea tehnică si profesională se demonstrează în condiţiile prevăzute la alin. (2).



Alte discuții în legătură

Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cerere de oferta neagumarius neagumarius Buna ziua. Ma intereseaza urmatorul aspect: am un srl si doresc sa particip la o cerere de oferta, pentru un contract de servicii. In fisa de date este ... (vezi toată discuția)
Capacitatea tehnica si/sau profesionala Marius Cocean Marius Cocean Buna seara, poate cineva sa dea un raspuns clar la urmatoarea chestiune? Conform disp. art. 190 alin 2 din OG 34/2006 ) In cazul in care ... (vezi toată discuția)