avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna ziua,
Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si cei 2 fii ai sai.
Va rog sa-mi spuneti daca mama poate renunta la succesiune, ca pamanturile sa le dobandim noi, copii ei, respectiv eu si fratele meu?
Mentionez ca matusa mea doreste un teren si o suma de bani din ceea ce se dezbate si noi suntem de acord. Dar incercam sa gasim o solutie ca mama sa ne lase noua terenurile fara sa mai facem acte de vanzare-cumparare.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns,
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:26, 20 Aprilie 2016
Mama impreuna cu sora sa mearga la notar pentru a dezbate succesiunile dupa parinti si frate. Daca renunta nu va mai transmite nimic dvs. Renuntarea in favorem este tot acceptare a succesiunii si nu se poate renunta in favoarea dvs care nu aveti vocatie la succesiunea bunicilor si unchiului dvs caci sunt alte rude mai apropiate in grad.
Mama va accepta cu matusa succesiunea si apoi va va transmite dvs printr un act autentic translativ de proprietate cota parte ce i se cuvine din succesiuni.
Daca mama dvs are creditori acestia pot accepta succesiunea in numele mamei dvs in limita creantei lor. Nu evitati datoriile.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
ContSters338589, utilizator
va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine.
mama accepta succesiunea si poate face in aceeasi zi si un act autentic translativ, mai exact donatie catre noi, copii?
datoria se achita, insa dl executor nu doreste sa o primeasca pe mama mea in audienta.Nici macar nu putem afla care este suma pe care o mai datoram.

Va multumesc, pentru intelegere,
Nu se face in aceeasi zi. Doamna mergeti la un notar si va va lamuri! Nu mai pierdeti vremea pe forum! Trebuie dezbatuta succesiunea. Aceasta procedura este de durata. Dupa ce se va dezbate succesiunea va trebuie cadastru si intabulare si de abia apoi se poate transfera dreptul de proprietate.
De unde vad eu, mama dvs vrea sa evite executarea bunurilor mostenite si vrea, in acest scop, sa accepte mostenirea si sa v-o doneze dvs (copiii ei)
Ce nu s-a mentionat inca este ca donatia catre dvs poate fi atacata de catre creditorii mamei dvs.
Revin cu urmatoarele precizari/completari:bineinteles ca ,mama poate renunta la mostenire conf.art.1.120 NCC.Conf.art.1.121(2)NCC"Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea."Concret, partea care ar fi revenit mamei dvs.,prin renuntarea ei ,va revine dvs.Dar atentie la preved.art.1.122 (1)NCC Renuntarea frauduloasa"Creditorii succesibilului care a renuntat la mostenire in frauda lor pot cere instantei revocarea renuntarii in ceea ce ii priveste,insa numai in termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renuntarea."

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)