avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna ziua,
Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si cei 2 fii ai sai.
Va rog sa-mi spuneti daca mama poate renunta la succesiune, ca pamanturile sa le dobandim noi, copii ei, respectiv eu si fratele meu?
Mentionez ca matusa mea doreste un teren si o suma de bani din ceea ce se dezbate si noi suntem de acord. Dar incercam sa gasim o solutie ca mama sa ne lase noua terenurile fara sa mai facem acte de vanzare-cumparare.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns,
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:26, 20 Aprilie 2016
Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si cei 2 fii ai sai.

Revin cu urmatoarele precizari/completari:bineinteles ca ,mama poate renunta la mostenire conf.art.1.120 NCC.Conf.art.1.121(2)NCC"Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea."Concret, partea care ar fi revenit mamei dvs.,prin renuntarea ei ,va revine dvs.

Art. 1121 alin. 1 NCC prevede ca
succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.

Dupa parinti, dreptul la mostenire il au copiii (art. 975 NCC).
In speta, daca fratele mamei predecedat, are copii:
- dezbaterea succesorala a averii bunicilor : dreptul la mostenire il au 1/3 mama dv., 1/3 matusa dv. si 1/3 copiii fratelui decedat care culeg mostenirea in numele tatalui lor.
- dezbaterea succesorala a averii unchiului dv.: dreptul la mostenire il au doar copiii unchiului.
Daca fratele mamei predecedat, nu are copii:
- dezbaterea succesorala a averii bunicilor : dreptul la mostenire il are doar mama dv. si sora acesteia, in cote egale, de 1/2 parte. Daca mama renunta la dreptul la mostenire, intreaga avere succesorala a bunicilor va fi culeasa de matusa dv.
- dezbaterea succesorala a averii unchiului dv.: dreptul la mostenire il are doar mama dv. si matusa dv., in cote egale, de 1/2 parte (art. 976 alin. 2 si art. 981 alin. 1 NCC). Daca mama renunta la dreptul la mostenire, intreaga avere succesorala a fratelui va fi culeasa de matusa dv. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)