avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinerile salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinerile salariale

Buna seara.
1. Se poate ataca si pe ce cale (pe ce cai) o sanctiune disciplinara acordata de angajator, constand in retinerea pe timp de 1 luna a 5% din salariu si avand baza legala in art. 264, alin. (1), lit. d), fara a se produce un prejudiciu material angajatorului si fara vina exclusiva a angalatului?
2. La ce parte din salariu se refera cei 5% net sau brut stiind ca se aplica doar la salariu de baza?

Din motive personale si cu scuzele de rigoare nu am prezentat speta pe larg dar promit ca o voi face la momentul oportun.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:07, 12 August 2009
Va multumesc mult. Sub ce forma se face aceasta contestare in fata instantei? Anexarea fluturasului de salariu (nesemnat si nestampilat) este suficienta?
cf art. 75 (1) din CCM unic la nivel national nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. cu alte cuvinte, nici macar avertismentul scris.
in cazul in care aceasta cercetare disciplinara nu a avut loc dar sanctiunea a fost dispusa tribunalul va anula decizia de sanctionare pe forma, fara a mai discuta pe fond, si va dispune recuperarea de catre salariat a sumelor oprite abuziv.

in contestatia inaintata de dvs tribunalului va trebui sa solicitati atat anularea deciziei de sanctionare cat si recuperarea prejudiciului creat prin imputatia din salariu. trebuie evidentiat in contestatie ca nu a avut loc nici o comisie de cercetare disciplinara, ca atare aceasta poprire pe salariu facuta de angajator este nelegala intrucat nu rezulta daca se refera la o sanctiune disciplinara (ce nu are la baza cercetarea disciplinara in urma careia sa rezulte o decizie de sanctionare) sau la o recuperare de daune (care, in cf. cu art 164 din codul muncii, nu poate fi efectuata decat dacta datoria este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila).

deci, in fata instantei aveti sanse 100%.

succes (uri)


veti atasa
~ Conținut șters la cerere ~
awa78:

si cam cum apreciezi ca poate face angajatorul legea asta in baza careia sa retina cand si cum doreste bani de la angajati ?

deocamdata legea este aceasta:
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
singurele "retineri" din salariu pe care le poate face angajatorul in mod legal sunt cele vizand o sanctiune disciplinara cu 5-10% din salariu pe 1-3 luni.

cu fapta descrisa nu rezulta a fi sanctiune disciplinara (nu a existat nici o comisie de cercetare disciplinara iar procentul de 8% s-a aplicat tuturor salariatii ptr neindeplinire plan), singura "varianta" care mai raminea era o recuperare de daune.
awa78, de aceea am facut un exercitiu de logica.


Alte discuții în legătură

Contestatie decizie penalizare 5% din salariu siddhis siddhis Salutare, Cum ar trebui formulat contestatia, pentru astfel de cazuri? Decizia s-a luat pe neasteptate, dupa ce patronul a venit in punctul de lucru, s-a ... (vezi toată discuția)
Sanctiune fara decizie Semyaza Semyaza :((:((:((:((:((Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine in o problema:dupa multe tergiversari mi s-a inmanat fluturasul salarial pa luna iunie si am constata ca ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot recupera banii de la fostii angajati??? lilianaG lilianaG deoarece am lipsit o perioada mai lunga din tara mi-am lasat sc pe mana unor oameni care s-au dovedit a fi nu tocmai seriosi ,cum ar trebui sa procedez ptr a ... (vezi toată discuția)