avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate asupra unui teren cu constructie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate asupra unui teren cu constructie pe el

Buna ziua,

Doresc sa va supun atentiei urmatorul caz:
Intr-unul din orasele de provincie, la sfarsitul anilor ‘60, ca in multe alte orase ale patriei comuniste, in criza de locuinte, s-au dat locuri de casa in folosinta, pe baza unui proiect al autoritatilor locale. In urma acestui demers, parintii mei au primit, prin tragere la sorti, un anumit lot. Pentru acest lot li s-a dat DECIZIE DE ATRIBUIRE IN FOLOSINTA teren de 185 mp. In realitate, fiind pe colt in trei directii si pentru aliniere cu cele trei strazi adiacente (nu avem vecin decat pe o latura), conform unui plan urbanistic probabil, li s-a alocat parintilor un teren mai mare, aproximativ dublu fata de cel consemnat in acte, cu o forma diferita de cea a vecinilor, trapezoidala, adica o latura foarte mica si una foarte mare. In aceeasi situatie se afla si vecinul de vis-a-vis, cu o diferenta mare de teren, in raport cu cea consemnata in actul de DARE IN FOLOSINTA, desi situatia era chiar mai simpla in cazul lui, neimpunandu-se aliniere cu trei strazi, ci doar cu doua. De altfel, nici unii din vecini nu au strict 185 mp, cum este consemnat la toti, in actele de dare in folosinta, pentru ca, in primul rand, lungimea consemnata in aceste acte este diferita de cea faptica – adica pe partea noastra de strada, cel putin, in acte apar 22,5, iar in realitate sunt 26,6 (pentru toate terenurile, care erau planificate a fi unul dupa altul). Iar la noi, fiind expunerea mult mai mare si diferentele au fost semnificativ mai mari.
Acum, evident, exista probleme, pentru ca:
- Dupa decesul tatalui, mort inainte de 1989, a fost emis CERTIFICAT DE MOSTENITOR doar pe ceea ce era consemnat in DECIZIA DE ATRIBUIRE IN FOLOSINTA si pentru imobilul construit pe acest teren, in baza unei AUTORIZATII EXECUTARE LUCRARI.
- In 1980-1981, (inainte de decesul tatalui), fara autorizatie de constructie, se construiesc doua cladiri, un garaj si o alta cladire, micuta, una dintre ele pe terenul care, practic, este „peste” cei 185 mp.
- In 1990, de la primarie se elibereaza DECIZIE DE ATRIBUIRE IN PROPRIETATE teren de 185 mp, conform DECIZIEI DE ATRIBUIRE IN FOLOSINTA anterioare, pe numele ambilor parinti (inclusiv al celui decedat!!!), fara a se lua in calcul CERTIFICATUL DE MOSTENITOR survenit intre timp.
Rezulta ca, pe acel teren in plus si cu o constructie pe el, nu exista acte. Precizez ca nu avem decat o schita cadastrala, care nu a fost insa inregistrata la cartea funciara, tocmai pentru ca exista aceste probleme. Cu multi ani in urma, se inregistrau si situatii de acest tip, dar in ultimii ani, nu se mai poate.
Am crezut ca se poate rezolva prin uzucapiune, dar un avocat consultat ne-a spus ca nu se poate uzucapa impotriva statului, desi parintii mei nu au intrat in acel lot prin voia lor si nici nu au stabilit ei dimensiunile. Au existat ingineri care au facut alocarile la fata locului si reprezentanti care au facut si receptia lucrarilor. Probabil ca, in acte, era altfel decat in realitate ori pentru ca, potrivit legilor de atunci, in acea vreme nu se putea aloca mai mult teren in folosinta, dar in realitate nu se putea proceda astfel, ori in planul de urbanism pentru zona respectiva erau alocati 185 mp pentru fiecare lot (egalitarist si nu suprafete mari, burgheze), dar pe teren situatia s-a schimbat, din cauza unor erori umane sau pentru ca planul nu putea fi respectat (dar acest lucru nu a fost consemnat, deoarece asa se proceda atunci, greselile nu se recunosteau scriptic).
Pentru cele de mai sus, va rog sa imi oferiti macar o sugestie pentru rezolvare.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2016
Morgiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Morgiana , utilizator 10:00, 6 Mai 2016
Morgiana a scris:

Buna ziua,


Am crezut ca se poate rezolva prin uzucapiune, dar un avocat consultat ne-a spus ca nu se poate uzucapa impotriva statului



Partial adevarat. Daca terenul este proprietatea privata a staului (si nu publica) poate fi uzucapat.

Revenind la problema dvs, indiferent ca terenul este proprietatea publica sau privata a statului, puteti incerca sa vorbilti cu cei din primarie pentru a va da un drept de folosinta si pentru diferenta de teren. Daca nu vor, mergeti in instanta pentru uzucapiunea dreptului de superficie asupra terenului pe care sunt construite si anexele fara autorizatie.

mai jos o speta cat de cat asemanatoare

[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren romeoproiectare romeoproiectare Buna ziua ! Asi dori sa va descriu o situatie mai delicata cu privire la un teren astfel : In 07.01.2007 a cumparat prin contract notarial, suprafata de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie achizitiva pentru terenuri aflate in proprietatea statului vivbog vivbog Parintii mei au mostenit un o proprietate cu o suprafata de 3000m2. Bunicii au primit un teren de la Consiliul Popular, in anul 1959, cu o suprafata de 1000m2, ... (vezi toată discuția)