avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Copii dosar politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Copii dosar politie

Am avut calitatea de persoana cercetata intr-un dosar instrumentat de politie.Am aflat ca cineva a facut impotriva mea o plangere de forma: Daca faptele intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni.
Au fost luate mai multe declaratii ale martorilor,persoanelor asa-zis vatamate ,inclusiv mie-persoana acuzata.
Dupa o perioada de timp ,neprimind nicio hartie ,am mers la politie sa discut cu politistul despre stadiul dosarului.Am aflat ca a clasat dosarul si ca a trimis doar celui care a facut reclamatia un raspuns oficial.
Eu nu am primit nicio hartie despre finalizarea dosarului.
Doresc sa chem in judecata pe cel care mi-a inscenat faptyele pentru care am fost cercetat.
Pot obtine copii de pe tot dosarul-cercetarea propriu-zisa(declaratiile martorilor,raporturi expertiza ..etc)aflate in acest dosar??
Dosarul nu a mers catre parchet.A fost clasat si este la Politie.
Am depus o cerere in calitate de persoana cercetata si in baza legii liberului acces la informatiile publice(dosarul fiind clasat)catre Comandantul Politiei.
Au trecut 30 de zile si nu am primit raspuns.
Care este procedura legala pentru a putea studia si face copii de pe toate actele si declaratiile din acest dosar?
E greu sa ne intelegem asa, daca nici dvs nu ati inteles exact in ce calitate ati fost audiat.
Eu totusi cred ca ati fost audiat in calitate de martor, nu suspect, asta ar trebui dvs sa stiti in functie de drepturile care vi s-au adus la cunostinta.
Ca o parere, chiar daca ar fi avut calitatea de suspect, si daca in acest moment este incheiata urmarirea penala (si chiar procesul penal), nu i se va permite accesul la dosar (si cu atat mai putin sa fotocopieze documente).
Dle Trandafir, am fotocopiat zeci de dosare,chiar si dupa ce s-a dispus o solutie de netrimitere in judecata.
1) Vorbeam de incetarea procesului penal, nu de faptul ca s-a dispus solutie de netrimitere in judecata care poate fi atacata in termen si astfel procesul penal este considerat pe rol.

2) Nu contest ca ati facut ce spuneti sau experienta dvs. (ar fi si culmea), dar am expus o parere cu privire la un eventual refuz al organului de cercetare penala (poate ca nu v-au refuzat pentru ca nici nu stiau ca o pot face raportat la momentul in care v-au admis solicitarea, si intr-o inertie a practicii si autoritatii dvs. s-a intamplat ce spuneti)

3) Ca sa revenim la lege, care este, va rog frumos, temeiul prin care solicitati dvs. dosarul dupa incheierea procesului penal? Multumesc.
Banuiesc ca va referiti la dosarele in care s-au epuizat si caile specifice de atac si apreciati ca nu mai suntem in procesul penal pentru a fi incident art. 94 c.p.p.
Sa stiti ca in vederea exercitarii dreptului la apararea nu mi s-a ingradit niciodata accesul, am motivat cererea si am aratat interesul legitim pe care il urmaresc.
Sunt dispozitii in acest sens in ROI al Parchetelor in ceea ce priveste consultarea dosarelor.

ARTICOLUL 161
Eliberarea şi consultarea documentelor

(1) Eliberarea de dosare şi de documente din dosarele arhivate, obţinerea de copii ale acestor documente, precum şi consultarea lor se realizează numai pe baza aprobării scrise a conducătorului unităţii care deţine arhiva.
(2) Consultarea documentelor depozitate în arhiva generală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, eliberarea acestora, precum şi obţinerea de copii se fac cu aprobarea procurorului şef al Secţiei de resurse umane şi documentare. În cazul în care consultarea nu este permisă, solicitantul poate face plângere la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(3) La cererea persoanelor îndreptăţite conducătorul parchetului, respectiv procurorul şef al Secţiei de resurse umane şi documentare, poate aproba restituirea către acestea de documente din arhivă sau poate dispune încredinţarea de documente altor organe ale statului sau altor parchete. Documentul restituit sau încredinţat se înlocuieşte în arhivă cu o copie conformă.
(4) Eliberarea documentelor originale se consemnează în Registrul de depozit (R-35).
(5) Toate consultările lucrărilor din arhivă, precum şi eliberarea de copii se evidenţiază într-un registru ţinut prin grija grefierului arhivar. Acest registru va fi cuprins în inventar şi va avea termen de păstrare permanent.

Alte discuții în legătură

Propunere renuntare la urmarirea penala Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Buna ziua ! Intr-un dosar penal , in care am calitatea de parte vatamata , organele de cercetare penala au trimis ieri la Parchet dosarul , alaturi de ... (vezi toată discuția)
Martor suspect.dreptul avocatului martorului de a depune cereri in faza de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti,avocatul martorului suspect are dreptul de a-si apara clientul care are calitatea de martor dar este suspectat in mod evident ca a comis ... (vezi toată discuția)
Ordonante emise de org judiciar cercetare penala mary6 mary6 Buna ziua.Daca o plangere penala pt infractiunile de furt,amenintare,abuz de incredere,a fost respinsa de parchet de doua ori prin ordonanta in temeiul art ... (vezi toată discuția)