avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz

Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de preaviz, am vorbit cu el si a zis ca el nu doreste sa mai stea, acesta lucreaza intr-o tara straina si beneficiaza de diurna.Nu am aprobat demisia si am fost sfatuita sa ii fac convocare pe motiv ca lipseste in perioada preavizului plus o decizie de imputare pe suma care ar trebui sa o scad pentru cele 20 de zile de preaviz. Va rog sa imi spuneti daca acest lucru este legal si cum sa procedez.Multumesc
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2016
DENISA021, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:44, 26 Septembrie 2020
S-a pus problema in felul urmator, daca de exemplu un salariat lucreaza din data de 01.04-20.04 si din data de 21.04 isi prezinta demisia cu preaviz dar el nu se prezinta la munca, vor sa ii scad acele 20 de zile din bani pe care ar trebui sa ii dau in perioada in care a lucrat.
Nu are cum sa-i retina banii pe zilele lucrate.

Daca vorbim despre o demisie cu preaviz atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz :
- atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

sau

- este pontat absent , iar c.i.m. va inceta in baza art.81 alin.7 C.mun. - demisie - la expirarea termenului de preaviz.
Angajatorul nu este obligat nici sa-i suspende c.i.m. pentru absente nemotivate si nici sa-l cerceteze disciplinar pentru o astfel de situatie.
Ar fi bine sa-i dati decizia pe art.87/(7) - renuntarea angajatorului la termenul de preaviz - sa nu gaseasca ceva interesant si sa prezinte demisia in baza art 81 aliniat (8) ca se lasa cu controale .
Oricum ,daca ar fi preaviz de 20 de zile ,in cazul prezentat ar trebui sa-l platiti 40 de zile si sa-i retineti banii pe 20 .
mottofreee a scris:

Ar fi bine sa-i dati decizia pe art.87/(7) - renuntarea angajatorului la termenul de preaviz - ...
...

Nu exista art.87 alin.7 in Codul Muncii.
Rectific - 81/(7) .

Alte discuții în legătură

Sustragere din salar pentru lipsa la inventar adina_89 adina_89 Buna ziua. Suntem intr-o situatie confuza si nu stim daca se procedeaza corect sau nu. Am dori sa stim daca angajatorul are dreptul sa ne traga bani din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ripperu ripperu sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)