avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recurs in casatie impotriva judecatorului de camera ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

recurs in casatie impotriva judecatorului de camera preliminara?

Se poate exercita recurs in casatie impotriva solutiei de respingere a plangerii, art. 340 CPP?

Ar fi 2 aspecte care nu-mi sunt evidente privind admisibilitatea:

(art. 434 alin. 1) Hotararea atacata cu recurs în casaţie este pronunţata de Curtea de Apel, ca instanţa de control judiciar, in sensul ca in procedura art. 340, exercita controlul judiciar asupra solutiei procurorului, nu asupra unei solutii a instantei de fond.

(art. 438 alin. 1 pct. 8 C.pr.pen) 'în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal'
se aplica si la clasare... sau doar achitarii??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:31, 3 Mai 2016
Competenta a rămas asa.
Oricum au făcut pilaf cu noile modificări.

Cred ca un singur recurs în casație a fost admis și acela a fost declarat de parchet.
Adică doar unul în atâția ani...

patrascu razvan a scris:

Nu stiu ce ati inteles dvs, dar CA judeca apelurile impotriva hotararilor penale pronuntate in prima instanta de judecatorii si tribunale.

Am sa testez eu in practica teoria, dar nu va pot spune care instanta :) Dupa cum sunt judecatorii de aici e posibil sa obtin o solutie in apel de la tribunal dupa ce depun apelul la judecatorie. Va anunt daca tin minte :)
CAPITOLUL II
Competenţa organelor judiciare

SECŢIUNEA 1
Competenţa funcţională, după materie şi după calitatea persoanei a instanţelor judecătoreşti

ART. 35
Competenţa judecătoriei
(1) Judecătoria judecă în primă instanţă toate infracţiunile, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe.
(2) Judecătoria soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
ART. 36
Competenţa tribunalului
(1) Tribunalul judecă în primă instanţă:
#M2
a) infracţiunile prevăzute de Codul penal la art. 188 - 191, art. 209 - 211, art. 254, 263, 282, art. 289 - 294, art. 303, 304, 306, 307, 309, 345, 346, 354 şi art. 360 - 367;
b) infracţiunile săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane;
#B
c) infracţiunile cu privire la care urmărirea penală a fost efectuată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau Direcţia Naţională Anticorupţie, dacă nu sunt date prin lege în competenţa altor instanţe ierarhic superioare;
#M2
c^1) infracţiunile de spălare a banilor şi infracţiunile de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare;
#B
d) alte infracţiuni date prin lege în competenţa sa.
(2) Tribunalul soluţionează conflictele de competenţă ivite între judecătoriile din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorie în cazurile prevăzute de lege.
(3) Tribunalul soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
ART. 37
Competenţa tribunalului militar
(1) Tribunalul militar judecă în primă instanţă toate infracţiunile comise de militari până la gradul de colonel inclusiv, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe.
(2) Tribunalul militar soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
ART. 38
Competenţa curţii de apel
(1) Curtea de apel judecă în primă instanţă:
a) infracţiunile prevăzute de Codul penal la art. 394 - 397, 399 - 412 şi 438 - 445;
b) infracţiunile privind securitatea naţională a României, prevăzute în legi speciale;
c) infracţiunile săvârşite de judecătorii de la judecătorii, tribunale şi de procurorii de la parchetele care funcţionează pe lângă aceste instanţe;
#M2
d) infracţiunile săvârşite de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, de controlorii financiari ai Curţii de Conturi, precum şi auditori publici externi;
e) infracţiunile săvârşite de şefii cultelor religioase organizate în condiţiile legii şi de ceilalţi membri ai înaltului cler, care au cel puţin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia;
f) infracţiunile săvârşite de magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi Curtea Militară de Apel, precum şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe;
g) infracţiunile săvârşite de membrii Curţii de Conturi, de preşedintele Consiliului Legislativ, de Avocatul Poporului, de adjuncţii Avocatului Poporului şi de chestori;
h) cererile de strămutare, în cazurile prevăzute de lege.
#B
(2) Curtea de apel judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de judecătorii şi de tribunale.
(3) Curtea de apel soluţionează conflictele de competenţă ivite între instanţele din circumscripţia sa, altele decât cele prevăzute la art. 36 alin. (2), precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în cazurile prevăzute de lege.
(4) Curtea de apel soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
ART. 39
Competenţa curţii militare de apel
(1) Curtea militară de apel judecă în primă instanţă:
a) infracţiunile prevăzute de Codul penal la art. 394 - 397, 399 - 412 şi 438 - 445, săvârşite de militari;
b) infracţiunile privind securitatea naţională a României, prevăzute în legi speciale, săvârşite de militari;
c) infracţiunile săvârşite de judecătorii tribunalelor militare şi de procurorii militari de la parchetele militare care funcţionează pe lângă aceste instanţe;
#M2
d) infracţiunile săvârşite de generali, mareşali şi amirali;
e) cererile de strămutare, în cazurile prevăzute de lege.
#B
(2) Curtea militară de apel judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate de tribunalele militare.
(3) Curtea militară de apel soluţionează conflictele de competenţă ivite între tribunalele militare din circumscripţia sa, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de acestea în cazurile prevăzute de lege.
(4) Curtea militară de apel soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.
ART. 40
Competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
#M2
(1) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în primă instanţă infracţiunile de înaltă trădare, infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituţionale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
#B
(2) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de curţile de apel, de curţile militare de apel şi de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursurile în casaţie împotriva hotărârilor penale definitive, precum şi recursurile în interesul legii.
#M2
(4) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă în cazurile în care este instanţa superioară comună instanţelor aflate în conflict, cazurile în care cursul justiţiei este întrerupt, cererile de strămutare în cazurile prevăzute de lege, precum şi contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de curţile de apel în cazurile prevăzute de lege.
#B
(5) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează şi alte cauze anume prevăzute de lege.

Legal aveti dreptate dar cum ziceam in practica la instantele locale se poate intampla orice - de exemplu aici se drogheaza oameni nevinovati prin obligarea la tratament medical... nu ma intrebati de ce. Nu e exclus sa fie satanisti :)
(2) Curtea de apel judecă apelurile împotriva hotărârilor penale pronunţate în primă instanţă de judecătorii şi de tribunale.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2016
eusaisapte, utilizator
Deci am inteles cum stateau lucrurile!
Recursul in casatie a fost inventat in VCPP.
Atunci era cum ziceam, ca Tribunalele judeca apelurile de la judecatorii, iar CA apelurile de la Tribunale.
Tribunalele judecand in prima instanta infractiunile serioase, iar judecatoriile gainariile.
De aceea, recursul in casatie era deschis doar infractiunilor serioase.

Cand capetele seci au schimbat codul, au modificat normele de competenta, insa nu au reglat si recursul in casatie, incat sa reflecte schimbarea :)

Acestea fiind spuse, ramane in picioare rationamentul meu pt care recursul in castie declarat impotriva JCP... e admisibil cf. acestei norme... interpretate teleologic si istoric, ca mai sus!
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2016
aidu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine judeca calea de atac oltul oltul conform noului cod penal este o singura cale de atac....intr un dosar de inselaciune care este calea de atac? apelul? si cine judeca? tribunalul sau curtea de ... (vezi toată discuția)
Curtea de casație și justiție bucurești ce rol are? Întreb, ... Antoninatrotea Antoninatrotea Curtea de casație și justiție București ce rol are? Întreb, pentru ca după ce am obținut o hotărâre definitiva la Curtea de apel Craiova, s a făcut ... (vezi toată discuția)
Diferenta apel si rcurs sperantagabi sperantagabi care este diferenta intre apel si recurs,unde se judeca apelul de cine ,si unde se judca rtecursul si cine il judeca ,cdica tot acael judecator Va multumesc! (vezi toată discuția)