avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar auto
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar auto

Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o parere? Acum 2 ani mi-am vandut masina dacia solenza unui domn din Curtea de Arges, am facut contract de vanzare-cumparare mi-am scos masina de la impozit, ulterior am aflat ca el a vandut masina mai departe unui domn din Alexandria care m-a cautat zilele trecute deoarece a fost oprit de politie care i-a anulat certificatul masinii deoarece era deteriorat, acum acest domn din Alexandria si-a platit amenda dar are nevoie de mine ca proprietar al masinii sa isi poata baga dosarul pentru a i se elibera un alt certificat, intrebarea mea este daca este legal sau cum zice cel care are acum masina daca pot sa il ajut? Eu ce riscuri as avea? Daca imi puteti da un raspuns va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:09, 6 Mai 2016
stoicavasile a scris:

am facut aceasta propunere:


Propunerea dvsoastra va avea drept consecinta intocmirea de dosare penal pentru circulatie cu autovehicul neinmatriculat.

Exista a alta solutie mult mai simpla prin care cumparatorul poate fi obligat sa isi inmatriculeze vehiculul dar nu vi-o spun pentru ca o pot afla si autoritatile.:D
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
cyan, moderator
Si unele contraventii duc la radierea din circulatie ; intradevar textul trebuie complectat cu sintagma 'radiere pana la inmatricularea pe numele noului proprietar' .
De aceasta trebuie sa se ocupe insa alesi , probabil in noul cod e prevazut acest lucru .
Nu refaceti sub nici o forma certificatul de inmatriculare pe numele dvs din moment ce ati vandut masina ;e ca si cum eu,clopotar,m-as duce la parintele paroh sa-mi faca act de proprietate pe clopot deoarece manuiesc clopotul toata ziua .
Nu sunteti proprietarul masinii ,daca scoateti talon pe numele dvs comiteti o ilegalitate -numai propritarul poate scoate talon pe numele lui .
Eventualele amenzi de circulatie vor veni pe numele dvs( a celui inscris in talon) iar dvs le platiti sau demonstrati politiei ca nu erati la volan (cu hartii , vremea vorbelor a trecut) ; in cazul amenzilor privind rovinieta /RCA/ ITP si dvs sunteti de vina pt ca ati incredintat masina pt a fi condusa fara acte la zi .
Asa ca acel domn din Alexandria e domn care sa se vada cu sacii in caruta ;sa-si rezolve problema cum stie ,dvs ati vandut masina cum 2 ani ,nu va priveste .
"In primul rand era obligatia primului proprietar sa inmatriculeze masina in 30 de zile de la achizitionare...." = eronat, din pacate nu exista aceasta obligatie. Exista obligatia declararii achizitiei la organul FISCAL, nu si la cel RUTIER...de aici multele probleme de la noi

Propunerea dlui.stoicavasile este litera de lege in BG si nu s-a plans nimeni din tara vecina de existenta dosarelor penale ... pur si simplu acolo asa functioneaza... vanzarea / cumpararea SI radierea / inmatricularea la Pol Rutiera !

SI intr-adevar NU aveti nici o obligatie fata de nici unul din cumparatori ... ati primit banii / ati predat masina celui care v-a dat banii. Punct.
CatalinCD a scris:

nu exista aceasta obligatie. Exista obligatia declararii achizitiei la organul FISCAL, nu si la cel RUTIER...de aici multele probleme de la noi


Complet eronat!;)

Urmariti in cuprinsul art. 11 de cate ori se repeta "autoritatile competente", eu nu le-am contorizat deoarece nu are rost.
Singurul loc unde se face referire si la fisc este la alin.(2) lit. a), in rest se intelege SRPCIV.

In cuprinsul alin. (10) se specifica mai decat clar ca proprietarul este obligat sa solicite inscrierea in certificatul de inmatriculare modificare datelor de identificare ale proprietarului

Fiscul nu este autoritatea competenta care sa inscrie in certificatul de inmatriculare modificarile datelor de identificare ale proprietarului, vezi acelasi alin. (10).

OUG195/2002

Art. 11. - (1) Proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie, conform prevederilor legale.

(2) Inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, si presupune urmatoarele operatiuni:
a) inscrierea in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;
b) transcrierea in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) se realizeaza pe baza datelor de identificare ale vehiculului si ale proprietarului si conditioneaza eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de inmatriculare atribuit si transcrierile necesare in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a vehiculului.

(4) In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

(8) Autoritatile competente sa realizeze operatiunile de inmatriculare a vehiculelor pot incasa de la solicitanti toate taxele si tarifele stabilite potrivit legii, aferente acestor operatiuni.

(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

q.e.d.
Eronat
NU "se intelege" SRPCIV, ... Dvs. doriti sa intelegeti asa, Eu nu ...
Si revin strict la "cele 30 zile":
va citez: Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Autoritatea competenta in domeniul dreptului de proprietate este Administratia Financiara, SRPCIV este alta autoritate ...
Dupa cele 30 zile, eu recunosc ca se mentioneaza si Radierea / Inmatricularea bla bla insa nu se mai face vorbire nici de 30 zile si nici de vreo sanctiune in caz ca nu !
Ca dovada sta faptul ca in situatia de mai sus singura masura luata impotriva Cunparatorului nr. 2 ( din Alexandria ) este doar ca s-a retinut talonul ( C. I. )... in rest ati auzit Dvs. sa fi patit ceva Cumparatorul nr. 1 ? ( caci cele 30 zile cred ca au trecut... )
Deci ? cum ramane Dna. Gina ?

Alte discuții în legătură

Intrebare talon auto si act vanzare-cumparare BordeianuGeorge BordeianuGeorge Buna seara, am cumparat o masina azi 21.12 2016 dar pe talon instrainat catre a fost trecuta data de 21.01.2017, daca ma opreste politia poate sa se lege de ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am o mașină în care am făcut contract vanzare ... Cristian1997 Cristian1997 Bună seară , am o mașină în care am făcut contract vanzare cumparare am inscriso ca bun la primarie pe numele meu dar nu am inmatriculato pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Mai este obligatorie inmatricularea unui autoturism? Florin14 Florin14 Doresc sa adresez o intrebare deoarece nu am gasit nici o lege,ordonanta,hotarare,etc care sa ma lamureasca.Am cumparat o masina inscrisa in Romania care are ... (vezi toată discuția)