avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar auto
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar auto

Buna ziua, daca ma puteti ajuta cu o parere? Acum 2 ani mi-am vandut masina dacia solenza unui domn din Curtea de Arges, am facut contract de vanzare-cumparare mi-am scos masina de la impozit, ulterior am aflat ca el a vandut masina mai departe unui domn din Alexandria care m-a cautat zilele trecute deoarece a fost oprit de politie care i-a anulat certificatul masinii deoarece era deteriorat, acum acest domn din Alexandria si-a platit amenda dar are nevoie de mine ca proprietar al masinii sa isi poata baga dosarul pentru a i se elibera un alt certificat, intrebarea mea este daca este legal sau cum zice cel care are acum masina daca pot sa il ajut? Eu ce riscuri as avea? Daca imi puteti da un raspuns va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:09, 6 Mai 2016
Domnu' terminator, va rog sa va pastrati ironiile pentru propriul consum.
Daca exista pareri contrare asta nu inseamna ca trebuie sa facem pe desteptii!:-/

Legea este clara, proprietarul este obligat sa solicite inscrierea in certificatul de inmatriculare modificarea datelor de identificare ale noului proprietar in termen de 30 de zile de la data la care a a intervenit modificarea.

Ca interpretam fiecare in mod personal prevederile legale, si asta este destul de clar.

Va rog sa ne luminati, care este in opinia dvs. autoritatea competenta mentionata la art. 11, alin. (10)?

Dna Gina.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
cyan, moderator
Va mai intreb o data ? si daca NU, ce se intampla ? tot refuzati sa raspundeti!
In ceea ce priveste ironia consider ca exprimarea ERONAT va califica mai mult in categoria "facut pe desteptul" ! probabil din motive de rating pe site ...
Va mai povestesc inca o situatie reala:
EU ( desteptul... ) am cumparat in Aug 2015 un auto. PT ( prop din talon ) vinde in Mar 2015 catre I1 ( Intermediarul 1 ) ... I1 catre I2 ... I2 catre I3 si I3 catre mine in Aug 2015.
Toti cei de mai sus declara la Adm. Fin ( Autoritatea Competenta !!! ) in 30 zile ca au devenit proprietari, dar nici unul din ei nu face NIMIC in ceea ce priveste Radierea Inmatricularea
Culmea, ni eu nu respect cele 30 zile, ajungand la SRPCIV dupa acest termen ( nu mi-a iesit Adeverinta ANAF in timp util ) La ghiseul SRPCIV prezint tot dosarul inclusiv 4 Certificate Fiscale; angajatul imi retine numai ultimul "fiscal" de la I3 catre mine, restul nu il interesesaza... Acum e mai clar ?
Nci unul din cumparatorii succesivi nu a radiat / inmatriculat auto in termenul mentionat obsesiv de catre Dvs. SI nimeni nu a suferit vreo sanctiune ( pt. ca exprimarea din Lege este vaga, dovada ca doi cetateni percep diferit notiunea de Autoritate Competenta )
In principiu, o Lege care are exprimari neclare sau / si nu prevede si sanctiuni este relativa ( ca sa folosesc un termen elegant )
Zi luminata va doresc.
Aveti dreptate, din cate cunosc ratingul creste utilizand cuvinte cheie!

(2) Inmatricularea vehiculelor este continua, (...) si presupune urmatoarele operatiuni:
a) inscrierea in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;
b) transcrierea in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) (...) conditioneaza eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de inmatriculare atribuit si transcrierile necesare in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a vehiculului.

In priceperea mea, lasand la o parte termenul de 30 de zile, o masina trebuie sa fie "inscrisa" si "transcrisa" pentru a putea trece de la un proprietar la altul.
Discutam de transfer de proprietate intre persoane fizice.

Faptul ca functionarul DRPCIV va retine doar ultimul fiscal pentru inmatriculare fara a verifica cine este inregistrat in certificatul de inmatriculare demonstreaza ca acesta comite o ilegalitate.

Pe talonul masinii este X iar pe certificatul fiscal este Y! O fi corect, n-o fi? Parerea mea este ca nu.

eronat, eronat . (cu cat mi-o fi crescut ratingul?):rolleyes:
Codul Rutier in ceea ce priveste inmatricularea unui autovehicol vandu sh este facut asa cum au vrut samsarii de masini si promovat de prietenii lor din parlament.Samsarii cunosc foarte bine lacunele si portitele legii de aia vand si cumpara fara nici o opreliste legala bagand oameni cinstiti in tot felul de buclucuri.
a. o masina trebuie sa fie "inscrisa" si "transcrisa" pentru a putea trece de la un proprietar la altul. Discutam de transfer de proprietate intre persoane fizice. = PERFECT de acord, asta se face la Adm. Financiara.
b. Pe talonul masinii este X iar pe certificatul fiscal este Y! O fi corect, n-o fi? = DA... deocamdata e corect.
Legal cumparatorului ii e frica de Adm. Financiara unde acolo ia amenda daca nu declara bunul ( auto, casa, teren, yacht... ) in 30 zile !
Referitor la SRPCIV nu este statutat nimic obligatoriu intr-un termen de X zile, deoarece eu cumpar auto de la Dvs. , dar NU voi circula pe drum public, deci nu ma poate obliga nimeni sa il inmatriculez ( in pofida a ceea ce scrie acolo despre Inmatricularea care TREBUIE sa fie continua ! de ce ? ...si iar daca NU, ce ? )
Ipoteza: cumpar un ARO 244 de la Dvs. Amandoi mergem in 30 zile la Fisc ( Dvs. radiati, eu il declar spre luare in evidenta ) Ajung la munte pe pasunea mea ( 50 ha ... ) unde fugaresc oile cu ARO. NU sunt pe drum public, sunt in curte la mine ! Spuneti Dvs. ce sanctiuni pot primi ?!

Alte discuții în legătură

Intrebare talon auto si act vanzare-cumparare BordeianuGeorge BordeianuGeorge Buna seara, am cumparat o masina azi 21.12 2016 dar pe talon instrainat catre a fost trecuta data de 21.01.2017, daca ma opreste politia poate sa se lege de ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am o mașină în care am făcut contract vanzare ... Cristian1997 Cristian1997 Bună seară , am o mașină în care am făcut contract vanzare cumparare am inscriso ca bun la primarie pe numele meu dar nu am inmatriculato pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Mai este obligatorie inmatricularea unui autoturism? Florin14 Florin14 Doresc sa adresez o intrebare deoarece nu am gasit nici o lege,ordonanta,hotarare,etc care sa ma lamureasca.Am cumparat o masina inscrisa in Romania care are ... (vezi toată discuția)