avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... urgentarea procedurii de stabilire a daunelor unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

urgentarea procedurii de stabilire a daunelor unui autotorurism

Acum 2 saptamani am fost victima unui accident rutier din care a rezultat mai mult de 38 de parti avariate (inclusiv airbag-uri) ceea ce ar putea insemna dauna totala avand in vedere ca autoturismul are o vechime de 10 ani. In urma socului suferit am chemat la fata locului politia si ambulanta pentru a-mi lua tensiunea si a constata accidentul. In urma procesului verbal intocmit de agentul constatator reiese ca celalalt sofer este vinovat de producerea accidentului intru-cat a intrat in intersectie de pe un drum fara prioritate fara sa se asigure. Soferul vinovat a refuzat sa semneze procesul verbal intocmit la politie si de asemenea nu s-a prezentat la asigurator pentru stabilirea daunelor. Cum pot urgenta solutionarea dosarului de la asigurator daca domnul care a produs accidentul refuza in continuare sa coopereze atat cu politia cat si cu societatea de asigurari?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:35, 7 Mai 2016
Asiguratorul partii vinovate este obligat sa deschida dosarul de dauna in baza procesului verbal de constatare intocmit de politie indiferent daca aveti sau nu asigurarea RCA-ul vinovatului.

HG 1391-RAOUG 195
Art. 180. – (1) În cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr.1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, (...); indicarea societatii de asigurari, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale;

Agentul constatator nu a consemnat in PV contraventie asiguratorul vinovatului ?
Aveti varianta sa executati reparatiile prin asiguratorul dv ,care ulterior se va indrepta cu actiune in regres impotriva asiguratorului partii vinovate

Va multumesc pentru raspuns.
Agentul constatator a specificat in pvsc asiguratorul contravenientului si am deschis dosar deja la asigurator...dar in cazul in care asiguratorul este acelasi, nu pot efectua reparatiile ca mai apoi sa se actioneze singur in regres ma gandesc. Plus ca am impresia ca este cam dauna totala dupa cum si-au exprimat chiar ei, cei de la asigurari, pararea, de genul "ii punem cruce"...sa inteleg ca acum totul depinde de asigurator si de procedurile lor interne?. Pot face ceva sa nu astept chiar termenul maxim de 90 de zile, pentru ca as cam avea nevoie de masina si ma gandeam sa vand epava si sa obtin un tichet rabla, dar nu cred ca este posibil pana nu termina asiguratorul cu dosarul.
Asiguratorul este obligat sa deschida dosar de dauna si sa constate avariile suferite de autoturism. Cu aceasta ocazie inspectorul de daune trebuie sa intocmeasca un proces verbal de constatare a avariilor si sa faca fotografii ale pieselor avariate.
In cazul desgabubirilor platite pe baza asigurarilor RCA nu se pune problema actiunii de regres.
Avand in vedere ca asiguratorul nu poate instrumenta dosarul de dauna din cauza persoanei vinovate de producerea accidentului va puteti indrepta impotriva lui printr-o actiune civila de pretentii prin care solicitati ca respectiva persoana sa fie obligata la plata contravalorii daunei produse in urma accidentului. Incercati rezolvarea litigiului cu ajutorul unui mediator autorizat. In urma sedintei de mediere incheiati un proces verbal de mediere in care sa se consemneze rezultatele medierii.
Recomand sa nu reparati autoturismul pana cand nu este clara calea de rezolvare a platii despagubirii.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident ... fara stabilirea vinovatului! puturos puturos Buna ziua! Am avut un accident in data de 8 Martie destul de stupid. Stationam in afara carosabilului, asteptand sa patrund pe o strada principala. Din partea ... (vezi toată discuția)
Paguba accident masina/bicicleta b.selaru b.selaru Buna seara, as dori sa va adresez si eu o intrebare legata de demersul unui proces de constatare amiabila in caz de accident. In Noiembrie 2016 am zgariat din ... (vezi toată discuția)
Accident auto - proprietarul nu este de acord cu despagubirea. ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua Fiind implicat intr-un accident auto ca parte pagubita am completat constatul amiabil cu soferul vinovat (acesta recunoscandu-si ... (vezi toată discuția)