avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... refuz semnare instructaj periodic si testare protectia ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

refuz semnare instructaj periodic si testare protectia muncii

Am pierdut un proces cu o contabila pe care am concediat-o instanta apreciind k e prea dura masura si a dispus reintegrarea pe functia detinuta. Respectiva persoana s-a prezentat la birou si i am pus la dispozitie 8 ore sa citeasca si sa isi insuseasca intructajul general la locul de munca , in prima faza a inceput sa studieze iar a doua zi cand i am spus de testare a refuzat vehement sa o faca nici nu a vrut sa semneze fisa de securitate in munca afirmand ca ea este reintegrata si nu reangajata! ok normele de aplicare a legii protectiei muncii prevad clar ca o persoana care a lipsit fizic mai mult de 30 de zile nu poate fi admisa la lucru fara respectivul instructaj! ce sfaturi imi dati atata timp cat ea refuza , ce masuri pot lua?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
thunderwolf, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:57, 6 Mai 2016
Persoana a fost reintegrata pe acelasi loc de munca, in aceeasi functie, incepand cu data la care a fost concediata. Practic nu are pauza in CIM si va fi retribuita pe perioada cat a fost concediata.
Pentru cazul prezentat sunt aplicabile prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
- Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/ sau postului de lucru.
(2.1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
Art. 98. - Instruirea periodica se face suplimentar celei programate in urmatoarele cazuri:
a) cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
b) cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale
locului de munca si/sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau
aparitiei de noi riscuri in unitate;
c) la reluarea activitatii dupa accident de munca;
d) la executarea unor lucrari speciale;
e) la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
g) la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
Art. 99. - Durata instruirii periodice prevazute la art. 98 nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste in instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de protectie si prevenire; sau
d) serviciul extern de protectie si prevenire.
Cum reintegrarea s-a facut prin hotarare judecatoreasca incepand cu data concedierii, pe acelasi loc de munca, in aceeasi functie, iar persona este contabil, se face instruirea periodica timp de 8 ore prin aplicarea intervalului de timp mentionat la art.96 al.(3)
Daca pentru economist/ contabil ati stabilit prin Instructiunile proprii, o perioada mai mica de 12 luni pentru instruirea periodica, respectati acea perioada.
Lipsind mai mult de 30 de zile din firma (motivul nu este mentionat in legislatie) puteti sa faceti instruirea periodica suplimentara, in sensul ca puteti sa nu respectati intervalul de 12 luni.
Dvs. mentionati ca ii faceti instructajul general la locul de munca (!?) si o testare. Nu este cazul de asa ceva si nu aceasta este formularea legala.
Testare ii puteti da daca a fost stabilita prin decizia angajatorului, testarea anuala a intregului personal si respectiva persoana a lipsit (nu este mentionat in lege motivul).
Persoana trebuie sa semneze doar pentru instruirea periodica (atentie, doar pentru tematica de instruire mentionata in programul anual, aprobat de catre angajator).
Se pare ca persoana respectiva a citit legea cu atentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructaj periodic efectuat in zile libere? Tudor Maria Tudor Maria Doresc sa mi se explice daca este legal ca instructajul sa fie facut in afara programului de munca . Mentionez ca lucrez in ture a cate 12 ore, mai exact doua ... (vezi toată discuția)
Instrucțiuni periodice ssm GabsStoica GabsStoica Bună ziua, Lucrez într-o instituție publică și sunt la început de drum ca și inspector pe SSM. Cred că îmi va lua mult timp să invăț ținând cont ... (vezi toată discuția)
Cand si cat de des se face instructajul ssm si psi anicai_alin anicai_alin Sunt angajat la un S.A. incadrat ca tehnician electro-mecanic(sau tehnician mentenanta) Interventiile mele asupra utilajelor sunt atat la echipamentul ... (vezi toată discuția)