avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legalitate poprire indemnizatie concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legalitate poprire indemnizatie concediu paternal


Buna ziua,

Venitul pentru perioada concediului paternal se numeste : indemnizaţie pentru concediul paternal plătit.

In acest caz, angajatorul este obligat sa retina si sa vireze catre executor 1/3 sau 1/2 (dupa caz), din acest venit ( indemnizatie )?

Angajatorul motiveaza : "consideram indemnizatie de concediu pentru angajat" si trebuie supusa propririi.

Este propribil acest venit sau nu este?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 6 Mai 2016
1. Art.728 la care va referiti dvs are urmatorul continut :
(1) Bunurile mobile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exercitiului unei profesii autorizate nu pot fi urmarite decat de catre creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu exercitarea profesiei respective. Daca bunurile nu sunt afectate unui patrimoniu profesional individual, insa servesc la exercitarea ocupatiei sau profesiei debitorului persoana fizica, pot fi supuse urmaririi silite numai daca nu exista alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.

(2) Daca debitorul se ocupa cu agricultura, nu vor fi urmarite, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept real de garantie sau un privilegiu pentru garantarea creantei.

Prin urmare, nu mai faceti referire la acest articol din C.proc.civ. care a fost Republicat in temeiul art. XIV din Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 753 din 16 octombrie 2014, dandu-se textelor o noua numerotare.

2. Legea 210/1999
art.2
...
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

3. Codul Fiscal
art.76
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.
....

4. Art.729 C.proc.civ
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
...

5. Coroborand toate aceste texte delege, reiese ca indemnizatia acordata pentru concediul paternale ste supusa executarii silite.
complex raspuns si va multumesc, insa...

1. art. 76
spune clar..."indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor."

nu generalizeaza indemnizatiile.

2. Art.729 C.proc.civ
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

aici vorbim doar de salarii si venituri periodice...precum si alte sume ce se platesc periodic.


Aici este dilema mea: salariu nu este, indemnizatie pentru incapacitate nu este, alte venituri periodice nu sunt...?! De ce sa poata fi proprita indemnizatia pentru concediu paternal?

Ma ajutati?
Uitati-va la art.76 din Codul Fiscal la ce este bolduit , intrucat este se incadreaaza in situatia dvs.

In categoria veniturilor din salarii intra veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu inclusiv tichete roxana69 roxana69 Am o intrebare : Daca tichetele de masa sunt considerate venituri salariale (cf. Codului Fiscal -art.76) atunci valoarea lor poate fi supusa popririi? Codul ... (vezi toată discuția)
Poprire ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am salariul minim pe economie si am 4 popriri,ce suma imi va fi oprita?cum se calculeaza?multumesc (vezi toată discuția)
Poprire pe plata concediului medical maria1230 maria1230 Mama mea a lucrat luna trecuta de la data de 01.04 pana la 11.04 din data de 12.04 a intrat in concediu medical ea fiind internata de urgenta in spital.De la ... (vezi toată discuția)