avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eligibilitate Prima Casa 2016
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eligibilitate Prima Casa 2016

In 2014 am contractat impreuna cu sotia un Credit ipotecar Prima Casa VI, eu fiind titularul acestui credit.

In 2015 am divortat si acum am dori sa facem partajul si fostia sotie sa preia creditul Prima Casa.

As vrea sa stiu daca dupa ce incheiem aceste formalitati voi putea beneficia de programul Prima Casa 2016, sub rezerva celorlalte criterii de eligibilitate (varsta pana in 35 ani, grad indatorare, etc).
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:59, 11 Mai 2016
Mi s-a raspuns in scris, pe e-mail. Ar trebui sa le fac o solicitare oficiala, scrisa, pe hartie?
Daca exista datele de identificare ale ofiterului de credit si ale bancii nu ar trebui sa le mai solicitati si in scris dar daca nu este justificat temeinic raspunsul, in sensul ca nu este specificat clar temeiul legal sau prevederea din lege care sa va restrictioneze accesul la un alt credit, parerea mea este sa reveniti cu solicitarea de clarificari la raspunsul pe care l-ati primit.
Asa cum v-am spus, atata timp cat in declaratie nu se mentioneaza sintagma "nu am detinut" ci "nu detin", parerea mea este ca o persoana poate divorta de 10 ori si sa faca partaj ca apoi sa obtina alte 10 credite PC, bineinteles daca indeplineste si restul de criterii de eligibilitate.
Si totusi.. e prima casa, nu a 7-a casa. Pana acum ceva vreme, nu ati fi putut accesa alta, acum aveti posibiliatea dupa partaj, cu conditia sa nu mai fiti coplatitor la creditul initial.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2015 dispune ca cei care au o locuinta obtinuta prin program pot cumpara sau construi una noua doar daca aceasta are o suprafata utila mai mare sau daca este mai scumpa.
www.avocatnet.ro/content/art...
Sa luam pe rand cele 4 conditii (din OUG 2/2015) pe care trebuie sa le indeplineasca cumulativ o persoana pentru accesarea unui nou credit prin programul PC si situatia utilizatorui, divortat, cu partaj si transferarea creditului catre codebitor.

1. noua locuinta sa aiba o Su mai mare- sau o valoarea mai mare
2. locuinta achizitionata sa fie instrainata prin v/c
3. creditul sa fie lichidat
4. declaratie pe proprie raspundere

1. noua locuinta sa aiba o Su mai mare sau o valoare mai mare - poate sa gaseasca o locuinta cu o Su mai mare cu 1 mp sau 1 cmp decat cea initiala - conditie indeplinita

2. locuinta achizitionata sa fie instraina prin v/c - o poate instraina prin contract de v/c catre ex-sotie (in OUG 2/2015 nu se restrictioneaza cumparatorul, o poate vinde inclusiv catre alti beneficiari ai programului PC sau catre codebitor, nu se mai limiteaza perioada de instrainare asa cum este prevazut in OUG 60/2009 - 5 ani) si preluarea contractului de credit- conditie indeplinita

3. creditul sa fie lichidat - se lichideaza prin preluarea creditului de catre ex-sotie - conditie care se indeplineste.

Aici pot exista interpretari in sensul ca prin "lichidat" banca poate interpreta ca creditul trebuie lichidat prin rambursarea integrala dar "lichidarea" poate fi facuta si prin "preluarea" creditului de catre o alta persoana (parerea mea!).

Nu sunt jurist si nici nu am studii in drept sau economice, asa ca interpretez cum ma duce capul!:)

Poate cineva mai competent sa posteze definitia bancara a termenului "lichidare credit" si daca acolo se defineste numai prin "rambursare integrala" ar fi singura conditie pe care nu o indeplineste userul ptr obtinerea unui nou credit, in rest le indeplineste pe toate!
Tot o parere personala este! :sorry:

Atat in OUG 60/2009 cat si in OUG 2/2015 nu se defineste sintagma "lichidarea creditului" asa ca "acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem"!

OUG 2/2015
OUG 60/2009
[ link extern ]

4. declaratia pe proprie raspundere - o poate da deoarece indeplineste restul de criterii - conditie indeplinita

Mai jos am citat din articolele publicate pe avocatnet.ro si am subliniat/boldat asa cum este si in cuprinsul articolelor.
Opinia mea este userul se poata incadra pentru obtinerea unui nou credit in conditiile relatate.

autor Alexandru Boiciuc
Actul normativ mentionat mai prevede: "la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului persoana fizica declara pe propria raspundere fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul Programului pe care urmeaza sa o instraineze cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte care va fi achizitionata sau construita in cadrul Programului, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita sau construita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m2 si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul Programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte care va fi achizitionata in cadrul Programului".

autor Elena Voinea
Mai exact, beneficiarul "Prima Casa" care detine o locuinta achizitionata sau construita in cadrul programului poate achizitiona sau construi o noua locuinta tot prin acest program, insa va trebui sa indeplineasca cumulativ patru conditii:

1. noua locuinta sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului;
2. locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte;
3. creditul acordat initial in cadrul programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte in cadrul programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul programului pentru dobandirea sau construirea noului imobil;
4. la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul programului persoana fizica declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 mp si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare- cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte

Nu stiu de unde ati dedus ca va contrazice cineva..
Lichidare credit inseamna ca sub o forma sau alta sa nu mai ai de platit vreun credit luat pt prima casa, nu e greu. Fie ca e achitat , fie ca e cedat.
Mai departe, ca si conditie e ca noua casa sa fie mai mare sau mai valoroasa.

Am de obiectat doar la aceasta afirmatie
si sa faca partaj ca apoi sa obtina alte 10 credite PC, bineinteles daca indeplineste si restul de criterii de eligibilitate.

Chiar daca ar ceda creditul viitoarelor foste neveste, la a 10-a casa ar trebui sa cumpere castelul Peles ca sa indeplineasca conditia de .. mai valoroasa sau mai mare.

Alte discuții în legătură

Nelamuriri credit prima casa corinacarstoiu corinacarstoiu Buna ziua, Vreau sa va solicit ajutorul in clarificarea urmatoarei situatii: detin un imobil in proprietate exclusiva, cu suprafata mai mica de 50 mp si am ... (vezi toată discuția)
Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa sotie cand sotul are imobil cu prima casa anamaria250 anamaria250 Buna ziua, intentionez sa achizitionez un imobil cu credit ipotecar. Sotul a achizitionat inainte de casatorie(2010) cu programul Prima Casa un apartament ... (vezi toată discuția)