avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Cursul de schimb şi piaţa ... RATA EURIBOR
Discuție deschisă în Cursul de schimb şi piaţa monetară

RATA EURIBOR

Buna ziua,

Este adevarat ca rata euribor este influentata de cresterea economica? Ca in conditii de crestere economica euribor creste?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Lelia Ionescu , Contabil 10:16, 13 August 2009
Dobanda EURIBOR este dobanda la care bancile sunt dispuse sa crediteze alte banci pe piata monetara interbancara denominata in euro.

Aceast dobanda poate fi influentata de mai multi factori precum: conditiile de lichiditate din piata, perceptia bancilor in legatura cu existenta unui risc sistemic (increderea pe care bancile o au unele in altele), politica monetara a BCE ului.

Primii doi factori pot varia pe termen scurt avand o anumita doza de volatilitate, ei avand un impact deteminant in perioada de varf a crizei financiare.

Politica BCE are un impact determinant si persistent in conditii normale si este menita sa asigure predictibilitatea si stabilitatea pietei. BCE actioneaza prin instrumente specifice precum dobanda de interventie sau operatiuni cu titluri de stat pentru reglarea nivelului cererii de lichiditati din piata. Ca pe orice alta piata, si pe piata monetara pretul, in cazul de fata nivelul dobanzii, este dat de raportul dintre cerere si oferta.

In conditiile unei incetiniri a cresterii economice, pentru stimularea consumului, BCE a actionat in ultima vreme in sensul stimularii accesului la lichiditati, printr-o reducere costanta a nivelului dobanzii.

Pe de alta parte, in conditiile unei cresteri economice insotite de cresterea riscului inflationist, BCE va actiona in sensul cresterii dobanzilor, pentru reducerea cererii de moneda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 50/2010 boogie boogie Am un credit \"nevoi personale\", in euro , cu dobanda variabila. Nivelul actual al dobanzii este de 11,25%. Dobanda initiala la incheierea contractului a fost ... (vezi toată discuția)
Credit persoana juridica- rescadentare Lilicaa Lilicaa buna ziua, Am un sold ramas la credit de 13.200 lei ron, de la o banca , pe persoana juridica, garantat cu gaj fara deposedare (o masina cu val. de ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata dobanda danimik danimik Buna ziua, In 2006 am contractat la o banca un credit de nevoi pesronale cu ipoteca, cu dobanda fixa. Cu toate acestea, in 2007 banca mi-a comunicat majorarea ... (vezi toată discuția)