avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Valorile alcoolemiei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Valorile alcoolemiei

Intrebare: care sunt valorile alcoolemiei permise si unde pot fi gasite?
Singura prevedere pe care am gasit-o este urmatoarea:" O concentraţie de până în 0,2 g/l alcool pur în sânge - aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerată infracțiune. Este interzisă însă conducerea unui autovehicul pe drumurile publice dacă ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o îmbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge. Această abatare se sancționează cu amendă prevăzută în clasă a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) plus cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani."
Intreb acest lucru deoarece unui prieten i s-a suspendat permisul, desi alcoolemia constatata cu etilotestul a fost de 0,13 mg/l alcool pur in aerul expirat, deci sub 0,15.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
adrianaispas, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrianaispas , utilizator 22:30, 3 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce ati gasit dvs nu are corespondent in lege, este o bazaconie.
Toleranta la alcool este 0, până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este contraventie, daca se depaseste se merge obligatoriu la recoltare si se intocmeste dosar penal.
Daca rezulta îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta este considerata infractiune si de regula se trimite in judecata.
Multumesc.
Imi puteti spune unde sunt cuprinse aceste reglemetari de care faceti vorbire?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In OUG 195/2002, HG 1391/2006 si C.P.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod rutier Ilieoelena Ilieoelena Este adevarat ca in noul cod rutier nu este infractiune alcoolemia sub 0,15mg\\l alcool pur in aerul expirat . Daca da as vrea sa stiu articolul , nr HG si ... (vezi toată discuția)
Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)
Alcoolemie Floryyyn Floryyyn Buna ziua.Am o mare rugaminte la dvs. Va rog sa-mi spuneti si mie ce as putea sa patesc daca am fost implicat intr-un accident rutier. Am lovit in spate o ... (vezi toată discuția)