avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Valorile alcoolemiei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Valorile alcoolemiei

Intrebare: care sunt valorile alcoolemiei permise si unde pot fi gasite?
Singura prevedere pe care am gasit-o este urmatoarea:" O concentraţie de până în 0,2 g/l alcool pur în sânge - aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerată infracțiune. Este interzisă însă conducerea unui autovehicul pe drumurile publice dacă ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o îmbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge. Această abatare se sancționează cu amendă prevăzută în clasă a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) plus cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani."
Intreb acest lucru deoarece unui prieten i s-a suspendat permisul, desi alcoolemia constatata cu etilotestul a fost de 0,13 mg/l alcool pur in aerul expirat, deci sub 0,15.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
adrianaispas, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrianaispas , utilizator 22:30, 3 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce ati gasit dvs nu are corespondent in lege, este o bazaconie.
Toleranta la alcool este 0, până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este contraventie, daca se depaseste se merge obligatoriu la recoltare si se intocmeste dosar penal.
Daca rezulta îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta este considerata infractiune si de regula se trimite in judecata.
Multumesc.
Imi puteti spune unde sunt cuprinse aceste reglemetari de care faceti vorbire?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In OUG 195/2002, HG 1391/2006 si C.P.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod rutier Ilieoelena Ilieoelena Este adevarat ca in noul cod rutier nu este infractiune alcoolemia sub 0,15mg\\l alcool pur in aerul expirat . Daca da as vrea sa stiu articolul , nr HG si ... (vezi toată discuția)
Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)
Alcoolemie Floryyyn Floryyyn Buna ziua.Am o mare rugaminte la dvs. Va rog sa-mi spuneti si mie ce as putea sa patesc daca am fost implicat intr-un accident rutier. Am lovit in spate o ... (vezi toată discuția)