La gradinita plateam mancarea pt ca statea copilul pana la ora 17:30. Nu plateam doamnele, serviciile. Spuneti ca la scoala nu platesc mancarea. Va intreb atunci: de dimineata si pana seara cand ajung eu acasa, ce fac cu copilul? El nu mananca?
Ce inseamna decent pt dv? 600 lei pe luna atfer school este decent? Si tineti cont va rog cate scoli ofera after school pana la ora 17:30, atunci cand eu termin serviciul?
Din pacate nu ne putem alege scolile dupa cum vrem, ci doar dupa cum suntem arondati.
Revin cu uniforma: trebuie sa poarte bluze albe. Ati avut copii? Avetii idee cum pastreaza ei bluzele albe? La gradi il immbracam cu ce aveam acasa. La scoala are si pictura, plus ca le murdareste de pix. Pantalonii i-a rupt in genunchi intr-o luna. I-am cusut, dar ii tot rupe, pt ca este copil. La fel s-a intamplat si cu pantalonii de trening. Revin: trebuie sa ii cumpar acelasi culori. Deci nu e mai usor de intretinut la gradi, unde il trimiteam si in pantaloni de casa sau orice culoare aveam prin casa.
Dna Alina, nu va mai justificati pentru ceea ce doriti sa intreprindeti. Numai cine are copii stie cat cresc nevoile acestora/ cuantumul cheltuielilor, etc. Adeverinta de la serviciu poate fi solicitata de instanta daca tatal copilului nu o prezinta la infatisare/infatisari, cu indicarea in cererea de chemare in judecata a denumirii societatii la care lucreaza&adresa (daca le cunoasteti).
D-na AvLil, nu doresc nici eu sa supar pe nimeni, chiar aveam idei diferite, eu spun ca incercam in mod civilizat (cel putin eu asa vreau sa cred) sa ne explirmam cu convingere punctele de vedere. Pt ca intr-adevar am mai avut discutii de genul ca acei copii proveniti din divorturi ar trebui sa lase pretentiile la o parte si sa se multumesca cu ce le pica.
Iar eu tocmai ca doresc, pe cat pot, sa le arat oamenilor, ca acesti copii, pe langa trauma pe care o sufera (lipsa fizica si afectiva, sprijinul parintelui care se indeparteaza), este injust si inuman sa ii lasam la o parte si sa nu cerem dreptul lor de 1/4 din venitul acelui parinte care a fost de acord sa apara pe lume acest copil.
Eu nu ii cumpar copilului meu tablete, dar nici nu pot sa-l tin deoparte de la activitatile clasei care costa niste bani in plus, sa nu ne fie rusine sa cerem de la tatal sau majorare pensiei, cand stim ca are de unde.
De ce ar trebui sa imi privez copilul meu de la activitati pe alti copii de aceeasi varsta le au, si aici nu vorbesc nici de lux, nici de costuri mari, doar pt ca tatal sau nu mai locuieste cu noi sau ca parintii sai sunt divortati?
Parintii mei au fost divortati si credeti-ma ca cunosc foarte bine aceste traume de care va vorbesc. Nu am trait in lux si nici nu cer ca al meu copil sa traiasca in lux. Dar daca stiu ca este dreptul sau legal si are de unde, ce tutore, ce om as fi daca nu as cere ce este legal al sau?
Pensia in suma fixa se indexeaza de drept din 3 in 3 luni, ceea ce cred ca nu s-a facut. Apoi o schimbare este- venitul tatalui si chiar daca nu s-au schimbat nevoile, s-a schimbat costul . Adica chiar daca acest copil trebuie sa cumpere un caiet el costa acum 3 ani 1 leu, acum o fi 1.3 lei.
Sa zicem ( desi nu e asa) ca aceste nevoi ale copilului insumau si acum 3 ani 100 de lei, iar tatal contribuia cu 25 de lei ca atat reprezenta patrimea raportata la venitul sau, iar mama ( poate cu salariul similar cu al tatalui in jur de 100)punea restul de 75 ca doar nu era sa trimita copilul descult sau l-o fi trimis, nu stim. Poate pt mama nu a contat ca depaseste patrimea din venitul sau , ori o fi muncit suplimentar pt un ban in plus. Acuma ca tatalui i sa marit salariul, isi permite sa contribuie cu mai mult la intretinerea copilului fie ca acest copil sa isi permita lucruri in plus, fie sa contribuie si mama cu mai putin- mai aproape pe patrimea cat ar fi maxim legal.
Cheltuielile cu copilul şcolar sunt mult mai mari ca ale unui copil la grădiniţa de stat; la grădiniţă, pentru 190 lei lunar cu frecvenţă integrală, se oferă zilnic micul dejun, prânzul cu 3 feluri şi 2 gustări; copiii pot rămâne până la ora 18.La şcoală, after-ul costă aşa cum a precizat userul, fără mâncare, mâncarea este asigurată de părinţi. Norma de hrană zilnică pentru copiii instituţionalizaţi, stabilit prin HG este de 16,6 lei /zi, deci 500 lei lunar.Bănuiesc că şi copiii neinstituţionalizaţi consumă tot atât, dacă nu mai mult.
Uniforma este în plus faţă de hainele de la grădiniţă şi în zilele cu sport, trebuie echipament sportiv.
Opţionale există şi la şcoală, ca la grădiniţă;costume trebuiesc şi la şcoală, la anumite evenimente.
Este absolut aberant a se socoti cheltuielile cu un copil numai în prisma cheltuielilor materiale; în cazul părintelui la care locuieşte copilul, TIMPUL consumat efectiv în interesul copilului este minimalizat, ori ştim că timpul înseamnă bani. Statul român cheltuieşte minim 2100 lei/lună cu un copil aflat la asistent maternal; de aceea mă miră vehemenţa cu care unii useri condamnă părintele care cere dreptul copilului său, acordat prin lege.